Jump to content

Primele impresii despre noul Sony A7 IV


Alexandru M. Nicolae
 Share

Recommended Posts

sony-a7-iv-2.jpg

 

Sony a prezentat astăzi noul mirrorless A7 IV. Un aparat care vine să înlocuiască un model foarte popular printre fotografi, indiferent de nivel, de la amatori avansați la profesioniști. Un aparat care a creat adevărate comunități în jurul lui și al cărui nou model, lansat azi, a avut parte de o atenție imensă din partea fotografilor, chiar cu luni bune înainte de lansare, când au apărut primele ”zvonuri” despre specificațiile tehnice ale acestuia. Un aparat mai scump decât modelul pe care îl înlocuiește, dar care vine cu îmbunătățiri la aproape toate capitolele.

Iată că a sosit momentul unei dezvăluiri oficiale. Din fericire, chiar și în contextul actual, tot am putut să ne bucurăm de o lansare fizică, offline, așadar am avut ocazia să testez puțin noul aparat și să vă spun câteva impresii ”la cald”.

Un pic de context…

Pentru cei care au deschis televizorul mai târziu :), să vă dau un pic de context pentru care sunt entuziasmat de evenimentul de azi.

În februarie 2018 am participat la lansarea lui A7 III de la Londra (ce vremuri!). Apoi, am deținut un A7 III din prima zi când a ajuns în România. După câteva luni de utilizare i-am făcut un review extins și de atunci a fost aparatul care m-a însoțit peste tot și cu care am făcut majoritatea job-urilor foto, cel puțin până când i-am adăugat încă un membru al familiei, un Sony A7R III.

Dar A7 III a fost aparatul care m-a făcut ”să trec pe Sony”, în 2018. Iar de atunci A7 III și A7R III sunt aparatele cu care lucrez zi de zi, de aproape 4 ani și pe care mă bazez pentru munca mea. Cu A7 III am deja peste 200.000 de cadre trase. Și e alive & kicking, vorba aia…

Așadar, am o relație destul de specială cu acest aparat, iar vestea lansării modelului următor m-a entuziasmat maxim!

Evenimentul de lansare de astăzi a fost, practic, primul eveniment de prezentare al unui aparat foto la care am participat ”offline” după mai bine de doi ani… Prilej de amintiri de la lansările trecute dar și de reflexie asupra situației actuale. M-am bucurat că am putut să folosesc pentru câteva momente noul A7 IV, în compania lui Marian Sterea (vedeți și review-ul lui, aici) și a prietenilor de la Sony România. 

Concluzii după scurta întâlnire de azi?

Chiar dacă am avut puțin timp împreună cu noul aparat (și îl aștept cu nerăbdare la un test amânunțit!), câteva concluzii pot trage. 

Ce mi-a plăcut? 

Over-all e un mare pas înainte, cam la toate capitolele. Însă:

Accentul se pune acum pe funcția video și asta e din ce în ce mai vizibil. Practic, pentru ”fotografi” îmbunătățirile importante sunt doar la capitolul rezoluție și viteză AF, dar pentru cei care filmează, noile formate și funcții video sunt cu adevărat WOW. Pentru ”fotografii hibrizi”, care și fotografiază dar și filmează, noul A7 IV e un must-have, care practic combină ce e mai bun din ambele lumi: rezoluție foto, viteză și funcții de filmare bine integrate;

Sony spune ca au integrat multe din caracteristicile de la Sony A1 (autofocusul și procesorul de imagine) și funcții video de la A7S III. Rezultatul? Un hibrid, care îți oferă atât performanțe foto (buffer pentru rafală de peste 800 de cadre, da!?) cât și funcții video performante. Filmarea 4K 30p 4:2:2 XAVC-S H cu oversampling din 7K (citirea senzorului pe toată suprafața), S-Log 2/3 și S-Cinetone și 4K 60p (în modul crop Super35, dar totuși…!) nu e deloc de trecut cu vederea!

