Jump to content

Republica Moldova va primi 600 de milioane de euro de la UE


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Constitution of Moldova gains new article specifying European integration  as Moldova's main development strategy - Strategeast

 

 

Comisia Europeană a aprobat miercuri un plan de redresare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro, pentru următorii trei ani. Banii vor fi oferiţi sub formă de granturi, asistenţă macro-financiară şi investiţii, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acest plan de redresare economică pentru Republica Moldova reprezintă un efort fără precedent. "Republica Moldova se afla la o răscruce de drumuri. Planul de redresare economică al UE constituie un efort fără precedent pentru a ajuta ţara pe drumul său spre redresare şi pentru a impulsiona o agendă ambiţioasă de reforme, în interesul cetăţenilor săi. Nu în ultimul rând, acest plan ilustrează forţa asocierii noastre şi solidaritatea în a combate împreună pandemia de COVID-19', a declarat Ursula von der Leyen.

La rândul său, comisarul european pentru Vecinătate şi Politica de Extindere, Olivér Várhelyi, a spus că acest pachet economic ambiţios va contribui la recuperarea economică a Republicii Moldova. "Cu acest ambiţios plan de redresare economică dorim să stimulăm relansarea socio-economică pe termen lung şi să descătuşăm potenţialul economic neexploatat al Republicii Moldova în beneficiul cetăţenilor săi. Vom investi în economie, în conectivitate, în educaţie şi ocuparea forţei de muncă. Planul va sprijini reformele structurale indispensabile, inclusiv în domeniile cheie ale justiţiei şi luptei împotriva corupţiei", a declarat Várhelyi.

Planul european se bazează pe cinci piloni: managementul finanţelor publice şi guvernanţă economică; economie competitivă, comerţ şi IMM-uri; infrastructură; educaţie şi ocuparea forţei de muncă; reforma statului de drept şi a justiţiei.

"Cea mai bună veste pe care cetăţenii Republicii Moldova au primit-o din partea Uniunii Europene de la liberalizarea regimului de vize este planul de relansare economică de 600 de milioane de euro pentru următorii 3 ani, anunţat astăzi de Comisia Europeana', a salutat europarlamentarul român Siegfried Mureşan decizia Comisiei Europene, informează MOLDPRES.

Siegfried Mureşan a subliniat că planul este singurul pachet economic acordat de Uniunea Europeană unei ţări din Vecinătatea estică şi nu ar fi fost posibil fără colaborarea strânsa dintre Preşedinţie şi instituţiile Uniunii Europene.

"Ne bucurăm să vedem că acest ajutor a fost anunţat de Comisia Europeană la fix o săptămână de la vizita de lucru pe care am efectuat-o în Republica Moldova alături de preşedintele delegaţiei Parlamentului European la Adunarea parlamentară Euronest, Andrius Kubilius, şi de vicepreşedintele delegaţiei Parlamentului European la Adunarea parlamentară Euronest, Andrzej Halicki', a adăugat Mureşan.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.