Jump to content

NVIDIA GeForce Now RTX 3080 te lasă să arunci o privire la viitorul jocurilor video (review)


Recommended Posts

GeForce Now Abonament RTX 3080

 

 

Ideea de a-ți construi de la zero un PC de gaming sună foarte incitant și de multe ori privesc tot procesul ăsta ca pe un set de Lego ceva mai complicat. Plăcerea asta a fost furată de sub privirile multora, iar criza de componente a dus la popularizarea alternativelor precum GeForce Now. Iar acum, NVIDIA s-a gândit că este momentul pentru un upgrade, astfel a fost creat abonamentul RTX 3080. Astăzi vom explora noutățile introduse de acesta și vedem cum se mai comportă PC-ul de gaming din cloud, mai ales după ultimele îmbunătățiri.

 

Dacă până acum erai limitat la gaming la rezoluție FullHD (1920×1080) cu un maxim de 60 de cadre pe secundă, noul abonament NVIDIA GeForce Now RTX 3080 duce experiența la un alt nivel. Cu un upgrade la rezoluție 2160×1440 și posibilitatea de a te juca la 120FPS, serviciul de gaming în cloud tocmai a devenit și mai atrăgător decât până acum. Toate acestea sunt posibile datorită plăcii video din spatele calculatoarelor virtuale. Este evident că vorbim despre GeForce RTX 3080. Și chiar dacă nu o poți atinge ca să îi simți metalul de pe radiator, faptul că te poți folosi de puterea de procesare a acesteia este un plus imens pentru mulți gameri.

O să vorbesc și despre experiența de joc, cât și despre părțile mai puțin bune ale acestui serviciu. Înainte de toate, vreau să trecem în revistă și schimbările care au mai avut loc de la ultimul articol pe care l-am scris despre GeForce Now. Asta se întâmpla la începutul anului 2020, iar ceea ce vedeam pe atunci drept „un proiect interesant” a devenit acum un substitut de nădejde pentru un PC de gaming, în aproape 2022-ul în care plăcile video se apropie de statutul de legende urbane: știi că există, le vezi pe net, dar nu ai cum să pui mâna pe ele.

 

Ce s-a întâmplat cu GeForce Now în ultimii doi ani?

 

Prima schimbare semnificativă pe care am observat-o de-a lungul ultimelor luni s-a manifestat asupra librăriei de jocuri. Aceasta a crescut semnificativ, iar multe jocuri precum Crysis Remastered Trilogy și Marvel’s Guardians of the Galaxy au fost disponibile încă din ziua lansării pe GeForce Now. Iar asta a atras un număr din ce în ce mai mare de jucători, ceea ce a dus și la o nevoie de îmbunătățire a infrastructurii. Asta s-a tradus în punerea în funcțiune a mai multe centre de date care servesc ca și gazde pentru gameri.

 

Unde mai întâmpinam probleme legate de input lag, odată cu trecerea la abonamentul RTX 3080 situația s-a schimbat. Chiar dacă nu te poți baza pe serviciul de cloud gaming ca să te jocuri titluri eSports la nivel competitiv, dacă vrei să joci rapid un Deathmatch în CSGO sau o Arenă în Apex Legends, acum vei putea s-o faci. Am observat imediat schimbarea și cred că este un pas logic în evoluția GeForce Now.

 

Review GeForce Now RTX 3080

 

În prezent, librăria de jocuri de pe GeForce Now însumează peste 1.000 de titluri de pe diverse platforme: Steam, Epic Games Store, GOG, Ubisoft Connect și Origin. Dintre acestea, mai bine de 90 sunt free-to-play și regăsim titluri foarte populare precum Fortnite, League of Legends și Destiny 2. Asta deschide multe oportunități pentru cei care vor să se joace dar nu au bani pentru un PC, sau nu-și găsesc o placă video la preț cât de cât acceptabil.

 

Pe scurt, ultimele 20 și ceva de luni au marcat o evoluție destul de rapidă și plăcută a lui GeForce Now. După ce mulți au folosit abonamentul Priority, parcă se simțea nevoia de o schimbare. Și după îmbogățirea selecției de jocuri, NVIDIA a făcut pasul. În acest fel s-a făcut trecerea la ultima generație de plăci video GeForce RTX și am primit și mai multe moduri în care ne putem juca.

 

Abonamentul RTX 3080 oferă o experiență NVIDIA completă

 

NVIDIA a continuat să îmbunătățească serviciul de cloud gaming, iar acum ai posibilitatea să activezi tehnologii precum Ray-Tracing, DLSS și chiar să folosești capabilitățile G-Sync ale monitorului tău pentru a obține o experiență de gaming cât mai fluidă. Ca să traduc ce am zis până acum, cu noul abonament poți transforma orice laptop office (sau chiar și un telefon) într-un PC de gaming cu RTX 3080 și un procesor pe măsură.

 

Prețul pentru abonamentul NVIDIA GeForce Now RTX 3080 este de 99.99€ pentru jumătate de an, ceea ce înseamnă că vei plăti circa 1.000 RON pe an. Dar când calculezi cât costă placa în magazin, chiar și la MSRP-ul de 4.500 RON îți asigură patru ani și jumătate de abonament. Dacă ajustăm prețurile astea la situația actuală, unde o RTX 3080 nouă te costă 8.000+, parcă nu sună atât de rău abonamentul.

