Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

PSRM şi PCRM, bloc electoral pentru alegerile anticipate


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Dodon și Voronin și-au oficializat alianța cu un discurs similar cu al lui  Liviu Dragnea și Viktor Orban: „Factorii străini vor să impună un set de  pseudo-valori, anti-familie, anti-creștine. Se urmărește transformarea

 

 

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) au semnat un acord privind crearea unui bloc electoral pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, a anunţat, miercuri, liderul PSRM, fostul președinte republicii, Igor Dodon.


„În această după-amiază, împreună cu președintele PCRM, Vladimir Voronin, am semnat un document oficial privind crearea Blocului electoral al PSRM și PCRM” – a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook. Anterior, el a propus alăturea la bloc şi altor partide cu un program politic similar.


Liderul PSRM, în timpul întrevederii cu Vladimir Voronin, s-a pronunţat în favoarea consolidării independenței și a statutului neutru al republicii. „Suveranitatea Republicii Moldova se află în pericol, iar interesele poporului moldovean sunt subordonate intereselor altor țări, inclusiv planurilor de transformare a teritoriului țării noastre într-un câmp pentru manevre militare” – a declarat acesta.


Conform sondajelor de opinie, în cazul alegerilor anticipate pentru parlament, format din 101 de deputați, PSRM și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), proeuropean, înființat anterior de președintele țării Maia Sandu, vor trece pragul cu siguranță. Sondajele arată că deputații din partea PAS ar putea obţine în jur de 40 de mandate (în actuala legislatură, fracțiunea are 15 mandate). Partidul regional „Şor” și „Partidul Nostru” au şi ele șanse să intre în legislativ.


Comuniștii au intrat în opoziție după alegerile parlamentare anticipate din vara anului 2009. Acestea au fost organizate după revoltele, care au fost organizate la Chișinău de către susținătorii partidelor proeuropene, nemulțumiți de noua victorie a PCRM în alegeri. Protestatarii au organizat un pogrom în clădirea Parlamentului și la reședința preşedintelui, peste care au atârnat steagurile UE şi României, lansând apeluri la unirea Republicii Moldova cu această țară. După aceste evenimente și noile alegeri parlamentare, PCRM îi lipseau trei mandate pentru a forma o majoritate parlamentară. Iar din 2019, PCRM nu a mai fost reprezentat în organul legislativ, deoarece nu a reușit să treacă pragul de șase procente.


O nouă criză politică a izbucnit în Republica Moldova după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale la sfârșitul anului trecut. La preluarea funcției, sub sloganul combaterii corupției, ea a obținut demiterea Guvernului și dizolvarea Parlamentului. Alegerile parlamentare anticipate sunt programate pentru 11 iulie.

 

 

SURSĂ: Radio România Actualităţi.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.