Jump to content

Ghidul XLI. Obținerea dovezii foto sau video a depășirii vitezei în cazul amendării


.Aku
 Share

Recommended Posts

Polițistul care constată că un șofer a depășit limita de viteză stabilită pentru un sector de drum și-l sancționează contravențional nu este obligat să-i arate acestuia înregistrarea din care rezultă încălcarea legii. Totuși, potrivit unui avocat, șoferii au o soluție la îndemână în aceste situații.

 

Discuția a plecat de la întrebarea unui utilizator al forumului avocatnet.ro: “Am fost oprit pentru depășirea vitezei, am cerut să văd poza și am fost refuzat, iar eu am refuzat să semnez procesul-verbal de contravenție. Au trecut două luni și nu am mai primit nimic acasă. Ce se poate întâmpla sau, după două luni, procesul-verbal de contravenție devine nul?”

După cum răspunde la această întrebare Andreea Dana Fodor, avocat în cadrul Baroului București, agentul constatator nu are obligația de a arăta celui sancționat filmarea. În schimb, înregistrarea poate fi cerută odată cu formularea unei plângeri contravenționale.

Potrivit OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, “împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia”.

Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a avut loc încălcarea legii și suspendă executarea măsurilor aplicate.

Pe de altă parte, așa cum subliniază Andreea Dana Fodor, OG nr. 2/2001 stabilește că agentul constatator poate aplica sancțiunea în șase luni de la data săvârșirii faptei, iar comunicarea trebuie realizată în două luni de la data aplicării sancțiunii.

Așadar, termenul maxim este de opt luni de la săvârșirea faptei. Chiar și-n cazul în care procesul-verbal este comunicat celui sancționat după acest termen, el nu devine nul de drept.

Pentru a se constata prescripția executării sancțiunii, cel sancționat trebuie să formuleze o plângere în acest sens la instanța care apare în procesul-verbal.

 

Sursa: avocatnet.ro

Link to comment
Share on other sites

  • BIS aka OldNab changed the title to Ghidul XLI. Obținerea dovezii foto sau video a depășirii vitezei în cazul amendării
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.