Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Acord politic pentru viitorul european al Bosniei şi Herţegovinei


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

BiH Presidency Chairman Komšić asks EU to consider granting Bosnia with  candidate status - European Western Balkans

 

 

 

Liderii partidelor politice reprezentate în Adunarea Parlamentară şi membrii Preşedinţiei Bosniei şi Herţegovinei au ajuns la un acord politic cu privire la principiile pentru a asigura o "ţară funcţională pe calea europeană", informează EFE astăzi, potrivit Agerpres.

 

După cum a anunţat Consiliul European într-un comunicat în cursul nopţii de duminică spre luni, pactul a fost încheiat în prezenţa preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, la Bruxelles.

 

Printre semnatari s-a numărat şi liderul naţionalist pro-rus şi pro-rus Milorad Dodik, care a ameninţat în repetate rânduri că va elimina entitatea sârbă din instituţiile centrale bosniace, lucru aprobat în decembrie anul trecut de parlamentul sârbilor bosniaci şi care a creat una dintre cele mai mari tensiuni din ţară de la sfârşitul războiului.

 

În baza acordului, liderii partidelor politice reprezentate în Adunarea Parlamentară a Bosniei şi Herţegovinei şi-au reiterat angajamentul de a păstra şi de a construi un "stat european funcţional paşnic, stabil, suveran şi independent Bosnia şi Herţegovina, compus din bosniaci, croaţi şi sârbi ca popoare constitutive (împreună cu alţii) şi cetăţeni ai Bosniei şi Herţegovinei, format din două entităţi şi districtul Brcko, înfiinţat în conformitate cu Constituţia şi cu Acordul-cadru general pentru pace", potrivit comunicatului.

 

Părţile au convenit, de asemenea, să susţină "principiul statului de drept, să organizeze alegeri libere şi democratice şi să dezvolte instituţii democratice la toate nivelurile de guvernare/autoritate".

 

În acest sens, ei au promis că "vor fi luate toate măsurile necesare pentru ca alegerile generale din 2022 să fie organizate în mod eficient şi să se desfăşoare în mod ordonat, cu mijloacele necesare".

 

În plus, "partidele vor conduce campania electorală într-un mod corect, constructiv, fără retorică divizivă şi plină de ură", au adăugat ei.

 

Criticii naţionalistului Dodik îl acuză că a lansat planul separatist pentru a atrage voturi în perioada premergătoare alegerilor din octombrie.

 

Cei doisprezece participanţi la reuniune au subliniat, de asemenea, "importanţa" atât a implementării reformelor care promovează integrarea europeană a Bosniei şi Herţegovinei, cât şi a momentului politic.

 

În acest sens, ei au făcut apel la "responsabilitate" faţă de toţi cetăţenii Bosniei şi Herţegovinei, ţinând cont de rezoluţia Adunării Generale a ONU împotriva agresiunii împotriva Ucrainei, adoptată la 2 martie 2022, la care s-a opus Parlamentul entităţii sârbo-bosniace (Republika Srpska).

 

Pentru a atinge aceste obiective, semnatarii au convenit că "este esenţial să consolidăm încrederea, dialogul, să construim compromisuri şi să lucrăm pentru pace şi respect reciproc între toate popoarele şi cetăţenii Bosniei şi Herţegovinei", potrivit comunicatului Consiliului European.

 

Acest stat balcanic fragil a fost divizat în două entităţi autonome - comunitatea sârbă şi comunitatea croato-musulmană - şi trei popoare constitutive de la sfârşitul războiului civil (1992-1995), încheiat prin acordurile de pace de la Dayton.

 

 

SURSĂ: bursa.ro.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.