Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

Angajările în Educație, permise prin ordonanță de urgență de către Guvern


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

ID193529_INQUAM_Photos_Liviu_Chirica-1.jpeg?fit=820%2C547&ssl=1

 

Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care se permit în continuare angajări în Educație, atât ca profesor prin concursul de titularizare, cât și ca director prin concursul de ocupare a unei asemenea funcții, anunță Ministerul Educației într-un comunicat de presă semnat de ministrul Sorin Cîmpeanu. Prin acest lucru se completează textul ordonanței de urgență 80 din 17 iunie 2022 care oprea angajările la stat pentru mai multe categorii de personal bugetar.

 

Ordonanța 80 interzicea concursurile de ocupare a posturilor de la stat care nu au început până la 1 iulie 2022. În sistemul de educație, este vorba despre două concursuri: concursul de titularizare 2022 și etapa a III-a de concurs pentru directorii de școli. Ele au început pe 5 mai 2022, respectiv 27 iunie 2022, deci înainte de 1 iulie.

 

Astfel că guvernul a adoptat completarea următoare la ordonanța menționată: La articolul unic, după alin.(5) se introduce un nou alineat, alin.(6) cu următorul cuprins: “(6) Prin excepție de la prevederile alin.(1), prin memorandum inițiat de Ministerul Educației și aprobat în ședința de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior”.

 

Printre argumentele lui Sorin Cîmpeanu în această privință se numără faptul că “educația de calitate depinde de existența, stabilitatea și motivația resursei umane”, iar în acest sens dă exemplu următoarea situație: “Sunt absolvenți de învățământ superior (promoția 2022) care doresc să se îndrepte către o carieră didactică. Mulți dintre aceștia nu au reușit sa finalizeze procedurile pentru înscrierea la concurs până acum. Ar fi, oare, mai bine să rămână până anul viitor fără un loc de muncă în condițiile în care este nevoie de profesori în școlile românești?”.

 

Ministrul menționează și concursul de directori, a III-a etapă, care a început pe 27 iunie cu anunțarea posturilor libere de către inspectoratele școlare și care se încheie pe 5 octombrie 2022. “Vrem sau nu vrem să ne îndreptam către profesionalizarea managementului școlilor?”, este întrebarea retorică a oficialului din comunicat.

 

Argumentele ministrului din declarația de presă, redată integral:

 

“Referitor la importanța angajărilor în sistemul național de educație, se impun o serie de
precizări:

 

1. Într-un context în care Guvernul trebuie mai mult decât oricând să gestioneze responsabil resursele țării in încercarea de a genera creștere economică, managementul cheltuielilor publice reprezintă o prioritate. Pe de altă parte însă, suntem cu toții conștienți că educația de calitate depinde de existența, stabilitatea și motivația resursei umane. Copiii noștri au nevoie să se pregătească cu oameni care își doresc sa facă acest lucru într-un cadru pe care noile legi ale educației îl vor asigura în spiritul unei necesare reforme reale. Acesta este cadrul general în care Guvernul a adoptat vineri, 15 iulie, ordonanța de urgență prin care se permit angajări în sistemul național de învățământ.

 

2. Restricțiile de angajare sunt prevăzute prin OUG 80 până la 31 decembrie 2022 pentru diminuarea cheltuielilor bugetare acolo unde este posibil.

3. Prin ordonanța de urgență adoptată de Guvern vineri, 15 Iulie, la propunerea Ministerului Educației nu „se dă liber” la angajări nejustificate! Textul OUG precizează: „Prin excepție de la prevederile alin.(1), prin memorandum inițiat de Ministerul Educației și aprobat în ședință de Guvern, se poate aproba organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ”. Ministerul Educației este în proces de analiză a solicitărilor motivate de asigurare a resursei umane în educație.

 

4. Sunt absolvenți de învățământ superior (promoția 2022) care doresc să se îndrepte către o carieră didactică. Mulți dintre aceștia nu au reușit sa finalizeze procedurile pentru înscrierea la concurs până acum. Ar fi, oare, mai bine să rămână până anul viitor fără un loc de muncă în condițiile în care este nevoie de profesori în școlile românești?

 

5. Titularizarea (angajarea pe durată nedeterminată), dar și angajarea cadrelor didactice pe durata determinată trebuie să se facă înainte de începerea anului școlar, în data de 5 septembrie. Dacă nu angajam, cine ar intra la clasă începând cu 5 septembrie? Sau nu mai derulăm proces didactic?

6. Concursul de directori – Runda a 3-a (20% din posturile de director și director adjunct nu sunt ocupate prin concurs). Vrem sau nu vrem să ne îndreptam către profesionalizarea managementului școlilor?

 

7. În sistemul de educație apar, înainte de începerea, dar și în timpul anului școlar/universitar, situații de tipul concediilor fără plată din motive personale sau pentru studii/concediilor de îngrijire a copiilor, numiri prin detașare în funcții de conducere, îndrumare și control, dar și situații generate de finalizarea înscrierilor la clasa pregătitoare sau în grădinițe și de preluarea creșelor în sistemul de educație începând cu 1 septembrie 2022, precum și alte situații (demisii, pensionări anticipate, pensionări pe caz de boală, decese titulari). Acestora li se adaugă posturi unice în școli și grădinițe care se vacantează prin pensionare în lunile Iulie-august, spre exemplu. Activitățile corespunzătoare acestor posturi cum ar putea fi acoperite în interesul superior al copiilor/elevilor?

 

8. Este foarte probabil/personal sunt convins că anul acesta se vor adopta legile educației! Pentru reforma în educație resursa umană este esențială! Adoptarea legilor educației ar însemna să facem pași importanți către ce ne dorim în educație. Or, imediat după adoptarea legilor, ar însemna să facem tot atâția pași înapoi – prin blocarea recrutării de resursa umană într-un sistem care suferă de mult timp de lipsa unei resurse umane calificate.

9. Guvernul a înțeles atât specificul, cât și importanța educației pentru societatea românească, iar acest lucru este unul foarte bun! Este un lucru care ne dă speranța că legile educației vor putea fi implementate cu succes, după adoptare!

 

10. Deoarece noile legi ale educației răspund nevoilor educaţionale, socio-emoționale, de incluziune școlară si socială, de atingere şi valorizare a potențialului maxim de către fiecare copil în parte, respectându-i-se particularitățile de vârstă și individuale, confortul și siguranța în spațiul școlar, noi, decidenții trebuie să le oferim dascălilor un statut demn al profesiei lor, o salarizare motivantă şi contexte de progres profesional.

Sorin Mihai CÎMPEANU,


Ministrul Educației”, este comunicatul acestuia trimis jurnaliștilor acreditați la minister.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.