Jump to content

Forza Horizon 5 este un loc de joacă imens pentru pasionații de mașini (review)


RW DDonny
 Share

Recommended Posts

Review Forza Horizon 5

 

 

Încă de la prima apariție, Forza Horizon m-a cucerit instant cu lumea sa open-world și ideea de festival de muzică combinat cu întreceri pline de adrenalină la volanul celor mai tari mașini din lume. Iar 2021 ne încântă cu un nou titlu din serie, Forza Horizon 5. Acesta ia tot ce a fost mai bun în jocurile precedente și le combină pentru a ne oferi o lume imensă, peste 500 de mașini și o experiență de joc mult mai cuprinzătoare ca până acum.

 

Nouă ediție a festivalului are loc în Mexic, ceea ce oferă un cadru de joc extrem de interesant. Avem la dispoziție o lume cu 50% mai mare decât în Forza Horizon 4 și o variație impresionantă de peisaje: un vulcan activ, jungle, plaje, chiar și o zonă deșertică și orașe moderne. Așa că urcați în dreapta, trageți-vă centura și haideți să va port într-o călătorie cu suișuri și coborâșuri și să vedem ce are de oferit noul Forza Horizon 5.

 

Un început în forță!

 

Aventură în Mexic începe cu un intro destul de lung care te poartă prin cele patru discipline principale din Forza Horizon 5. Așadar, în primul sfert de ora din joc vei conduce nu mai puțin de patru mașini diferite și vei avea ocazia să gonești la volanului noului Mercedes-AMG Project One, adică mașina de pe coperta jocului.

 

Review Forza Horizon 5

 

Dacă în jocurile precedente din serie erai un necunoscut pentru cei de la festival, ediția din Mexic a Horizon te găsește în capul listei de vedete invitate la eveniment. Asta oferă un nou punct de plecare și nu vei fi obligat să aștepți ceva până să pui mâna pe o mașină serioasă. Ba chiar ai de ales între câteva modele super încă de la început. Am ales cu inima și m-am urcat la volanului unei Toyota Supra și așa, am călcat pentru prima dată asfaltul încins din America Centrală.

 

Progresia în joc este și ea în concordanță cu statutul de vedetă. Dacă înainte luai parte la curse speciale ca începător, încercând să-ți croiești drumul spre topul șoferilor de la festival, în Forza Horizon 5 tu ești atracția principala. Și fix așa funcționează și progresia, astfel cu cât aduni mai multe premii din curse, cu atât poți înființa mai multe Outpost-uri Horizon. Fiecare dintre acestea aparține de o anumită disciplină și vei avea ocazia să te duci spre tipul de curse care îți place mai mult: Road Racing, Dirt Racing, Cross Country Racing și Main Stage. Pe măsură ce avansezi în joc vei debloca încă două opțiuni: Underground Scene și PR Stunts.

 

Review Forza Horizon 5

 

Forza Horizon 5 se învârte în jurul tău

 

Deși joc Forza Horizon încă de la prima apariție, mereu am întâmpinat aceeași problemă care m-a făcut să îmi pierd puțin interesul spre finalul ciclului de viață al celui de-al patrulea joc. Odată ce ai terminat povestea, nu prea mai ai foarte multe lucruri de făcut din perspectiva evoluției narative și chiar dacă asta nu este un factor important într-un joc cu mașini, Forza Horizon 5 nu este un simplu joc cu mașini.

 

Echipa de dezvoltare de la Turn 10 a înțeles asta și a luat câteva măsuri. Chiar dacă povestea este la fel de cringe ca întotdeauna și are momente în caremi se întoarce carnea pe mine, a dispărut sentimentul de singurătate într-o lume open-world mare, dar goală. Pe lângă faptul că ai mult mai multe evenimente speciale care servesc drept misiuni din storyline, există comunicare între tine și lumea din joc. Avatarul tău are o voce și acum poate comunica, iar NPC-urile vor fi mult mai prezente pe parcursul jocului.

 

Review Forza Horizon 5

 

Partea de personalizare a personajului a fost și ea îmbunătățită. Până acum puteai alege dintr-un număr finit de preset-uri pentru avatarul tău, toate fiind generice și lipsite de personalitate. De această dată varietatea de fețe a crescut, poți să-ți modifici și freza și ai mult mai multe haine și accesorii cu care îți poți crea un avatar care să te reprezinte, ori să te duci spre extrema cealaltă în care un om în costum de găină gonește într-un Chiron cu 400km/h.

 

Același tratament îl primesc și mașinile, deși aici nu s-a schimbat mai nimic. Sistemul de tuning a rămas același, fiind diferit pentru fiecare mașină în parte. Unele modele pot fi modificate vizual destul de mult, in timp ce hypercar-uri precum McLaren Senna pot fi modificate puțin spre deloc. Upgrade-urile de piese sunt la fel, iar tuningul manual al caracteristicilor avansate rămâne la locul său, deci îți poți crea setup-ul perfect pentru orice scop vei folosi o mașină.