Sistemul AF vine acum și cu două funcții foarte utile pe video: eliminarea efectului de focus-breathing (compatibil cu o selecție de obiective Sony) și o funcție pentru focus pull automat, care utilizează funcțiile AI ale sistemului AF pentru a identifica subiecte în cadru și a schimba focusul de pe un plan pe altul (și apoi pentru a menține focusul pe subiect). E ceva ce nu am putut încă să testez, dar cu siguranță vreau să aprofundez;

Sistemul AF are acum 759 de puncte de focus, fața de 693 la A7 III

Senzorul, ca de obicei, excelează, iar ”pairing-ul” cu sistemul de focus mult îmbunătățit e fenomenal. Se simte amprenta AF-ului preluat de la vârful de gama, Sony A1, iar pe lângă al meu A7 III, în aceleași condiții de iluminare, diferența de viteză AF e foarte vizibilă (chiar dacă și A7 III, la rândul lui, are un AF bun și rapid. Acum și-a cam găsit nașul, ca să zic așa…!

Sistemul intern de răcire este preluat de la A7S III, o altă veste bună la capitolul înregistrare video, în special;

Stabilizarea de imagine integrată în senzor a urcat de la 5 la 5.5 trepte;

Tot la capitolul video, acum A7 IV are și intrare digitală pentru sunet (prin patina de bliț), nu doar analogică, cum găseam la predecesorul său;

Secvențele video pot fi stabilizate în post-producție cu ajutorul informației preluată la înregistrare, automat, de la giroscopul integrat al camerei;

Apoi, noul meniu. Era și cazul să scăpăm de vechiul meniu Sony și mă bucur că au implementat meniul de la A1 / A7S III, care e mult mai bine organizat;

Aparatul poate face Live Streaming direct conectat la un laptop (și poate fi folosit și pe post de webcam, în acest fel);

Pe lângă clasicele fișiere JPEG și RAW, A7IV poate acum înregistra fotografiile și în format HEIF pe 10 biți (față de 8 biți JPEG);

Faptul că acum avem o rotiță fizică din care se selectează funcția foto / video a aparatului (aflată sub rotița de selecție a programelor P/A/S/M) iarăși este o veste bună. E mult mai logic să funcționeze așa;

Are două sloturi de card SD USH-II, slotul 1 fiind compatibil și cu cardurile CFexpress Type A (mai rapide și mai rezistente decât cele SD, mai potrivite pentru filmare)

Folosește același acumulator NP-FZ100 ca și A7 III, așadar cei care au deja un asemenea aparat și au acumulatori de la el, nu vor avea încă o investiție în plus;

Și la capitolul ergonomie sunt îmbunătățiri. Are un body similar cu cel al lui A7S III, așadar are un grip mai pronunțat, iar aparatul stă mai bine în mână (mai ales pentru cei cu mâini mari)

Mai sunt și alte îmbunătățiri pentru că, practic, au umblat cam la toate capitolele. De exemplu, avem un vizor electronic cu rezoluție mai mare (3.69MPx), ecranul LCD are și el o rezoluție îmbunătățită iar funcțiile touch sunt acum mai responsive și mai ușor de utilizat. Are Wi-Fi pe 5Ghz și Bluetooth 5 low-energy, pentru a putea fi conectat în permanență la un smartphone și pentru a permite inclusiv controlul de la distanță, fără probleme, din aplicația Sony pentru telefon. În plus, pentru a transmite rapid fișiere online, suporta upload prin FTP în background, în timp ce fotografiezi.

”Noul” meniu (preluat de la A7S III și el), mult mai ușor de navigat, înțeles și folosit decât sistemul de meniuri folosit la modele precedente.

sony-a7-iv-1.jpg

 

Iată câteva fotografii realizate cu Sony A7 IV la eveniment (cu obiectivul Sony 24-70mm f2.8GM). După cum spuneam, nu sunt multe, a fost destul de puțin timp pentru a te obișnui cu aparatul, cu setările și pentru a face fotografii – dar date fiind condițiile actuale, m-am bucurat maxim că după mai bine de doi ani am putut participa, din nou, la un eveniment de lansare al unui aparat foto ”offline”.

