Jump to content

LG OLED A1 - televizorul entry-level în gama OLED, pentru cinefilii care vor să se bucure de calitate premium în zona accesibilă


TLG YuukiKING
 Share

Recommended Posts

6104faa1816db.jpg

 

 

În cadrul târgului de tehnologie CES 2021 organizat la început de an am avut parte și de multe lansări din partea sud-coreenilor de la LG Electronics, focusul fiind pus pe partea de televizoare. La fața locului erau prezentate modelele 8K din seria Z1, variante G1 și C1, cât și seria de televizoare LG OLED A1 care încearcă ceva diferit, mizând pe accesibilitate.

 

Vorbim aici despre dispozitive entry-level incluse în gama OLED 2021, accesibile, dar cu toate specificațiile care fac dintr-un TV OLED o opțiune extrem de bună pentru cinefili. Lineup-ul de față este compus din modele de 48, 55, 65 și 77 inch, televizoare care ajung la un prag accesibil printr-o serie de ajustări realizate de către LG. Astfel se diferențiază mai de variantele mai scumpe din serie precum C1 sau G1, dar păstrează calitatea premium a panourilor OLED. 

 

Aceste televizoare se adresează cinefililor care își doresc o calitate premium a imaginii dar au un buget limitat, sau nu vor să cheltuie prea mult, optând poate pentru investiția într-un soundbar sau sistem home cinema care să completeze experiența audio-vizuală din sufragerie. Pentru că în perioada următoare voi primi la teste un televizor din această serie LG OLED A1 și anume modelul OLED55A13LA de 55 inch/139 cm, m-am decis să mă familiarizez inițial cu tehnologiile și dotările acestui televizor, astfel că vă prezint articolul de față pentru a știi și voi la ce să vă așteptați dacă aveți în plan achiziția sa. Am punctat mai jos principalele puncte forte și descoperim împreună ce livrează televizor.

 

Negru infinit, eye comfort display și unghiuri de vizualizare

Dacă imaginea reprezintă punctul principal de plecare în achiziția unui televizor, atunci clar OLED este ruta pe care trebuie să mergi. LG OLED A1 promite un nivel de negru infinit, acesta fiind punctul forte livrat de către panourile OLED - un nivel de negru adânc care va transforma complet experiența de vizionare dacă treci de la un clasic LED. Această tehnologie înseamnă că avem pixeli auto-iluminați pentru realism extrem și modele unice. Negru chiar este negru aici și nu albăstrui cum se vede în cadrele vizionate pe un televizor LED. 

 

 

LG OLED A1

 

Aici pe panoul OLED folosit pe A1 avem milioane de pixeli auto-iluminați care se pot activa și dezactiva pentru a obține un negru perfect și un contrast infinit. OLED înseamnă și culori redate realist, pentru aceste televizoare LG existând și o certificare Intertek care a confirmat faptul că panourile LG OLED livrează o fidelitate a culorilor de 100%. Asta înseamnă că toate culorile pe care le vedem pe ecran redau cu fidelitate culorile imaginii originale, aspectul intenționat de creatorul filmului sau serialului vizionat. 

 

Pe LG OLED A1 avem și funcționalități menite să reducă oboseala ochilor la expunerea prelungită, un exemplu fiind Eye Comfort display care va ajusta temperatura culorilor automat pentru emisii reduse de lumină albastră, o tehnologie din ce în ce mai întâlnită și în zona smartphone. De asemenea, am aflat că LG OLED A1 are și unghiuri largi de vizualizare ceea ce înseamnă că toți cei prezenți pe canapea se vor putea bucura de aceeași experiență de vizionare. 

 

HDR Dolby Vision, HDR10 și HLG

Deși trece în zona accesibilă, LG OLED A1 nu face rabat de calitate la imagine și oferă în continuare suport pentru cele mai importante standarde HDR din piață și pe care un iubitor al filmelor sigur le caută. Mă refer aici la HDR Dolby Vision, HDR 10 și HLG.

 

 

LG OLED A1

 

 

Aceste tehnologii sunt livrate aici pentru a îmbunătăți culoarea, pentru a afișa chiar și cele mai mici detalii și a oferi o claritate realistă fiecărei imagini. Conținutul HDR obișnuit este intensificat și vom observa conținut mai viu și mai vibrant. De asemenea, setările de imagine vor fi reglate în funcție de genul urmărit și mediul înconjurător.