 

Un alt lucru neschimbat care însă îmi place la nebunie este editorul de vopsea. Poți să vopsești individual piese ale mașinii, iar acum ai și abilitatea de a schimba culoarea etrierilor de la frâne. O adiție mică, dar bine-venită. Și comunitatea rămâne în continuare pe poziții, fiecare mașină având câteva zeci de design-uri unice, create de jucători din toată lumea.

 

Review-Forza-Horizon-5-9.jpg

Review-Forza-Horizon-5-10.jpg

 

Linia subțire dintre simulator și arcade

 

Unde Forza Motorsport este seria care vrea să rivalizeze cu Gran Turismo ca și simulator auto autentic, Forza Horizon 5 nu se ia la fel de mult în serios. Într-adevăr, poți să dezactivezi toate funcțiile de Assist și să obții o experiență destul de realistă și greoaie pentru jucătorii casual, ori poți să activezi tot felul de sisteme care să te ajute și să facă jocul mai mult Need for Speed decât Forza. Iar asta nu este deloc un lucru rău, întrucât te vei bucura de lumea jocului indiferent de nivelul tău de experiență în titluri cu mașini.

 

Un lucru pe care seria asta l-a făcut mereu bine, a fost modul în care te recompensează. Creierul meu de primată se bucură mereu când vede cum se adună puncte cu fiecare drift, fiecare depășire sau fiecare cactus făcut salată prin radiatorul încins al unui bolid scăpat de sub control; intenționat sau nu. Cu cât petreci mai mult timp la volanul unei mașini, cu atât vei putea debloca tot felul de… să le zicem abilități: bani gratis, rotiri la ruletă, o a doua șansă în caz că te bușești în timpul unui șir de scheme și multe altele.

 

Review Forza Horizon 5

 

Partea cu ruleta a rămas și ea în joc, fiind la fel de inofensivă ca și până acum. Unde Turn 10 putea să introducă un sistem nesimțit de microtranzacții, ceea ce am primit de fapt este un sistem care nu face decât să te recompenseze pentru fiecare cursă câștigată, fiecare nivel pe care-l completezi și tot felul de misiuni din open-world pe care le termini. Prin intermediul acestei rulete ai mereu un premiu garantat, fie că e o mașină, bani, articole de îmbrăcăminte sau alte elemente de customizare.

 

Nu era însă o lansare demnă de 2021 dacă nu includea încă din ziua lansării câteva chestii extra pe care să cheltui bani reali. Așa că avem trei ediții ale jocului cu un preț de plecare de 60 de euro pentru varianta Standard, nu mai puțin de 80 de euroi pentru varianta Deluxe care include faimosul Car Pass și varianta Premium cu un preț de 100 de euro, adică aproape dublu față de Standard. Asta din urmă vine cu un așa numit „Welcome Pack” care îți dă câteva mașini încă de la început, Car Pass-ul amintit mai devreme, statut VIP în cadrul festivalului și acces la cele două DLC-uri ce urmează să fie lansate undeva in viitor.

 

Review Forza Horizon 5

 

O experiență grafică și auditivă de cea mai înaltă calitate

 

Forza Horizon 5 vine cu îmbunătățiri pentru grafică care-ți oferi un Mexic greu de uitat. Peisajele superbe, combinate cu paleta de culori extrem de vii și autenticitatea locațiilor fac din acest joc o experiență, o operă de artă în adevăratul sens al cuvântului. Nivelul de detaliu este la fel de ridicat ca de fiecare dată, astfel toate mașinile pot fi analizate până la textura materialelor și respectă cu strictețe modelele din realitate.

 

Cea mai mare îmbunătățire vine însă pe zona audio. Un lucru la care Forza Horizon 4 a eșuat neașteptat a fost sunetul motoarelor. Parcă toate sunau la fel, având un ton generic care nu exprima personalitatea unor mașini precum Subaru Impreza, Chevrolette Corvette sau Dodge Charger. În noul Horizon identitatea acestor mașini legendare este restabilită cu sunete de înaltă calitate și o atenție la detaliu care ar fi trebuit să fie acolo de la bun început. Chiar și așa, se vede că echipa din spatele jocului a ascultat de comunitate și a îmbunătățit acest aspect.

