Jump to content

Spania anunţă o lege care promovează egalitatea de gen în politică şi afaceri


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Imaginea articolului Spania anunţă o lege care promovează egalitatea de gen în politică şi afaceri

 

 

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat sâmbătă o lege privind egalitatea de gen care va impune o reprezentare egală a femeilor şi bărbaţilor în politică, în afaceri şi în alte sfere ale vieţii publice, potrivit Reuters.

 

Legea privind egalitatea de reprezentare va aplica măsuri de paritate între femei şi bărbaţi pe listele electorale, în consiliile de administraţie ale marilor companii şi în consiliile de conducere ale asociaţiilor profesionale.

 

Pedro Sanchez a făcut acest anunţ în timpul unui miting al Partidului Socialist înaintea Zilei Internaţionale a Femeii, care va avea loc pe 8 martie. Legea va fi aprobată în timpul şedinţei de marţi a cabinetului, înainte de a intra în dezbatere în parlament.

 

El a declarat că guvernul „nu face doar un pas în favoarea feminismului, ci şi în favoarea societăţii spaniole în ansamblu”.

 

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de egalitate anunţate de guvernul de coaliţie de stânga. În decembrie, legislatorii au adoptat un proiect de lege privind drepturile transsexualilor, precum şi o lege de pionierat privind sănătatea sexuală şi reproductivă care, în premieră pentru o ţară europeană, a oferit concediu plătit de stat pentru femeile care suferă de menstruaţie dureroasă.

 

„Dacă ele reprezintă jumătate din societate, jumătate din puterea politică şi economică trebuie să fie a femeilor”, a declarat Sanchez sâmbătă.

 

Legea privind egalitatea de reprezentare va impune ca femeile să reprezinte 40% din conducerea oricărei companii cotate la bursă cu peste 250 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de 50 de milioane de euro.

 

În politică, legea va impune partidelor să ofere un număr egal de candidaţi bărbaţi şi femei în timpul alegerilor, cu scopul de a creşte egalitatea de gen în parlament. În prezent, femeile reprezintă 44% din Congres şi 39% din Senat.

 

De asemenea, legea va impune ca asociaţiile profesionale să aibă cel puţin 40% femei în consiliile lor de administraţie, precum şi în juriile pentru orice premii finanţate din bani publici.

 

 

SURSĂ: Mediafax.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.