Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

PSD critică din nou românii din diaspora: "Nu aduc niciun aport la dezvoltarea socială, economică și politică a acestei ţări"


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

ionel-floroiu-640x400.jpg

 

 

Deputatul PSD, Ionel Floroiu, s-a dezlănțuit în Parlament la adresa românilor din diaspora, despre care a spus că ”nu aduc niciun aport la dezvoltarea socială, economică și politică a acestei țări”  și că trimit ”200-300 de euro la cei rămași în țară, care reprezintă 0, 01 % din PIB”. Declarațiile au fost făcute marți, în Comisia de Administrație a Camerei Deputaților, unde se discuta o propunere legislativă a USR, prin care ar urma ca diaspora să aibă o reprezentare parlamentară mai importantă, relatează gazetaromânească.com

 

”Unii nici nu mai știu dacă sunt români sau nu sunt, care locouiesc de zeci de ani (…) Ei nu au nicio contribuție la evolutia statului român. Nu mai au pe nimeni în România. Nu au mai venit în România de zeci și zeci de ani. Nu aduc niciun aport la dezvoltarea socială, economică și politică a acestei țări. (…)

 

Îmi pare rău, dacă din 700 de mii se trimite la vot 20 de mii, ce reprezentare să le dăm din partea românilor? Am auzit chestiunea asta cu diaspora, că investește în România, că aduce miliarde, zeci de miliarde. Practic, ce trimite, 200-300 de euro la cei rămași prin țară, care reprezintă 0,01% din Produsul Intern Brut al României. Sunt foarte puțini care vin investitori puternici, care aduc un capital serios în România. Dacă îmi spuneți de 4 milioane de muncitori în construcții, turiști în Europa”, a declarat Floroiu”, a declarat pesedistul Ionel Floroiu.

 

Intervenția deputatului a fost criticată de fostul secretar de stat al românilor de pretutindeni, liberalul Ovidiu Burdusa, care a scris pe Facebook că unii parlamentari PSD desconsideră aportul diasporei la economia națională.

 

”După intervenția nefericită a lui Floroiu, gândul meu se îndreaptă către domnul Gheorghe Cârciu, secretar de stat in cadrul DRP, coleg de partid cu domnul deputat Ionel Floroiu. Domnule secretar de stat, avem nevoie de intervenția dvs. Sunteți de acord cu aceste afirmații?

 

În altă ordine de idei, reamintesc că diaspora are nevoie de o reprezentare electorală mult mai mare: nu ar fi rău să avem reprezentare egală cu cel mai mare județ din România, Iași, adică 12 deputați și 6 senatori.  Și, de asemenea, ar trebui stabilit un colegiu separat pe Republica Moldova, cu 1 senator și 2 deputați.  Acum, avem 6 parlamentari de diaspora, insuficienți pentru a reprezenta o populație de peste 6 milioane de români în străinătate”, a scris Burdusa pe Facebook.

 

Românii din diaspora au trimis peste 3,23 miliarde euro în țară, în 2020, cifra care a depășit volumul investițiilor străine în țara noastră, arată datele biroului european de statistică Eurostat. Cele mai mari sume au venit din Germania (1,74 miliarde de euro – compensări ale angajaților și 534 milioane de euro – transferuri personale), Marea Britanie (848 milioane de euro) și Italia (608 milioane de euro).

 

Per total, remitențele românilor din diaspora s-au ridicat la 3,1% din Produsul Intern Brut (PIB), în 2020, al treilea cel mai mare procent din UE, după Croația și Letonia, conform unei statistici Eurostat.

 

În schimb, fluxul net de investiții străine directe din România s-a ridicat la 3,005 miliarde de euro în anul 2020, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

 

 

SURSĂ: g4media.ro.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.