 

Suport Dolby Atmos

O altă tehnologie care s-a păstrat pe televizoarele LG OLED A1 este suportul Dolby Atmos prin care se oferă sunet surround multidimensional, aceasta reprezentând o combinație puternică menită să ducă la următorul nivel experiența cinematografică. De asemenea LG a adus aici și compatibilitate cu sistem surround Bluetooth ceea ce înseamnă că o să poți conecta cu ușurință difuzoare Bluetooth pentru a avea parte de o experiență sonoră surroudn wireless. 

Procesor dedicat de imagine și sunet

 

LG OLED A1 vine echipat la interior cu un procesor dedicat de imagine și sunet și anume soluția Alpha7 Gen4 pe care l-am regăsit pe televizoarele companiei din 2020. Procesorul în cauză va recunoaște automat genul de conținut și condițiile de iluminare ambientală după care va optimiza setările de ecran în funcție de acestea. Cu fiecare ajustare automată ni se promite o imagine clară de înaltă calitate și am aflat că procesorul analizează și timpul de conținut (filme, sport, animație, standard) și va ajusta setările pentru a se potrivi cât mai bine în funcție de conținutul redat. 

 

Alpha7 Gen4 controlează și luminozitatea în funcție de condițiile de iluminare ambientală, ecranul fiind luminat în medii luminoase și întunecat în medii mai întunecate pentru a se reduce acel efect halou și pentru a îmbunătăți claritatea. Procesorul are și o implicare în zona de sunet acolo unde va analiza sursele audio și optimiza sunetul în funcție de conținut și de poziția televizorului în cameră. Tot aici se oferă și sunet surround virtual 5.1.

webOS 6 cu Magic Remote

 

Software-ul reprezintă un alt punct de plecare în navigarea printre numeroasele aplicații de streaming, meniuri, setări și ajustări, iar LG se bazează aici pe webOS 6, cea mai nouă versiune a OS-ului propriu pentru televizoare. Acesta a debutat la început de an și vine cu update-uri notabile, fiind numit chiar cel mai mare update al software-ului încă de la debutul său din 2014. Există aici actualizări vizuale ce implică renunțarea la metoda veche de alinire a aplicațiilor și implementarea unui layout modern pe bază de tile-uri.

 

LG

 

 

Apare și un upgrade pentru ThinQ care suportă mai multe comenzi vocale și se oferă totodată suport atât pentru control vocal via Google Assistant, cât și pentru Amazon Alexa. În noul UI apare și zona Next Picks care analizează preferințele de vizionare pentru a sugera conținut care ne-ar putea plăcea. De asemenea, LG OLED A1 vine echipat și cu noua telecomandă Magic Remote (MR21) care este acum mai ergonomică și care oferă NFC. Putem astfel distribui conținut de pe telefon către televizor mai rapid prin simpla atingere a telefonului de telecomandă. 

 

Preț

 

În final am ajuns și la preț, pe care cei de la LG să străduiesc să îl mențină relevant pentru cel mai accesibil OLED din piață. Aflăm că există și un sprijin sub forma campaniei de cash-back organizată în perioada 2 iulie - 2 august în magazinele eMAG și care aduce 500 lei înapoi primilor 100 de participanți validați. Mai sunt doar câteva câteva zile active de promoție, iar regulamentul poate fi găsit aici dacă sunteți interesați.

 

Tot la eMAG mai există și o promoție valabilă până pe 4 august 2021 care îți aduce un card cadou de 15% din valoarea televizorului achiziționat și care poate fi folosit exclusiv pentru produse LG vândute de eMAG. Prețul afișat pentru modelul OLED55A13LA de 139 cm este acum de 4.669 lei, ceea ce înseamnă că vei primi card cadou de 700 lei pe care eu unul l-aș folosi pentru a cumpăra un soundbar. 

 

Dacă ai noroc și prinzi și campania cash-back + cardul cadou, atunci obții 1200 lei (card cadou 700 lei + 500 lei înapoi din banii plătiți pe televizor). Dacă faci calculele, atunci pe televizor vei da doar 3.469 lei, ceea ce cu siguranță este cel mai mic preț pentru un televizor OLED de 55 inch de pe piață. Aștept cu nerăbdare să sosească pe masa mea de teste și vă mă bucur de calitatea OLED oferită!

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.