Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Procesoarele Loongson create în China oferă performanță comparabilă cu prima generație de Ryzen


Recommended Posts

Procesor Loongson China

 

China încearcă de mult să renunțe la hardware creat de companiile vestice precum Intel și AMD, iar după lungi încercări, Loongson a reușit să creeze un procesor nou care oferă performanță comparabilă cu prima generație de procesoare Ryzen. Iar asta este o reușită imensă pentru producătorul chinez, dar haideți să vedem ce face noul model atât de interesant.

Ce specificații are procesul Loongson?

Loongson 3A5000 nu are cine știe ce specificații, cu o configurație quad-core la frecvență de 2.3 – 2.5GHz, suport pentru memorie DDR4 la 3200MHz și patru controllere SMP HyperTransport 3.0 care permit instalarea a mai multor procesoare în același sistem, similar cu Intel Xeon și AMD Epyc. Ceea ce scoate în evidență procesorul chinezesc este arhitectură folosită. Aceasta este numită LoongArch și este similară cu x86 și ARM și a fost construită de la zero pentru a evita utilizarea de licențe cumpărate de la companii străine.

Arhitectura LoongArch a fost construită pentru a rula și aplicații compatibile cu MIPS64, adică cod scris pentru procesoarele mai vechi de la Loongson, însă noua arhitectură este diferită din multe puncte de vedere. În primul rând, LoongArch este cu 10-20% mai eficientă decât vechea arhitectură, iar procesorul 3A5000 va fi cu 50% mai puternic decât 3A4000. În același timp, are un consum de energie cu 30% mai mic.

Deși este greu să comparăm Loongson 3A5000 cu procesoarele produse de americani, scorul obținut de procesorul chinezesc în SPEC CPU 2006 este de peste 80 de puncte. Asta îl plasează în aceeași categorie de performanță cu prima generație de AMD Ryzen și cu Intel Core 6th Gen. Iar dacă asta nu vă impresionează, poate modelul 3C5000 care va avea 16 nuclee va fi o dovadă că industria de procesoare din China devine din ce în ce mai puternică. Și cine știe, poate într-un viitor nu foarte îndepărtat vom mai avea un jucător pe piața hardware.

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.