Jump to content

Noi dispoziții privind obținerea pensiei în România pentru anii lucrați într-un stat european


Madalin
 Share

Recommended Posts

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 784 din 13 august 2021 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcționarilor și agenților Uniunii Europene.

 

Prezenta OUG reglementează condițiile de aplicare a art. 11 și 12 din anexa VIII la Statutul funcționarilor Uniunii Europene (partea I) stabilite în Regulamentul (CEE, Euratom, CECA) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968.

 

Astfel, prezentele dispoziții sunt aplicabile:


a) funcționarilor UE care, anterior începerii activității în cadrul unei instituții a UE, au realizat stagiu de cotizare și/sau vechime în serviciu și/sau au avut calitatea de participant în sistemul de pensii din România;
b) funcționarilor UE care și-au încetat activitatea în cadrul unei instituții a UE și au plătit contribuții la sistemul de pensii al UE.

Persoanele prevăzute la lit. a) de mai sus vor putea solicita calculul și transferul către sistemul de pensii al UE al valorii de capital a drepturilor de pensie dobândite în România, dacă au realizat stagiu de cotizare și/sau vechime în serviciu și/sau au avut calitatea de participant în:


– sistemul public de pensii administrat de Casa Națională de Pensii Publice;
– sistemul pensiilor militare de stat administrat de casele de pensii sectoriale ale MApN, MAI și SRI;
– sistemul de pensii administrate privat reglementat prin Legea nr. 411/2004;
– sistemul de pensii facultative reglementat prin Legea nr. 204/2006;
– sistemul pensiilor ocupaționale reglementat prin Legea nr. 1/2020;
– alte sisteme proprii de pensii, neintegrate în sistemul public de pensii, ale căror organizare și funcționare sunt reglementate de alte acte normative.

Procedura de calcul și transfer se inițiază de către instituția desemnată, în baza cererii instituției competente a Uniunii Europene, iar formularul-tip privind cererea transmisă de instituția europeană va fi stabilit conform procedurii instituției europene.

Persoanele prevăzute la lit. b) de mai sus, care, după încetarea activității în cadrul unei instituții a UE, realizează venituri salariale sau asimilate salariilor ori venituri din activități independente pentru care datorează contribuții de asigurări sociale, vor putea solicita transferul valorii de capital a drepturilor de pensie de transfer dobândite în UE către sistemul de pensii în evidența căruia se află în România, respectiv:
– sistemul public de pensii reglementat prin legislația care reglementează sistemul public de pensii din România, administrat de Casa Națională de Pensii Publice;
– un fond de pensii administrat privat, reglementat prin Legea nr. 411/2004;
– un fond de pensii facultative, reglementat prin Legea nr. 204/2006;
– un fond de pensii ocupaționale, reglementat prin Legea nr. 1/2020;
– sistemul pensiilor militare de stat reglementat prin legislația care reglementează sistemul de pensii militare de stat din România gestionat de casele de pensii sectoriale ale MApN, MAI și SRI;
– alte sisteme proprii de pensii neintegrate sistemului public de pensii administrate de casele de pensii proprii.

Funcționarii UE care se află în România în evidența mai multor sisteme de pensii trebuie să opteze numai pentru unul dintre aceste sisteme.

 

Intrare în vigoare: 13 august 2021

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.