Jump to content

Profesori universitari din Ucraina: “Suntem pregătiți” pentru starea de război / Apel la sprijin din partea colegilor din Europa și restul lumii


PokerTHK
 Share

Recommended Posts


dreamstime_m_40178657-820x545.thumb.jpg.893b380cd828801a5a9efd3b183606fe.jpg

 

Aceasta scrie, vineri, că, în momentul declanșării invaziei, prioritatea liderilor din mediul universitar ucrainean a fost să mențină legătura cu studenții și să se asigure că aceștia primesc toate informațiile de care au nevoie, actualizate. Potrivit lui Vitali Kurilo, președinte al Universității Naționale Taras Șevcenko din Luhansk, într-o regiune afectată de conflict încă de acum opt ani, “ținem lucrurile sub control”.

 

Sursa citată notează că respectiva universitate, cu aproximativ 30.000 de studenți, prezentă în cinci orașe din teritoriul controlat de ucraineni în Luhansk, regiune revendicată de “separatiști”, situată în estul Ucrainei, este obișnuită cu starea de conflict. Această instituție a fost nevoită, în 2014, să își mute sediul din spațiul deținut inițial, iar acum câteva zile, în așteptarea noului război, ea a evacuat din sediile actuale calculatoarele și documentele esențiale. 

 

Potrivit profesorului Kurilo, conflictul izbucnit în zonă în 2014 a pregătit universitatea inclusiv pentru pandemia Covid-19, având în vedere că, din cauza luptelor de atunci, aceasta a fost prima instituție ucraineană de învățământ superior care a adoptat instrumente digitale de predare, la care apelează și de acum încolo.

 

Situația este similară și în cazul Universității Naționale din Donețk, de asemenea forțată să-și mute sediul în 2014, după ce militanții “separatiști” au pus stăpânire pe campus. Times Higher education îl citează pe Roman Griniuk, rectorul acestei universități, potrivit căruia instituția a funcționat în condițiile în care, “din cauza amenințărilor cu violență fizică și închisoare, nedorind să coopereze cu teroriștii și trupele de ocupație, mulți profesori și studenți au fost forțați să-și părăsească orașul, părinții, prietenii, unii pentru totdeauna, în intervalul a câteva ore puse la dispoziție de “noul guvern”” de la Donețk.

 

Acum, spune rectorul citat, universitatea, mutată în centrul Ucrainei, folosește experiența căpătată și depune eforturi pentru demontarea informațiilor false și se implică în diseminarea informațiilor oficiale locale, precum cele despre situația adăposturilor din zonă.


Sursa
 

 

Edited by FROG ZEW
Lock time
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.