Jump to content

Noutăţi cu privire la eliberarea actelor de stare civilă!


Claude.
 Share

Recommended Posts

Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă a fost recent modificată de Ordonanţa nr. 26/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 840/2022.  Începând cu data de 24 septembrie 2023, exemplarul I al actelor de stare civilă se completează informatic şi se păstrează în exemplarul I al registrelor de stare civilă pe suport hârtie, iar exemplarul II se întocmeşte numai în format electronic, atât de către ofiţerii de stare civilă din ţară, cât şi de către cei de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României.

 

 Se instituie posibilitatea cetățenilor de a depune cererile în materie de stare civilă la oricare serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primărie, în acord cu evoluţia tehnologică, astfel încât să fie simplificate procedurile specifice.  

 

De asemenea, ordonanţa prevede stabilirea competenţei de soluţionare a cererilor în materie de stare civilă de către serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primăria la care este depusă cererea, astfel încât să se faciliteze obţinerea documentelor de stare civilă şi reducerea timpului alocat soluţionării.

 

Alte modificări se referă la stabilirea termenului pentru întocmirea actului de naştere în situaţia declarării tardive, dar nu mai târziu de un an de la naştere, respectiv la abilitarea serviciilor publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor, respectiv a municipiului București, de a soluţiona cererile cetăţenilor aflaţi în situaţii deosebite privind eliberarea certificatelor/extraselor multilingve de stare civilă.

 

LexCafe

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.