Jump to content
Hostul a fost schimbat. Daca vedeti serverul offline readaugati rpg.b-zone.ro sau 141.95.124.78:7777 in clientul de sa-mp ×

2023 ar putea fi anul în care HDD-ul este înlocuit permanent de SSD


Recommended Posts

Samsung 980 Pro SSD Samsung 990 Pro

 

Obișnuiam să percepem SSD-ul drept un mediu de stocare foarte rapid, cu capacitate mică, pe care-l cumperi în completarea unui HDD din cauza prețurilor mari. Însă istoria recentă ne-a învățat că nu mai este cazul, iar un raport Trendforce ne sugerează că până la final de trimestru, prețurile pentru NAND Flash vor scădea cu până la 15%. Iar pentru cei care nu știu, acesta este elementul care stă la baza unităților solid state și a cardurilor microSD.

 

Această ieftinire nu este prima de acest fel – în trimestrul trecut am înregistrat o valoare și mai mare, de circa 25 de procente. Chestia asta s-a văzut și în piață, unde prețul pentru un SSD sau un card microSD a scăzut simțitor. În acest fel, ceea ce până acum consideram drept un mediu de stocare scump și greu de inclus într-un sistem nou, acum a devenit nu ceva normal, ci o necesitate.

 

Samsung este super-eroul din lumea SSD-urilor

 

Odată cu primul val de ieftiniri, anumiți producători de Flash NAND au încercat să încetinească fenomenul aka. au început să producă mai puține chip-uri pentru a reduce stocurile dintr-o piață care nu cere atât de multe. Printre aceștia îi regăsim pe Kioxia, Solidigm, Micron și WDC; shitty tactics, ts, ts, ts.

 

Dar toți de mai sus adunați, nu produc nici măcar pe-aproape de Samsung, companie care a continuat să scoată NAND pe bandă rulantă. Asta înseamnă că producătorul coreean nu are doar stocuri mari, ci și prețuri bune și odată cu astea două, o poziție și mai solidă în piață.

 

western_digital_memory_3d_nand_678x452.j

 

Bine, acum să nu credeți că încep să trag producători de urechi – pot înțelege și perspectiva celorlalte companii care nu au puterea financiară și de producție a celor de la Samsung. Și fix din această cauză cred că tot coreeni vor fi cei care vor aduce tehnologia PLC (penta level cell) NAND pe piața mainstream. Odată cu ea vor veni prețuri și mai bune, dacă credeați cumva că s-a atins limita de jos.

 

Reducerile nu se limitează doar la SSD-uri

 

Știți ce alte dispozitive mai folosesc Flash NAND? Cardurile microSD și stick-urile USB – aici avem o situație și mai interesantă. Un card de memorie de 1TB se vinde în prezent cu vreo 100 și ceva de euro, în timp ce unul de 256GB poate fi cumpărat și pe la 100 de lei. Asta înseamnă că nu mai durează mult până când vor dispărea complet capacitățile mai mici de 128GB de pe piață. La stick-uri USB este și mai frumos, cu prețuri și mai mici. Adică sunt atât de ieftine încât două cafele la Starbucks îți cumpără 128GB de stocare.

 

Iar astea sunt niște prețuri ceva mai mari, pentru că dacă aruncăm o privire pe Amazon o să găsim SSD-uri de 2TB la 80 de dolari. Adică cu vreo 30% mai scumpe decât un HDD de 2TB – și chiar și-n formatul ăsta de 2.5″ pe SATA, un SSD o să fie mereu o ofertă mai bună decât un HDD din prisma performanței și rezistenței în timp. Iar cu scăderile astea, nu știu dacă 2024 ne va mai prinde cu HDD-uri în PC, mai ales acum, când pare că upgrade-ul către formatul M.2 nu este doar încurajat, dar susținut puternic de mai toți producătorii.

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.