Jump to content

Partidul lui Borisov câştigă al patrulea rând de alegeri din Bulgaria din ultimele 18 luni


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

8698101?author=SILVIU+MATEI+%2F+AGERPRES

 

 

Boiko Borisov, de trei ori prim-ministru în Bulgaria, pare că va avea şansa unul al patrulea mandat, după ce rezultatele oficiale publicate luni au confirmat că partidul său prooccidental s-a plasat pe primul loc în alegerile de duminică, transmite dpa.

Partidul său de centru-dreapta GERB a întrunit 25,37% din voturi, conform rezultatelor anunţate luni după numărarea a 99,4% din buletine. Partidul PP al actualului premier Kiril Petkov se află pe locul al doilea, cu 20,21% din opţiuni.

Rezultatele finale sunt aşteptate în cursul săptămânii.

Executivul de coaliţie condus de Petkov a fost demis printr-un vot de neîncredere în iunie, după ce unul din parteneri s-a retras de la guvernare.

La acea vreme, Petkov, care se afla în funcţie de doar o jumătate de an, a acuzat partidul lui Borisov de jocuri politice.

Evenimentul a obligat Bulgaria să treacă printr-un al patrulea rând de alegeri în numai un an şi jumătate.

Configuraţia viitorului guvern rămâne deocamdată incertă, în condiţiile în care PP a exclus deja înainte de alegeri orice potenţială coaliţie cu GERB, pe care l-a acuzat de corupţie.

Rezultatele preliminare au arătat că şapte partide au depăşit pragul electoral de 4% din totalul voturilor exprimate.

Unul dintre acestea este Varajdane (Renaşterea), un partid prorus, naţionalist, care a avut cel mai mic număr de deputaţi în vechiul legislativ. În noul parlament va fi însă al patrulea partid, după ce a obţinut 10,17% din voturi.

În schimb, formaţiunile din coaliţia de guvernare au înregistrat pierderi, socialiştii coborând la 9,32%, iar Bulgaria Democrată la 7,46%.

În parlament a intrat şi noul partid Ascensiunea bulgară, al fostului ministru al apărării Stefan Ianev, cu 4,64% din voturi.

Consecinţele războiului Rusiei în Ucraina au dominat campania electorală. Dezbaterile s-au axat pe suspendarea aprovizionării cu gaz rusesc, creşterea preţurilor şi o dispută legată de livrarea de arme către Kiev.

Campania a fost marcată de asemenea de acuze reciproce de corupţie şi incompetenţă, dar şi de insulte între candidaţi.

 

 

SURSĂ: AGERPRES.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.