Jump to content

Intel, AMD și NVIDIA vor crește prețurile pentru plăci video și procesoare cu până 20%


Recommended Posts

Intel, AMD și NVIDIA vor crește prețurile pentru plăci video și procesoare cu până 20%

 

Începutul lui 2022 nu vine cu vești bune. Procesoarele și plăcile video de top de la Intel, AMD și NVIDIA se vor scumpi cu până la 20% anul acesta. Motivul? TSMC, cel mai important producător de cipuri din lume, va crește costurile de fabricație pentru cipurile pe 5 nm și 7 nm. Și cum mai toate procesoarele și plăcile video din ultimele generații au la bază aceste tehnologii de fabricație, prețurile la raft vor crește considerabil. Deși TSMC pregătește investiții masive pentru creșterea capacității de producție, efectele nu se vor simți imediat, ci peste câțiva ani.

 

Și viitoarele procesoare Ryzen 6000 H/U și Ryzen 7000 și plăci video NVIDIA GeForce RTX 40 și Intel ARC Alchemist vor fi afectate, iar criza de hardware s-ar putea agrava. NVIDIA deja a rezervat o bună parte din producția de wafere TSMC pe 5 nm pentru viitoarea generație de plăci video RTX 4000 și va plăti miliarde de dolari pentru acest privilegiu, iar asta va duce la costuri și mai mari pentru consumatorii finali. AMD deja a crescut prețurile pentru procesoarele Zen 3 pe 7 nm și se estimează că procesoarele Ryzen 7000 vor fi mult mai scumpe.

 

Singurele produse consumer care în teorie n-ar trebui să fie afectate sunt plăcile video Intel ARC și AMD RDNA 2. Acestea din urmă au la bază procesul de fabricație TSMC pe 6 nm care nu este atât de „aglomerat”, însă în practică costurile sunt foarte mari. Până și plăcile video RDNA 2 entry-level sunt extrem de scumpe.

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.