Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Reprezentanții elevilor le cer autorităților „să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziție a testelor non-invazive”


Alucard ToV
 Share

Recommended Posts

Silviu-Morcan-Consiliul-National-al-Elev

 

„În contextul în care majoritatea statelor europene au procedat la menținerea școlilor deschise în format fizic, dar care au și asigurat măsuri de protecție sanitară pentru elevi și profesori și care au dotat școlile cu infrastructură specifică, considerăm că este absolut necesar ca autoritățile din România – oricare ar fi ele – să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziție a testelor non-invazive”, este mesajul Consiliului Național al Elevilor, transmis joi dimineață.

 

Amintim că Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC) lansează joi, 14 octombrie, licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă pentru depistarea coronavirusului, care urmează să fie folosite în unitățile de învățământ pentru testarea elevilor și angajaților din sistem. Licitația ar urma să fie finalizată în aproximativ două săptămâni, a explicat pentru Edupedu.ro, președinta ONAC, Cornelia Nagy.

 

Mai amintim că Agenția Națională a Medicamentului nu are ce să omologheze în privința testelor de salivă care vor fi folosite în școli, omologarea fiind deja făcută de către Comisia Europeană, a explicat pentru Edupedu.ro președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Robert Ancuceanu. Paradoxal, deși potrivit legii 134 nu este sarcina ANM să omologheze medicamente, doar să supravegheze piața, premierul României, Florin Cîțu, a cerut agenției – la începutul lunii – „să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia” de omologare sau autorizare. Pe scurt, testele, medicamentele, vaccinurile folosite în gestionarea pandemiei de coronavirus sunt autorizate de la un nivel mult mai înalt, adică de Uniunea Europeană, nu de autoritățile din România.

 

„Stimați decidenți, numărăm dramele a zeci de familii infectate cu COVID-19! Nu așa arată normalitatea în care voi credeți că trăim, nu așa arată școli sigure pentru elevi și pentru profesori! Ignoranța autorităților este un atentat la sănătatea și la securitatea națională, transformând unitățile de învățământ în veritabile focare de infecție. Lipsă de asumare și de viziune, lipsă de consultare și incoerență în decizii, cu pasarea responsabilității de la o instituție la alta, unde elevii sunt prinși la mijloc – până când toate acestea? Care este prețul dezinteresului statului și cine îl va plăti?”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

Mai jos, comunicatul CNE:

 

„În data de 9 octombrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat folosirea a 70 de milioane de teste non-invazive în unitățile de învățământ, care ar urma să fie achiziționate pentru testarea periodică a elevilor și cadrelor didactice, ca urmare a creșterii accelerate a numărului de infectări cu virusul COVID-19.

 

În plin val 4 al pandemiei, când procesul de testare în unitățile de învățământ este aproape inexistent, guvernanții pasează responsabilitatea de la o instituție la alta, fără a adopta măsuri concrete în teritoriu. La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Florin Cîțu și ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, au solicitat Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România urgentarea omologării testelor non-invazive pe bază de salivă, pentru ca procedura de licitație și achiziție să fie demarată cât mai rapid. Într-un interviu acordat recent, directorul ANMDMR a explicat faptul că instituția pe care o conduce nu are atribuții în omologarea sau avizarea unor astfel de dispozitive medicale, ele fiind, în fapt, aprobate de Comisia Europeană.

 

Ulterior, președintele Oficiului Național de Achiziții Centralizate – aceeași instituție care nici până la acest moment nu a reușit să demareze toate procedurile necesare achiziției de device-uri pentru școala online – a precizat că licitațiile pentru testele rapide non-invazive se vor finaliza în aproximativ două săptămâni.

 

Consiliul Național al Elevilor consideră total inacceptabilă situația achiziției testelor non-invazive în școli și solicită ferm Guvernului României, prin Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, tratarea cu celeritate a acestei probleme și urgentarea, de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, a procesului de licitație a testelor pentru școli, în așa fel încât răspândirea comunitară a virusului COVID-19 în unitățile de învățământ să fie redusă. În contextul în care majoritatea statelor europene au procedat la menținerea școlilor deschise în format fizic, dar care au și asigurat măsuri de protecție sanitară pentru elevi și profesori și care au dotat școlile cu infrastructură specifică, considerăm că este absolut necesar ca autoritățile din România – oricare ar fi ele – să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziție a testelor non-invazive.”

 

Amintim că Sorin Cîmpeanu a spus, pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

Cîmpeanu a mai declarat ulterior, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. 

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care urmează să fie achiziționate prin Inspectoratul general pentru Situații de Urgență. Decizia este una procedurală, la o săptămână după ce a fost anunțată public introducerea de teste pe bază de salivă în școli, ca măsură complementară de monitorizare după eliminarea pragului de infectare de 6 la mie din procedura de decizie pentru închiderea unei unități de învățământ.

 

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, potrivit CNSU.

 

Propunerea CNSU prevede ca banii să vină de la Guvern, din fondul de rezervă bugetară: „pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

 

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.