Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ministerul Sănătății către Avocatul Poporului: Niciun angajat nu poate fi obligat de angajator să se vaccineze


Madalin
 Share

Recommended Posts

Zilele trecute, Ministerul Sănătății a transmis, într-un răspuns la o adresă formulată de Avocatul Poporului, că nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, potrivit Profit.ro.

 

Răspunsul a venit ca urmare a sesizării, din oficiu, a Avocatului Poporului cu privire la tentativa Guvernului de a impune cadrelor sanitare vaccinarea anti-Covid sau testarea periodică, din venituri proprii.

 

De altfel, inclusiv ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut anterior repetate remarci pentru a impune medicilor și asistentelor vaccinarea împotriva Covid-19, sugerând că, în caz contrar, aceștia vor fi obligați să efectueze teste RT-PCR pe cheltuiala proprie.

 

Față de aceste aspecte, Ministerul Sănătății a declarat prin răspunsul său că „potrivit strategiei de vaccinare împotriva Covid-19, aprobată prin Hotărârea de Guvern numărul 103/2020, în România vaccinarea este voluntară (neobligatorie) și gratuită. Referitor la aspectele prezentate în adresa dumneavoastră legate de obligarea angajaților de către angajatori de a efectua vaccinul, menționăm faptul că, potrivit dispozițiilor Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii – accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiționat de vaccinarea împotriva Sars-CoV-2, persoana angajată are dreptul la egalitate de șanse și de tratament (art. 33 – lit. d), în cadrul relațiilor de muncă funcționează principiul egalității de tratament față de toți salariații și angajatorii (art. 5 – alin. (1), iar angajatorul are dreptul să dea dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat doar sub rezerva legalității lor (art.40 – lit. c)).

 

Așadar, nici un angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze împotriva Covid-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva Covid-19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal”, se mai arată în adresa transmisă Avocatului Poporului de Ministerul Sănătății, citată de aceeași sursă.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.