Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

[29 iunie] 1520 - moartea lui Moctezuma al II-lea


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Moctezuma II - HISTORY CRUNCH - History Articles, Biographies,  Infographics, Resources and More

 

 

Montezuma al II-lea (circa 1466 – 29 iunie 1520), cunoscut și ca Motecuhzoma Xocoyotzin, doar Moctezuma sau Moctezuma al II-lea, a fost ultimul conducător independent al Imperiului aztec, ultimul Hueyi Tlatoani, lider al Triplei Alianțe între 1502 - 1520. A condus în perioada imediat premergătoare cuceririi spaniole a Mexicului de astăzi, un imperiu format dintr-o triplă alință a trei puternice orașe-stat (Tenochtitlan, Texcoco și Tlacopan) guvernând un imperiu de orașe-state și state vasale, care erau localizate în centrul Mexicului.

 

Portretizarea lui Montezuma, în istoria scrisă care există astăzi la dispoziție, a fost adesea accentuată prin perspectiva rolului pe care l-a avut în faza distrugerii imperiului pe care l-a condus de către conchistadori, fiind descris părtinitor și defavorizant în diferite surse (mai ales ale Conchistei spaniole) ca slab și indecis. Dacă judecarea sa imparțială din timpul cuceririi Mexicului este destul de dificil de făcut, este demn de remarcat, mai ales în cazul istoricilor moderni, prezentarea pozitivă a ultimului Hueyi Tlatoani în anii premergători venirii spaniolilor pe pământul populațiilor Mexica (1519), în care multiplele realizării arhitectonice, științifice, tehnologice, administrative, organizatorice și spirituale sunt fapte care conduc la concluzia implicită că Moctezuma a fost un conducător puternic, înzestrat și harnic.

 

 

SURSĂ: Wikipedia.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.