Jump to content

Profesorii care manifestă apropiere și grijă față de copii îi fac pe aceștia să depună eforturi suplimentare de învățare, iar eficiența predării creșt


Alucard ToV
 Share

Recommended Posts

dreamstime_s_194603512-e1671714492469.thumb.webp.a448c2e78fd79afbddd291167acb5da4.webp

 

Când un profesor le arată elevilor că le pasă de situația lor și manifestă bunătate în relația cu ei, are șanse mai mari de a-i determina să facă eforturi suplimentare și, astfel, le poate da mai ușor sarcini mai complicate, potrivit unui studiu realizat anul acesta în SUA, citat de site-ul de specialitate Edutopia. Potrivit sursei citate, constatările studiului contrazic impresia care se face adesea auzită, cum că profesorul care manifestă blândețe ar fi “moale”, iar elevii ar face ce vor ei la orele lui.

 

Studiul respectiv, realizat de cercetători în domeniul educației de la University of Missouri și University of Texas – Arlington, se bazează pe analiza practicilor de predare din câteva sute de districte școlare americane. În cadrul studiului, strategiile de întărire a legăturilor profesor-elev sunt raportate la flexibilitatea pe care profesorii o simt atunci când atribuie elevilor sarcini mai dificile.

 

Cercetarea placă de la argumentele deja cunoscute și studiate anterior, potrivit cărora elevii se simt mai puternic motivați să învețe când au o legătură pozitivă cu profesorul. E verificată, însă, și relația inversă, anume că profesorii  aplică metode de predare de mai bună calitate atunci când au relații pozitive cu elevii.

 

Potrivit concluziilor citate de Edutopia, profesorii cei mai eficienți sunt cei care manifestă interes să îi cunoască mai bine pe elevi, care sunt abordabili și arată că le place ceea ce fac. Astfel, capitalul emoțional creat la clasă este preschimbat în capital academic, afirmă sursa citată.

Studiul arată că, “atunci când simt că profesorilor le pasă de ei, elevii se implică în activități educaționale mai dificile, se comportă adecvat pentru mediul școlar, se bucură să-l vadă pe profesor și se ridică la nivelul așteptărilor acestuia și chiar le depășesc”.

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.