Jump to content

Concediul cadrelor didactice în vacanța de primăvară – ministerul le răspunde sindicatelor că nu impune intrarea în libere a profesorilor


Madalin
 Share

Recommended Posts

image.png

 

„Având în vedere solicitarea dumneavoastră comună cu referire la aplicarea adresei 1.970 facem următoarele precizări: emiterea adresei a fost necesară ca urmare a modificării structurii anului școlar, fapt care poate conduce la realizarea programării concediilor de odihnă la nivelul unităților școlare.

 

Ministerul Educației nu impune unităților de învățământ limitarea dreptului la concediul de odihnă al personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.

 

De altfel, adresa precizează posibilitatea cadrelor didactice de a-și desfășura activitatea în perioada vacanțelor, atunci când prezența acestora în unitatea școlară se impune.

În consecință, concediile de odihnă vor fi acordate la solicitarea personalului angajat, conform opțiunii acestuia, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

 

Cele două federații solicită ministrului Educației să revină asupra adresei nr. 1970/DGIP/31.03.2021, modificând-o în acord cu legislația în vigoare, după consultarea federațiilor sindicale reprezentative la nivel de sector de activitate.

Potrivit adresei transmise de cele două federații, modul în care a procedat Ministerul Educației este incorect.

 

„În primul rând, o asemenea circulară trebuia discutată cu partenerii de dialog social, în condițiile în care privește relațiile de muncă ale salariaților din învățământ. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în ședința Comisiei de Dialog Social din data de 25 martie 2021, reprezentanții noștri au atras atenția asupra impactului prevederilor ordinului în cauză; am primit atunci asigurări că orice măsuri vor fi dispuse numai după consultarea reprezentanților federațiilor sindicale. Ori, în prezent, prin adresa mai sus menționată,  cadrele didactice află că „vor fi programate în concediu de odihnă”. Să înțelegem că, pentru Ministerul Educației, legislația în vigoare este facultativă și poate fi oricând încălcată?“, se arată în adresa înregistrată de sindicate la Ministerul Educației.

 

Potrivit reglementărilor în vigoare, cadrele didactice au dreptul la 62 de zile de concediu de odihnă, iar aceste zile se pot lua doar în perioada vacanțelor.

 

În documentul de la minister sunt prevăzute trei categorii de profesori: cei care au ore la clasele terminale, cei care nu au ore la clasele terminale și educatorii.

 

Ce prevede adresa contestată a ministerului:

 

„La programarea concediilor se vor lua în considerare următoarele aspecte:

 

  1. Cadrele didactice care au în încadrare clase a VIII-a, a XII-a zi și a XIII-a seral și/sau frecvență redusă, în perioada 12 – 29 aprilie 2021, vor fi în activitate. Și, la cerere, aceste cadre didactice pot fi programate în concediu de odihnă doar în zilele în care nu desfășoară activități didactice la aceste clase;
  2. Cadrele didactice care nu au în încadrare clase a VIII-a, a XII-a zi și a XIII-a la seral și/sau frecvență redusă vor fi programate în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021;
  3. Cadrele didactice din învățământul preșcolar vor fi programate în concediu de odihnă, în perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, în situația în care unitățile de învățământ în care sunt încadrate nu organizează activități educative cu copiii, cu prezență fizică, conform punctului 5 al art. 2 din OMEC nr. 3125/2020 privind structura anului școlar 2020 – 2021, cu modificările și completările ulterioare.

 

În perioada 2 aprilie – 4 mai 2021, vor fi în activitate:

 

Cadrele didactice nominalizate în comisiile stabilite prin decizia ale directorilor unităților de învățământ, care în această perioadă au planificate activități (de exemplu: înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, desfășurarea anchetei sociale în vederea includerii elevilor în programul „Euro 200”, ș.a.);

 

Cadrele didactice a cărui prezență se impune în unitatea de învățământ de exemplu: asigurarea continuității la conducerea unității de învățământ, prezența la ședințele consiliului de administrație stabilită în baza actelor normative în vigoare și altele;

 

Cadrele didactice din cadrul CJRAE/CMBRAE implicate în activitățile de evaluarea dezvoltării copiilor în vederea înscrierii la clasa pregătitoare;

 

Cadrele didactice din cluburile sportive școlare implicate în organizarea și desfășurarea competițiilor sportive, precum și caietul de didactice din unitățile conexe implicate în organizarea și desfășurarea activităților deja programate.

 

Aceste cadre didactice vor fi programate în concediu de odihnă în zilele în care nu sunt implicate în activități de tipul celor menționate anterior”, potrivit documentului trimis inspectoratelor”.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.