Jump to content

Chipset-ul A620 pentru AMD Ryzen 7000 este interesant, dar limitat


Recommended Posts

amd ryzen mobo

 

Nu a trecut prea mult timp de când AMD a dat drumul noului chipset A620 pentru procesoarele Ryzen 7000, iar la prima vedere pare o alegere foarte interesantă. Însă nu vă grăbiți să vă cumpărați placă de bază de 100€ pentru noul vostru 7950X, pentru că nu merge așa. Noul chipset, deși capabil și accesibil, se lovește de niște limitări destul de serioase. Așa că haideți să aruncăm împreună o privire peste ce știe să facă.

 

În primul rând, chipset-ul A620 de la AMD suportă doar procesoare non-X, ceea ce înseamnă că 7950X, flagship-ul acestei generații de procesoare, nu va funcționa. Și este spre binele clienților, pentru că VRM-ul pe care-l găsim pe aceste plăci este foarte limitat, dar face față unui TDP de 65W cum au procesoarele suportate. Cu toate astea, există un procesor care n-ar trebui să funcționeze pe acest chipset, totuși o face – AMD Ryzen 7 7800X3D. Acesta apare în configurația de „Performance Gaming” a producătorului, alături de memorie DDR5 rapidă și o placă RX 6750 XT de 12GB.

 

AMD A620 Ryzen 7000 Chipset

 

Revenind însă la chipset-ul nostru, mai avem câteva diferențe interesante față de restul line-up-ului AMD. Spre exemplu, plăcile de bază A620 nu vin cu suport pentru PBO (Precision Boost Overdrive) iar asta înseamnă că nu avem OC. Și aici avem prima absența majoră, pentru că PBO2 este o metodă de OC foarte facilă și potentă. Dar pentru asta avem chipset-urile mai scumpe, cu care poți transforma orice procesor Ryzen 7000 non-X în versiunea mai puternică.

 

Mai sunt absențe notabile: mai puține linii PCIe, suport doar pentru standardul PCI Express 4.0, lipsa porturilor USB 3.2 Gen 2×2, suport pentru un număr simțitor mai mic de USB-uri și conexiuni și cam aici se termină „dezavantajele” noului chipset. Așa că haideți să vedem și ce face bine. Iar răspunsul este simplu: este accesibil, adică suta de euro pe placă sau chiar mai puțin, îți oferă suport pentru memorie DDR5 cu tot cu profilele AMD EXPO, suportă niște procesoare forțoase și oferă câteva caracteristici pe care nu te-aștepți să le vezi la plăci entry-level.

 

AMD Ryzen 7000 chipset list

 

Printre aceste caracteristici regăsim și surprize, dar aici ține mai mult de producătorii 3rd party și posibilitățile de explorare ale acestora. Spre exemplu cei de la ASRock, care au inclus suport pentru SSD-uri PCIe 5.0 pe unele plăci A620 și vin chiar și cu heatsink pentru mediile de stocare performante și încinse. Iar pentru cineva care vrea doar un sistem bun la toate, cu posibilități de upgrade și un preț de plecare mic, ceva gen Ryzen 5 7600, 16GB RAM DDR5 și o placă cu chipset A620 cu un SSD rapid pe ea sunt de-ajuns ca să îți faci treaba de zi cu zi.

 

Mie unul îmi place ideea unei variante ceva mai limitate. Până la urmă, nu toți își bat capul cu PBO, cu setări avansate prin BIOS, cu RAID-uri de SSD-uri și alte nebunii. De fapt, majoritatea oamenilor vor ca PC-ul lor doar să meargă fără să-i facă alte chestii în afară de a-l băga în priză și cam atât. Iar pentru asta și pentru lejeritatea în utilizare pe care o oferă, noul chipset de la AMD are un potențial destul de mare.

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.