 

Review Forza Horizon 5

 

Există însă și părți mai puțin bune. Versiunea de PC are probleme destul de mari cu optimizarea, fiind o experiență foarte inconsistentă. Poți avea 120FPS acum, iar într-o secundă să scazi la 80 fără un motiv întemeiat. Asta se resimte într-un joc în care acțiunea se petrece la viteze foarte mari și orice delay poate să-ți strice parcursul într-o cursă. În plus am întâmpinat numeroase crash-uri la momente total aleatorii, fie că abia am deschis jocul, sau că după vreo cinci ore s-a hotărât că ar trebui să iau o pauză.

 

Și chiar dacă nu este legat de grafică, trebuie să vă spun și despre o eroare ceva mai ciudată legată de volane. Am acasă un Logitech G923, adică un model compatibil conform dezvoltatorilor, care însă îmi scuipă o eroare de fiecare dată când încerc să pornesc jocul cu el conectat. Asta îl face complet inutilizabil momentan și chiar dacă există un fix creat de comunitate, este ceva mult prea complicat pe care nu am cheful și dorința să-l implementez într-un joc abia apărut la prețul de 60 de euro.

 

Multiplayer… sau frustrările unor servere slabe

 

Am fost obișnuit să consider Forza Horizon drept o serie de jocuri multiplayer. Indiferent de campania single-player, jocurile astea nu sunt complete fără partea de socializare și interacțiune cu alți jucători. Iar în Forza Horizon 5 este cam… cum să îi spun, defectuoasă. Serverele pică constant, ceea ce cauzează pierderea conexiunii în timp ce joci, iar de multe ori ceilalți șoferi de pe hartă fie merg în cadre, fie au mașinile randate prost. Asta ar fi cam cea mai mare problemă a jocului până în momentul de față, mai ales dacă îl privești din aceeași perspectivă ca și mine.

 

Însă când merge, experiența este foarte plăcută. Evenimentele de tip #FORZATHON revin sub aceeași formă ca anul trecut, însă magazinul dedicat nu este încă activ. De fiecare dată când încerci să-l accesezi ești întâmpinat de același mesaj de eroare: „The Forzathon Shop is currently not open, please keep an eye on our social channels for when this is available.” Singura modalitate de a rezolva problema este să așteptăm un update.

 

Un mod de joc care a prins mai bine decât mă așteptam este The Eliminator, adică un battle-royale în care reflexele și abilitățile tale de șofer virtual sunt puse la încercare. Acesta a fost introdus în Forza Horizon 4 și își face apariția și aici, fiind integrat și mai bine decât în jocul precedent.

 

Review Forza Horizon 5

 

Mai există câteva schimbări, dar sunt mici. Una ceva mai însemnată este însă faptul că toate mașinile jucătorilor pe care îi întâlneșți online sunt fantomatice. Adică sunt transparente, nu există coliziune cu acestea și odată ce te-ai apropiat de ele devin foarte greu de analizat, deci o parte importantă a multiplayer-ului a dispărut. Nu vei mai putea să te lauzi la prieteni cu ce design super șmecher ti-ai tras, pentru că jocul nu îți permite.

 

După o călătorie lungă, am trecut linia de Finish!

 

Phew, mai rezistați în dreapta? Am luat curbele prea strâns, am accelerat cam tare? Cam asta a fost Forza Horizon 5, cu ale sale suișuri și coborâșuri. Un joc extrem de bun, care a avut parte de o lansare neașteptat de mediocră, mai ales din partea unui publisher precum Microsoft care în ultimii ani a căpătat statutul de „băiatul de treabă din industria jocurilor video” și acum o dă în bară fix când este pe val. Și totuși, după ce privim peste aceste probleme care vor fi remediate (sper), avem în față poate cel mai tare racer lansat vreodată.

 

Să fie clar încă de pe acum că nu-l bag în aceeași categorie de jocuri cu Assetto Corsa sau Gran Turismo, ci mai de grabă îl pun în aceeași cameră cu nume precum Burnout Paradise, Need for Speed-urile noi sau Test Drive Unlimited. Și dintre toate astea de mai sus, Forza Horizon 5 rămâne un diamant șlefuit aproape la perfecție de echipa de la Turn 10. Nu pot trece peste lucrurile mai puțin finisate, în special partea de multiplayer și optimizare, dar cred în acest joc și în oamenii care din 2018 și până în luna August a acestui an au ținut in viață titlul precedent din serie și au oferit jucătorilor conținut pe bandă rulantă.

 

Ne așteaptă cel puțin trei ani de aventuri prin Mexic și curse care ne vor crește nivelul de adrenalină, iar tocmai din acest motiv consider că această cursă a fost un fel de intro în lumea jocului, iar ce este mai bun urmează să vină. Că va fi o lună, că va fi un an, asta ține doar de oamenii din spatele proiectului, dar sper că in următorul mare update toate problemele să fie rezolvate și să ne putem concentra atenția doar pe conținutul jocului.

 

 

Sursa: Zona IT

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.