Jump to content

Preşedintele Parlamentului Turciei i-a îndemnat pe găgăuzi să înveţe limba română


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

turcia-gagauzia-limba-romana-1000x600.jp

 

 

Președintele Parlamentului turc, Mustafa Șentop, a efectuat ieri o vizită oficială în Găgăuzia. La Comrat a fost întâmpinat cu pâine și sare, pe ritmuri de cântece și dansuri populare moldovenești și găgăuze, a avut o întrevedere cu conducerea găgăuză și apoi a participat la o ședință prelungită a Adunării Populare.

 

„Turcia a susținut de la bun început cel mai important proiect de lege din 1994 privind statutul special. Turcia, reprezentată atunci de președintele Demirel, a facilitat acest lucru. Acest lucru este foarte important în ceea ce privește păstrarea limbii și culturii fraților noștri care trăiesc aici. Este foarte important să ne păstrăm identitatea, limba și cultura. De aceea, contribuim la diseminarea, îmbogățirea și predarea limbii găgăuze”, a spus politicianul turc.

 

TIMPUL amintește că majoritatea găgăuzilor sunt rusificați prin educație care se face exclusiv în limba rusă și în mare parte își uită limba.

 

„În caz contrar, această entitate autonomă va rămâne izolată. La nivel național, este imposibil să faci afaceri și să participi la gestionarea afacerilor de stat fără să cunoști limba”, a spus Șentop.

 

Președintele parlamentului turc, Șentop, a condamnat, în Găgăuzia, invazia rusă în Ucraina. În același timp, autoritățile găgăuze nu au recunoscut niciodată până acum că Rusia a invadat Ucraina și a încălcat dreptul internațional.

 

„Același lucru este valabil și pentru Ucraina. Am condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei încă din prima zi. Am spus imediat că a fost un atac ilegal care a încălcat dreptul internațional. Iar noi am spus întotdeauna pe scenele internaționale că susținem Ucraina, suveranitatea, integritatea teritorială și independența sa”, a spus Șentop.

 

 

SURSĂ: Timpul.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.