Jump to content

Declarația unică: Și pensionarii trebuie s-o depună în 2021 pentru anumite venituri


.Aku
 Share

Recommended Posts

dbf675f50e9987ebbdc010a02901b473.jpg

 

Atâta timp cât nu există o excepție clară în legislația fiscală, declarația unică trebuie depusă de către toți cei care obțin venituri dintre cele vizate prin acest formular. Astfel, pentru că în cazul pensionarilor nu există o scutire de la depunerea declarației și plata dărilor fiscale, ei trebuie, în anumite situații, să depună la Fisc acest document. Cu toate că nu datorează contribuția la pensii, cei retrași din activitate pot fi obligați să plătească contribuția la sănătate, iar plata impozitului e obligatorie întotdeauna.

Așa cum stabilește legislația fiscală, pensionarii nu sunt scutiți de depunerea declarației unice și plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obțin, pe lângă pensie, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepția celor pentru care impozitul se reține la sursă), cedarea folosinței bunurilor (chirii), din activități agricole, silvicultură și piscicultură pentru care venitul net se stabilește în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligația depunerii acestei declarații.

Dacă au obținut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună declarația unică și să plătească dările aferente până la 25 mai. Acest termen a fost introdus la sfârșitul lui 2020, prin Legea 296 (mai multe detalii despre schimbările aduse, în 2020, Codului fiscal pot fi găsite aici). Tot până la acest termen, pensionarii care obțin și anul acesta astfel de venituri trebuie să depună declarația pentru estimarea veniturilor pe 2021.

Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%. De la caz la caz, baza la care se aplică acest impozit diferă. De pildă, pensionarii care obțin venituri din chirii trebuie să aplice cota de 10% la un venit net care reprezintă 60% din venitul brut, adică suma obținută efectiv drept chirie.

Tot Codul fiscal stabilește că nu toți pensionarii cu venituri precum cele vizate de declarația unică sunt obligați la plata contribuțiilor. În primul rând, contribuțiile la sănătate sunt obligatoriu de plătit numai când veniturile acestea obținute pe lângă pensie depășesc într-un an 12 salarii minime brute.

Chiar dacă veniturile acestea depășesc cele
12 salarii minime brute, există unele excepții în Codul fiscal pentru pensionari. Mai exact, ei nu datorează deloc CASS pentru veniturile din proprietate intelectuală. Cât despre contribuția la pensii, cei retrași din activitate n-o datorează.

CASS-ul reprezintă, lunar, 
10% din salariul minim brut, în contextul în care este obligatoriu de plătit pentru că se sare de acel plafon. Procentul nu se raportează niciodată la veniturile obținute, fie că sunt brute sau nete, cum e la impozit.

Nu în ultimul rând, conform legislației fiscale, depunerea declarației se face la ghișeu sau online, prin Spațiul Privat Virtual (unde e necesară înregistrarea înainte, pentru accesul la cont) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu certificat digital.

Mai multe informații despre completarea și depunerea declarației unice pot fi găsite în acest ghid al Agenției Naționale de Administrate Fiscală.

 

Sursa: avocatnet.ro

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.