Jump to content

Avocatul Poporului: Hotărârile CNSU privind starea de alertă trebuie publicate în Monitorul Oficial


uS DeviL
 Share

Recommended Posts

Avocatul Poporului: Hotărârile CNSU privind starea de alertă trebuie publicate în Monitorul Oficial

 

 

Avocatul Poporului solicită includerea COVID-19 în grupa bolilor  infecto-contagioase din categoria A | Agenția de presă Rador

 

 

 

Hotărârile Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ar trebui publicate în Monitorul Oficial, argumentează Avocatul Poporului într-o adresă înaintată recent prim-ministrului României, Florin Cîțu. Concret, prin adresa respectivă se indică încălcarea, în acest mod, a dreptului cetățenilor la informație, consacrat de Constituția României, și se solicită CNSU motivele de fapt și de drept pentru lipsa publicării hotărârilor.


Documentul menționat a fost redactat pe fondul constatării faptului că niciuna dintre hotărârile adoptate de către CNSU de la începutul acestui an și până în prezent, privind starea de alertă sau măsurile luate pe durata acesteia, nu a fost publicată în Partea I a Monitorului Oficial, conform legii.

 

Astfel, Avocatul Poporului subliniază în respectiva adresă faptul că, potrivit OUG nr. 21/2004, toate hotărârile referitoare la starea de alertă trebuie publicate, în mod obligatoriu, în Monitorul Oficial și “se aduc neîntârziat la cunoștință populației prin mijloacele de comunicare în masă, se difuzează pe posturile de radio și de televiziune în cel mult două ore de la adoptare și sunt retransmise în mod repetat în primele 24 de ore de la instituirea stării de alertă”.

 

Astfel, art. 42 alin. (1) din OUG nr. 21/2004 precizează în mod expres faptul că “hotărârile prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel național sau pe teritoriul mai multor județe, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar cele prin care se declară, se prelungește sau încetează starea de alertă, precum și cele prin care se stabilește aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă, la nivel județean sau al municipiului București, se publică în Monitorul Oficial al autorității administrativ-teritoriale respective și intră în vigoare la data publicării”.

 

Potrivit legii, publicarea în Monitorul Oficial reprezintă o condiție de intrare în vigoare a unui act normativ, asigurându-se astfel accesul publicului la conținutul acestuia.

Reamintim, așa cum se indică în adresa Avocatului Poporului, faptul că CNSU a fost constituit sub conducerea nemijlocită a prim-ministrului, în calitate de președinte, în vederea adoptării deciziilor strategice necesare pentru gestionarea situațiilor de urgență determinate de tipurile de risc stabilite prin hotărâre a Guvernului.

 

Cele mai multe dintre măsurile adoptate de CNSU sunt transpuse apoi în hotărâri de Guvern publicate în Monitorul Oficial. Însă unele nu sunt transpuse deloc în HG-uri.
 

 

Sursa: avocatnet.ro

Edited by uS DeviL
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.