Jump to content

Ce modificări aduce 2023 în noul Cod Rutier


Claude.
 Share

Recommended Posts

Ce modificări aduce 2023 în noul Cod Rutier – VIDEO

 

Suntem abia în luna ianuarie, însă Codul Rutier a primit deja mai multe modificări care le-ar putea aduce probleme și neplăceri șoferilor care nu le cunosc.  În plus, autoritățile au adus în dezbatere publică mai multe propuneri de modificări pentru perioada următoare.

 

 Poliția Locală primește puteri sporite Una dintre cele mai importante modificări face referire la creșterea competențelor Poliției Locale. Astfel, Legea 335 din decembrie 2022 modifică OUG 195. Una dintre modificări prevede faptul că: „La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia ia încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice.

 

Poliția locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competențelor în domeniul circulației pe drumurile publice”.  În plus, polițiștii locali vor avea dreptul să dea amenzi de până la 2.900 de lei pentru persoanele fizice, respectiv de până la 14.500 de lei în cazul persoanelor juridice.  

 

Poliția Rutieră va putea dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe trotuar O altă noutate face referire la faptul că Poliția Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar pe trotuar. Până recent, Poliția Rutieră putea face acest lucru doar în cazul vehiculelor staționate neregulamentar pe carosabil. Din păcate, în multe orașe mari ale țării, trotuarele au ajuns să fie ocupate abuziv de șoferii care își parchează mașinile netinand cont de nevoile pietonilor.  

 

Mai departe, potrivit Cavaleria, a fost votat în Parlament un proiect de lege prin care se cere scăderea vârstei minime de obținere a permisului de conducere pentru categoriile C și CE de la 21 de ani la 18, respectiv pentru categoriile D și DE de la 24 la 21 de ani.  

 

În cele din urmă, autoritățile au mai decis și eliminarea reabilitării juridice pentru șoferii care își doresc un permis nou după ce au fost condamnați penal și au avut permisul de conducere anulat.

 

 Aplicația „Amiabila” este un succes Totodată, începând din acest an, așa cum probabil este cunoscut deja, constatarea amiabilă poate fi completată mult mai ușor și mai rapid în format electronic.  Pentru acest lucru există chiar și o aplicație, numită “Amiabilă”, ceea ce înseamnă că șoferii nu vor mai avea bătăi de cap cu acel formular tipizat deja celebru.  

 

Începând din octombrie 2022 și până în prezent, 6.600 de șoferi au întocmit constatarea amiabilă cu ajutorul aplicației mobile.

 

 

 

 

Promotor

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.