Jump to content

COVID-19 provoacă probleme de memorie și atenție chiar și în cazurile ușoare de boală (studiu Oxford)


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

Bărbat care suferă de dureri de cap

 

Persoanele care au făcut o formă ușoară de COVID-19 pot avea probleme de memorie și atenție chiar și la nouă luni după recuperare, relatează Reuters. Studiul realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie arată că, în ciuda lipsei simptomelor grave, pacienții testați au avut probleme legate de amintirea experienţelor personale și menținerea atenției.

 

Rezultatele studiului au arătat că persoanele care au avut o formă uşoară de COVID-19 şi care nu au prezentat simptome persistente după îmbolnăvire, sau aşa numitul COVID-19 de lungă durată („long-Covid”), au suferit totuşi de probleme de memorie şi de atenţie mai multe luni după recuperare.

 

În cadrul studiului, cei 136 de participanţi care au testat pozitiv pentru coronavirus, dar nu au raportat simptome de lungă durată, au fost rugaţi să rezolve o serie de exerciţii pentru a le fi testate abilităţile cognitive şi memoria, scrie Agerpres.

 

Cercetătorii au descoperit că participanţii au avut probleme semnificative în a-şi aminti experienţe personale, ce fac parte din memoria episodică, până la şase luni după infectare.

Citește și: OMS: Nu scăpăm de COVID în acest an și poate nu vom scăpa niciodată. Virusul va face parte din ecosistem

 

Persoanele care s-au recuperat de COVID-19 pot dezvolta probleme cognitive cronice luni de zile după infectare

 

Ei au constatat, de asemenea, că acestor pacienţi le-a fost afectată capacitatea de a-şi menţine atenţia până la nouă luni după infectare.

 

„Ceea ce este surprinzător este că, deşi persoanele care au avut COVID-19 nu mai aveau simptome în momentul testării, ele au prezentat probleme de memorie şi atenţie”, a declarat dr. Sijia Zhao de la Departamentul de Psihologie Experimentală din cadrul Universităţii Oxford.

„Descoperirile noastre arată că oamenii pot dezvolta probleme congnitive cronice luni de zile după infectare”, a adăugat experta.

 

Cu toate acestea, cercetătorii care au realizat studiul au afirmat că persoanele care au experimentat probleme în ceea ce priveşte memoria episodică şi menţinerea atenţiei au revenit în mare parte la normal după şase şi, respectiv, nouă luni.

Citește și: Avertisment OMS: Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese. Pandemia COVID nu s-a încheiat nici pe departe.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.