Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

„Am simțit multă frică să spun că sunt român”, recunoaște una dintre vedetele momentului de la Hollywood


Ailime
 Share

Recommended Posts

„Am simțit multă frică să spun că sunt român”, recunoaște una dintre vedetele momentului de la Hollywood

„Am simțit multă frică să spun că sunt român”, recunoaște una dintre vedetele momentului de la Hollywood

 

Sebastian Stan, starul din „The Falcon and the Winter Soldier”, s-a născut în Constanța. Acum câteva zile, el a luat o pauză de la filmări și a discutat alături de Alexander Nanau despre documentarul „Colectiv”. Starul spune că, văzând propunerea României la Oscar, a simțit „un șoc și, apoi, imediat, recunoștință extremă”.

 

A fost un moment în care a reflectat la relația cu țara sa, cea care, precum în cazul a milioane de compatrioți care au plecat din ea, l-a respins și l-a marcat totodată. Și cu care vrea să se reconcilieze. „Sunt un român mândru”. „Stan s-a alăturat regizorului Alexander Nanau pentru o largă discuție despre aclamatul film, care este nominalizat atât pentru cel mai bun documentar, cât și pentru cel mai bun lungmetraj internațional. Sunt primele nominalizări la Oscar din istoria României, iar Stan a spus că este dornic să sărbătorească acest eveniment”, scrie Eric Kohn, editor executiv și critic principal la New York, pentru IndieWire.

 

În ultimii 20 de ani au apărut atât de multe talente din România. Mă bucur că este recunoscut acest film important.

„Am simțit multă frică să spun că sunt român”, recunoaște una dintre vedetele momentului de la Hollywood

Anthony Mackie și Sebastian Stan, în „The Falcon and The Winter Soldier” | Foto: Hepta

 

Subiectul documentarului realizat împreună cu echipa de investigații a Gazetei Sporturilor a rezonat cu Stan. Actorul de 38 de ani a folosit conversația cu Nanau ca o oportunitate de a reflecta la o temă dureroasă a propriei existențe. Relația cu rădăcinile care, pe de o parte, te încătușează, pe de alta, te definesc în moduri greu de decelat.

 

  • „Colectiv” l-a făcut pe starul de azi să înfrunte propria sa relație complicată cu România, de unde a fugit când era un copil.

 

Bananele și tentația de a fura A plecat când avea opt ani. Sebastian împreună cu mama sa, Georgeta Orlovschi, s-au stabilit pentru o vreme în Viena, unde Georgeta a fost angajată ca pianistă. La 14 ani, Stan s-a mutat în New York, Statele Unite, unde trăiește și astăzi. „Câțiva ani, până la vreo 16-17 ani, am simțit multă rușine, multă frică să spun că sunt român”, a recunoscut Stan. „Acum sunt un român mândru”, a adăugat el.

 

Unul dintre milioanele de copii români născuți în comunism, avea 7 ani când a căzut regimul, Stan a mai spus: „Am ajuns la un supermarket și am văzut banane. Nu am avut banane în România! Vedeam camerele de securitate, astfel încât să nu poți fura. Pentru că atunci când ești un copil care crește în România, cred că poți învăța să furi”. Atât Stan, cât și Nanau au părăsit țara după Revoluția din 1989, odată cu căderea comunismului și executarea lui Nicolae Ceaușescu. Atunci, Nanau avea 10 ani. „Încerci să lași trecutul în urmă ca să îți construiești o viață nouă. Pentru mine, să mă întorc în trecut a fost un lucru important pentru a înțelege că tu nu ești cineva sau altcineva. Ești doar suma experiențelor tale de viață”, a spus regizorul.

 

  • „Recunoștință extremă”

 

Revenind la documentarul „Colectiv”, Stan și-a împărtășit aprecierea pentru film, în special modul în care folosește incidentul din clubul de noapte ca punct de plecare pentru explorarea disfuncționalităților din România. „Începe cu acest eveniment oribil și apoi explodează în această bombă nucleară de informații. Sentimentul meu inițial, pe lângă șoc, a fost o recunoștință extremă”, a spus actorul. Pentru că așa ceva devine public, pentru că oamenii sunt curajoși.

 

„Fac demersuri pentru a mă implica în subiecte potrivite” Nanau a spus că a fost motivat să se întoarcă în țară când a asistat la ce-a urmat după incendiul din „Colectiv”. „Când s-a întâmplat acest lucru, am simțit că a fost un moment decisiv în societate”, a spus el. „Am văzut șansa să înțeleg cum funcționează puterea. Odată ce au început toate dezvăluirile, meseria mea a fost doar să fiu mai bun ca regizor de film și să traduc lucrurile în cinematografie. Pentru mine, poate mai mult decât descoperirea corupției, încercarea a fost despre aceste personaje din viața reală”, a punctat Nanau. Regizorul l-a întrebat pe Stan de ce se simte obligat să susțină proiectele românești în general. „Cred că abia în ultimii cinci ani mi-au venit mai multe oportunități. Am vrut să găsesc o cale de întoarcere la muncă în România și să înțeleg mai multe despre asta”, a răspuns. „În calitate de oameni creativi, avem responsabilitatea de a spune cele mai bune povești și de a le oferi oamenilor ocazia să vorbească, de a le oferi o voce celor care nu o au. Abia am început să fac demersuri pentru a mă implica în subiecte potrivite, povești din care chiar vreau să fac parte”, a încheiat actorul.

 

  • Stan, un CV de actor global

 

Sebastian Stan a jucat alături de actori ca: Natalie Portman, Mila Kunis și Vincent Cassel, în „Black Swan”, Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, în trilogia „Căpitanul America”, dar și cu Matt Damon în „Marțianul”, film cu șapte nominalizări la Oscar, sau cu Nicole Kidman în „Capcana”. Nu a lipsit nici din seriale, precum „Gossip Girl”, „Once Upon a Time”, dar și „Political Animals”. Actorul a fost nominalizat pentru „cel mai bun actor în rol secundar” în filmul, „I, Tonya!”, în cadrul Globurilor de Aur. A lucrat de două ori cu directorul Jonathan Demme, câștigătorul Premiului Academiei Americane de Film, o dată în „Rachel Getting Married” (2008) și încă o dată în „Ricki and the Flash” (2015).

 

sursa

Link to comment
Share on other sites

  • D J C locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.