Jump to content

Anumiți părinți vor primi un stimulent de inserție de 1.500 de lei, a stabilit azi Guvernul


.Aku
 Share

Recommended Posts

462f6b72eae3ea561e0d745858c304bf.jpg

 

 

Părinții care se întorc la serviciu din concediul de creștere a copilului în primele șase luni urmează să primească un stimulent de inserție de peste două ori mai mare decât în prezent, potrivit unui proiect de ordonanță ce a fost adoptat cu puțin timp în urmă de Executiv. Practic, stimulentul de inserție va avea două valori: una majorată (de 1.500 de lei), în cazul celor care revin la lucru până când copilul împlinește șase luni, și cea utilizată în prezent (650 de lei), acordată părinților care se întorc la serviciu oricând după această perioadă.

Prin proiectul de OUG adoptat azi de Guvern, autoritățile propun “majorarea stimulentului de inserție în situația în care persoana îndreptățită să beneficieze de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului realizează venituri supuse impozitului, diferențiat în funcție de vârsta copilului”, după cum scrie în nota de fundamentare a documentului.

Asta înseamnă că, după ce proiectul de OUG va intra în vigoare, stimulentul de inserție va avea două valori: una majorată (1.500 de lei) și cea folosită în prezent (650 de lei). Mai exact, potrivit proiectului, valoarea stimulentului de inserție va fi:

1.500 de lei - în cazul părinţilor care vor dori să revină în câmpul muncii înainte de împlinirea, de către copil, a vârstei de şase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilităţi;

650 de lei - în cazul părinților care vor dori să revină în activitate oricând după împlinirea, de către copil, a vârstei de şase luni, respectiv un an, în cazul copilului cu dizabilităţi.

După cum scrie în proiect, stimulentul de inserție se va acorda până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani, respectiv trei ani, în cazul copilului cu dizabilități.

În același timp, proiectul prevede și că plata stimulentului de inserţie nu va mai înceta dacă părintele îndreptăţit să îl obţină nu va mai realiza venituri impozabile, aşa cum prevede, în prezent, OUG 111/2010.

De fapt, autoritățile vor doar să suspende plata dacă părintele nu mai obține venituri impozabile, iar când lucrurile revin la normal, plata stimulentului să fie reluată.

Stimulentul de inserție se acordă, în baza OUG 111/2010, părinților care se află în concediul de creștere a copilului și care, din diverse motive, vor să se întoarcă mai repede la serviciu. Valoarea actuală a stimulentului de inserție este de 650 de lei, aceasta fiind folosită din primăvara lui 2017.

Pe de altă parte, din 2019, părinții care vor să revină mai repede la lucru și să beneficieze și de stimulentul de inserție trebuie să-și anunțe angajatorul despre intenția lor cu cel puțin 30 de zile înainte de momentul în care intenționează să reia raportul de muncă sau de serviciu.

Mai multe informații utile celor ce vor să renunțe la concediul de creștere și să revină la lucru pot fi citite în acest material.

Atenţie! Proiectul de OUG nu se aplică acum. Pentru a intra în vigoare, el mai trebuie publicat în Monitorul Oficial.

 

Sursa: avocatnet

Edited by .Aku
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.