Important: fotografiile următoare sunt toate JPEG-uri, direct din aparat, fiind realizate cu un aparat cu firmware de preproducție (nefinal). Nu sunt niște fotografii care să spună multe, știu și de aceea nici nu insist prea mult pe ele, dar acestea au fost condițiile acestui test hands-on. Oamenii de la Sony România au făcut tot ce au putut, în condițiile date, pentru a putea măcar experimenta câteva momente aparatului. Eu sunt mulțumit și așa.

Ce nu mi-a plăcut? 

Ce pot spune că nu mi-a plăcut ține mai mult de obișnuință:

nu sunt mare fan al ecranului rabatabil spre lateral și îi găsesc o utilitate destul de restrânsă pentru ce fac eu (80% fotografiez, nu filmez).

Rotița pentru compensarea expunerii e customizabilă, nu mai are gradate valorile EV și se rotește continuu. Așadar nu mai poți regla compensarea EV direct, tactil, fără a te uita pe valorile afișate pe ecran sau în vizor, pentru că nu mai ai feedback-ul capătului de scală al rotiței. Pe de altă parte, e și o veste bună aici: funcționalitatea noii rotițe poate fi setată din meniu, așadar dacă tragi în modul full-Manual și nu ai nevoie de compensarea expunerii, poți folosi rotița fără gradații la altceva.

Mi-aș fi dorit să găsesc două sloturi de card identice (adică ambele compatibile CFexpress, nu doar slotul 1…).

Cam aceasta a fost scurta mea experiență cu A7 IV de astăzi. Până data viitoare, vorba aceea, cam asta a fost! Sper să mă reîntâlnesc curând cu A7 IV și să am ocazia să îl testez în profunzime. 

Era să uit: Sony A7 IV va ajunge în magazine în luna Decembrie, la un preț de 13.999 LEI cu TVA, în varianta body only (fără obiectiv). Am înțeles că, în curând, se va deschide lista pentru precomenzi.

Practic, Sony A7IV e notabil mai scump decât predecesorul său, dar aduce îmbunătățiri la toate capitolele, cele mai notabile fiind sistemul AF, mai complex, similar cu cel de la Sony A1, rafala de până la 800 de cadre RAW (cu 10fps cu AF) și funcțiile video. Fie că faci doar fotografii, doar filmezi sau ești un fotograf ”hibrid”, vei găsi ceva care să te încânte în noul A7 IV, cu siguranță. 

Sony A7 IV, specificații tehnice pe scurt:

Aparat foto digital cu senzor Full Frame cu rezoluție 33 Megapixeli, BSI, ce oferă o gamă dinamică de până la 15 trepte de expunere, conform producătorului

Montura Sony F

Fotografiere în rafală cu până la 10cps, cu buffer pentru mai mult de 800 de cadre RAW+JPEG sau peste 1000 de cadre JPEG

Filmare XAVC 4K 30p 10bit intern 4:2:2 cu oversampling din 7K cu S-Log 2/3 și S-Cinetone

Filmare XAVC 4K 60p crop Super35

Filmare Full HD cu până la 120 FPS, inclusiv mod S&Q

Formate foto: HEIF 10 biti, RAW, JPEG

Sistem AF cu 759 de puncte de focus

Două sloturi de card, 1 x CFepress A/SD UHS-II și 1 x UHS-II SD

Vizor electronic cu 3.69M pixeli

Ecran LCD full rabatabil (pivotant spre lateral)

Sync cu blitzul până la 1/200

ISO nativ 80-102.400 (extins 50 – 409.600)

Stabilizare pe 5-axe, integrată în senzor, cu până la 5.5 trepte de expunere

Intrare audio digitală (prin conectorii din patina de bliț)

Autonomia dată de producător: aprox. 520 cadre

Conectivitate Bluetooth 5 low-energy și upload prin FTP în background, permanent

Conectivitate USB 3.2 (conector USB-C), Wi-Fi 5 Ghz, Bluetooth 5 și HDMI Type A (full size)

Folosește acumulatori NP-FZ100 (ca și A7 III)

Greutate: 699 grame (body)

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.