Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Ce se întâmplă dacă părintele nu vrea să își lase copilul la școală?


A I i n
 Share

Recommended Posts

dreamstime_s_177161145.jpeg

 

„Nu putem lăsa la liberul arbitru al părintelui decizia de a ține copilul acasă. În cazul acesta, școala devine facultativă”, a declarat astăzi Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, la Digi24, când a fost întrebat despre părinții care nu vor să îți lase copiii să meargă la școală. Elevii care locuiesc cu persoane la risc pot sta acasă dacă părinții depun o declarație, prevede noul Ordin comun al ministerelor Educației și Sănătății. În legătură cu elevii care au anumite afecțiuni, secretarul de stat a spus următoarele: „La momentul acesta, pe legislația existentă, în mod voluntar, fără a exista o motivație, există o mare categorie de elevi, cei care au anumite afecțiuni, să rămână acasă. Și în ordinele comune precedente a existat posibilitatea ca atunci când un copil are niște simptome, poate sta acasă”. 

 

Acesta a mai precizat că „din punctul nostru de vedere, este extrem de important dreptul la educație, evident până la limita în care pui în pericol sănătatea unui copil, dar toate măsurile pe care le luăm și ceea ce legiferăm de fiecare dată când este cazul, pentru că trebuie să adaptăm legislația la momentele pe care le traversăm”.

Care elevi pot solicita să facă școala online

 

Potrivit noului Ordin comun al ministerelor educației și sănătății, publicat vineri seara în Monitorul Oficial, elevii care locuiesc cu o persoană diagnosticată cu anumite afecțiuni, pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă, pe baza declarației pe proprie răspundere a părinților.

Preșcolarii și școlarii care fac parte dintr-o grupă de risc și au diverse afecțiuni pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală. Mai mult, elevii cu vârsta peste 12 ani, chiar dacă au fost vaccinați cu schema completă, dar au alte afecțiuni, pot solicita să nu meargă la școală.

 

“ART. 5 (1) Preşcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală. 

(2) Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

(3) Preşcolarii/Elevii care locuiesc împreună cu o persoana diagnosticata cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare), pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă, pe baza declarației pe proprie răspundere a părinților.”

 

Declarația completă, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației:

 

“Moderator: Articolul 22 din Constituția României ne garantează dreptul la viață, iar articolul 32 ne garantează dreptul la școală. Întrebarea este următoarea: care dintre aceste două primează? Am văzut mulți oameni care refuză să-și mai trimită copiii la școală din frica de a nu se îmbolnăvi ei, de a nu se îmbolnăvi membrii familiei. Sunt scutiți de la ore cu prezență fizică elevii ai căror părinți nu vor să-i mai trimită la școală?

 

Sorin Ion: Mă puneți pe mine să aleg între dreptul la educație și dreptul la sănătate.

 

Moderator: Nu, vă prezentam o situație.

 

Sorin Ion: Este evident că amândouă sunt importante. Tocmai ce vă spuneam mai devreme că misiunea noastră acum e cu atât mai complicată cu cât trebuie să le punem în echilibru. Din punctul nostru de vedere, este extrem de important dreptul la educație, evident până la limita în care pui în pericol sănătatea unui copil, dar toate măsurile pe care le luăm și ceea ce legiferăm de fiecare dată când este cazul, pentru că trebuie să adaptăm legislația la momentele pe care le traversăm. Fac apel la respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară.

 

Moderator: Nu mi-ați răspuns la întrebare.

 

Sorin Ion: Care e mai important?

 

Moderator: Nu. Nu mi-ați răspuns la întrebare. Ce fac eu, părinte, cu trei copii acasă, cu o bunică bolnavă, care trebuie să decidă între a-și trimite copiii la școală, unde e posibil să aducă un virus acasă și a-i ține în învățământul online?

 

Sorin Ion: Dumneavoastră ați spus. Este posibil, asta nu înseamnă că se va întâmpla.

 

Moderator: Părinții în momentul acesta nu au posibilitatea de a-și ține copiii acasă?

Sorin Ion: La momentul acesta, pe legislația existentă, în mod voluntar, fără a exista o motivație, există o mare categorie de elevi, cei care au anumite afecțiuni, să rămână acasă. Și în ordinele comune precedente a existat posibilitatea ca atunci când un copil are niște simptome, poate sta acasă. Dar nu putem în acest moment să lăsăm la liberul arbitru al părintelui. În cazul acesta, școala devine facultativă.”

 

 

Sursa

Edited by FROG ZEW
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.