Jump to content

Poți să împiedici legal o căsătorie, numai să o faci în scris și cu argumente


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Poți să împiedici legal o căsătorie, numai să o faci în scris și cu argumente

 

 

cetateni

 

 

 

"Dacă are cineva ceva de zis, să zică acum sau să tacă pentru vecie” e o frază pe care o întâlnim destul de des prin filmele americane, la scenele cu căsătorii. E o întrebare pe care o pune cel ce oficiază căsătoria, în timpul cununiei. Nu știu dacă v-ați întrebat ce valoare are chestiunea asta de fapt, dar în dreptul român, opoziția la căsătorie există, e reglementată și poate împiedica încheierea unei căsătorii, în anumite condiții.

 

În Codul civil, la capitolul referitor la încheierea căsătoriei, regăsim o scurtă prevedere referitoare la opoziția la căsătorie. Practic, oricine se poate opune ca două persoane să se căsătorească și să împiedice căsătoria, din punct de vedere al legii, numai că trebuie să facă asta în scris și să aibă dovezi concrete.

 

“Orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, dacă există un impediment legal sau dacă alte cerinţe ale legii nu sunt îndeplinite. Opoziţia la căsătorie se face numai în scris, cu arătarea dovezilor pe care se întemeiază”, scrie în Codul civil.

 

Totuși, cine se opune unei căsătorii nu poate să spună doar “mă opun, pentru că așa vreau eu”. Motivul nu este unul personal, deci, așa cum apare în filme. Opoziția trebuie făcută în legătură cu o chestiune obiectivă, care îi împiedică legal pe cei doi să se căsătorească -- numai că cei care oficiază căsătoria nu pot afla sau sunt induși în eroare de viitorii soți.

 

De pildă, cel care se opune o face pentru că: unul dintre cei doi mai este căsătorit (și căsătoria e valabilă), nu are vârsta legală pentru căsătorie, este forțat să se căsătorească și nu o face pentru că asta își dorește sau alte motive dintre cele care împiedică, în mod legal, căsătoria dintre două persoane, potrivit Codului civil.
 

Dacă ţi-a plăcut această curiozitate legislativă, mai avem şi altele. Le găseşti pe toate aici.

 

Citește mai mult despre curiozitati legislative

 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.