 

 

GeForce Now Abonament RTX 3080

 

Gata cu specificațiile; cum se simt jocurile cu noul abonament?

 

Știu că 90% dintre voi sunteți aici ca să aflați părerea mea despre cum se mișcă jocurile și dacă merită sau nu prețul cerut pe abonament. Așa că voi începe prin a vă prezenta configurația: am folosit un laptop Lenovo IdeaPad 5 cu procesor AMD Ryzen 7 5700U și grafică integrată AMD Radeon Vega 8. Am conectat un monitor Samsung Odyssey G7 de 27″, rezoluție 1440p și rată de reîmprospătare a ecranului de 144Hz. Pentru a compara puțin rezultatele am folosit ca reper PC-ul personal cu 5800X și RTX 3080.

 

Primul joc pe care l-am pornit a fost Riders Republic pe Ubisoft Connect. Jocul necesită reacții destul de rapide și are un gameplay la viteză mare, deci era imperativ ca input lag-ul să fie cât mai mic. Prima dată am folosit mouse-ul și tastatura pentru a juca, iar lag-ul a fost greu de văzut, chiar dacă prezent. După care am conectat un controller de PlayStation 4 și experiența s-a schimbat în bine. Consolele au un oarecare input lag, însă majoritatea gamerilor nu-l observă și cam la fel s-a simțit și sesiunea de Riders Republic pe GeForce Now RTX 3080.

 

Review-GeForce-Now-RTX-3080-2.png

Review-GeForce-Now-RTX-3080-3.png

 

 

Mai departe am zis că e momentul să trecem la treburi mai serioase. Cu setările la Ultra, Ray Tracing setat la Psycho și DLSS pe modul Performance, am putut să joc Cyberpunk 2077 fără probleme. Pe PC am o medie de aproximativ 75FPS cu aceste setări. GeForce Now nu îți permite să monitorizezi câte cadre pe secundă ai, însă dețin jocul pe Steam ceea ce mi-a permis să activez overlay-ul aplicației ca să observ diferențele. Să fiu sincer, cu numai 10FPS in favoarea desktop-ului (o medie de circa 65FPS), abonamentul RTX 3080 de pe GeForce Now a făcut față cu brio unuia dintre cele mai prost optimizate jocuri de pe piață.

 

În încheiere, am zis că este cazul să trec la cele mai dificile teste pentru un serviciu de gaming în cloud. Așa că faceți cunoștință cu Far Cry 6 și Counter-Strike: Global Offensive. Două jocuri shooter în care am cele mai multe șanse să observ dacă există input lag și cât de rău afectează acesta experiența de gaming. Am deschis Far Cry 6 prima oară, iar de cum am început să mă joc am observat lag-ul despre care tot vorbesc. Pentru păreri extra i-am chemat și pe băieți, iar dintre Dan, Ovidiu și Carol, toți au observat că există o anume întârziere atunci când mișcă mouse-ul.

 

Review GeForce Now RTX 3080

 

Counter-Strike: Global Offensive a fost cel mai rău dintre aceste titluri. Chiar dacă input lag-ul nu s-a schimbat, natura competitivă a jocului cu accent pe reflexe rapide și situații limită îl fac o alegere proastă pentru un serviciu precum GeForce Now. Dacă vrei să te joci competitiv, nu ai altă opțiune decât un PC fizic, însă pentru gaming casual este numai bun.

 

Din fericire, sunt o mulțime de alte jocuri non-competitive pe care le poți rula prin intermediul GeForce Now și colecția nu continuă decât să crească. În momentul de față, cred că am pus mâna pe viitorul gamingului, oricât de trist ar suna pentru unii dintre pasionații hardcoriști ai PC-ului. Cu un focus din ce în ce mai mare pe gamingul casual, consolele și alte platforme de gaming sunt în pericol din cauza acestui serviciu de la NVIDIA. Și mai mult de-atât, cu ajutorul unui dispozitiv NVIDIA Shield TV te poți juca pe televizoare 4K la rezoluție nativă.

 

Merita sa faci un upgrade la NVIDIA GeForce Now RTX 3080?

 

GeForce Now este fara doar si poate un element important din viitorul industriei de jocuri video. Vedem de la o zi la alta cum proiecte precum xCloud si Game Pass evolueaza si creeaza o competitie pe piata, astfel cred ca era in care jocurile fizice erau singura optiune nu doar ca s-a incheiat, dar urmeaza sa fie data uitarii pe masura ce majoritatea gamerilor se muta cu librariile in format digital.

 

Serviciul de la NVIDIA este unul dintre pionierii acestei evoluții și nu încetează să mă uimească; acum câțiva ani mă jucam pe PlayStation 2 și mă minunam de rezoluția 480p la care televizorul cu tub rula primele două God of War, ca acum să mă joc Cyberpunk 2077 cu Ray-Tracing la peste 60FPS fără ca măcar să am nevoie de un calculator. What a damn time to be alive!

 

Ca de obicei, v-am spus care este părerea mea, însă acum trebuie să răspund și la întrebarea aia arzătoare: merită să dai 100 de euro pentru șase luni de abonament?

 

image.png.5e2f45374b4e14a244b0cf445b1234c8.png

 

 

 

Sursa: Zona IT

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.