Jump to content

Ajutoare de mii de euro, acordate tinerilor din Uniunea Europeană pentru proiecte europene despre comunitate și democrație


FROG ZEW
 Share

Recommended Posts

pexels-ivan-samkov-5676744-scaled-e1637659792531.jpg?fit=820%2C547&ssl=1

 

Parlamentul European (PE) oferă trei premii de până la 7.500 de euro tinerilor cu domiciliul în Uniunea Europeană, pentru proiecte europene despre comunitate și care promovează cooperarea și valorile democratice, potrivit unui anunț de pe europarl.europa.eu. Sunt vizați tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, conform anunțului – detalii mai jos.

 

Concursul a fost lansat pe 12 ianuarie. Pe 2 februarie este data-limită de trimitere a proiectelor, pe platforma dedicată concursului (aici). În martie 2023 se vor anunța câștigătorii pe țară, iar în aprilie va avea loc premierea, la Aachen, în Germania, anunță PE.

 

“Înainte de a-ți depune candidatura, asigură-te că ai citit versiunea integrală a regulilor privind Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni. Proiectele care nu îndeplinesc criteriile identificate în norme nu vor fi luate în considerare pentru evaluare. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

1. Trebuie să fi dat rezultate în următoarele domenii:

 

promovarea cooperării și a înțelegerii atât în întreaga Europă, cât și la nivel internațional, pe baza valorilor democratice (cum ar fi, de pildă, respectarea demnității umane, libertatea, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului);

 

promovarea unui sentiment comun al identității europene și al integrării europene;

încurajarea altor tineri din Europa să se implice în democrația noastră;

 

oferirea unor exemple concrete de europeni care trăiesc împreună ca o singură comunitate.

 

2. Proiectele trebuie să fi fost depuse de un tânăr rezident/o tânără rezidentă într-una dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene, cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani la data depunerii cererii“, mai scrie în anunțul Parlamentului European.

Care sunt criteriile de evaluare și procedura de selecție:

 

“Proiectele vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

 

cât de bine au fost atinse obiectivele premiului;

creativitatea și originalitatea proiectului, inclusiv inițiativele inovatoare;

se va acorda prioritate proiectelor cu dimensiune transnațională (care implică tineri din mai multe țări ale Uniunii).

 

(…) Selecția se face în două etape. În primul rând, juriul național din fiecare țară a Uniunii decide care este cel mai bun proiect național. Ulterior, dintre cele 27 de proiecte naționale câștigătoare, juriul european decide cele trei proiecte europene câștigătoare.

 

Juriul național din fiecare stat membru este format din doi deputați în Parlamentul European și un reprezentant al sectorului tineretului și este selectat anual. Pentru mai multe informații despre procedura națională de selecție din țara ta, te invităm să consulți Biroul de legătură al Parlamentului European din țara ta.

Juriul european care selectează cei trei laureați europeni este format din:

Președintele Parlamentului European;

 

doi deputați în Parlamentul European;

 

trei reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen;

doi reprezentanți ai sectorului tineretului (inclusiv foști laureați ai premiului)”, mai scrie în anunțul despre concurs.

 

Câștigătorii vor face și o vizită la Parlamentul European de la Bruxelles sau de la Strasbourg

 

Cele trei proiecte europene câștigătoare primesc următoarele premii: premiul întâi este în valoare de 7 500 EUR, premiul al doilea este de 5 000 EUR, iar premiul al treilea este de 2 500 EUR, potrivit anunțului.

 

Reprezentanți ai fiecărui proiect național câștigător sunt invitați la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni. Premiul include și o invitație oferită celor trei laureați de a vizita Parlamentul European (de la Bruxelles sau de la Strasbourg), conform sursei citate.

 

Sursa

Edited by FROG ZEW
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.