Jump to content

Serbia anunţă că îşi va schimba strategia de politică externă


BIS aka OldNab
 Share

Recommended Posts

Președintele Aleksandar Vučić. Foto: Profimedia

 

 

Guvernul sârb va dezvolta o nouă strategie de politică externă care se va concentra pe apropierea de țări care sunt „prietenii” Serbiei, se precizează într-un comunicat emis marți de guvernul republicii.

 

„La ședința de astăzi a Guvernului Republicii Serbia, la care a participat președintele Republicii [Aleksandar Vučić], s-a decis să se procedeze la elaborarea unui document strategic în domeniul politicii externe, care va defini în detaliu relațiile Serbiei cu alte țări", se arată în document. "Scopul acestui document este respectul pentru partenerii și prietenii Serbiei care susțin fără echivoc integritatea teritorială a țării noastre și, în conformitate cu principiile dreptului internațional, se comportă în acest fel în toate organizațiile internaționale”.

 

În cadrul întrevederii, s-a subliniat separat că „viitoarea strategie de politică externă va ține cont de relațiile bilaterale și că acestea nu vor depăși limitele reciprocității”. „Acest nou document va introduce schimbări profunde și semnificative în concordanță cu atitudinea responsabilă față de țara noastră, iar respectarea dreptului internațional va fi primul punct al strategiei”, a conchis guvernul republicii.

 

Anterior, Vučić a menționat că Serbia își va schimba politica externă față de Ucraina după votul de luni privind admiterea nerecunoscutului stat Kosovo în Consiliul Europei (CE).  Răspunzând la întrebarea despre votul reprezentantului Ucrainei privind apartenența nerecunoscutului stat Kosovo în Consiliul Europei, acesta s-a adresat audienței cu întrebarea: „Dacă cineva nu respectă integritatea teritorială a Republicii Serbia, de ce ar trebui să fie respectată integritatea lor teritorială?" El a subliniat în mod specific că „abținerea de la vot [pentru chestiunea apartenenței Kosovo la Consiliul Europei] a echivalat cu recunoașterea Kosovo”, comentând cererea Ucrainei de pauză înainte de vot pentru a se consulta cu reprezentanții SUA.

 

Anterior, Serbia a votat în toate organizațiile internaționale pentru a condamna încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei.

 

Pe 24 aprilie, la o ședință extraordinară a Comitetului de Miniștri, cererea Priștinei de aderare la Consiliul Europei a fost acceptată. Solicitarea a fost transmisă spre examinare ulterioară Adunării Parlamentare a acestei organizații.

 

 

SURSĂ: Adevărul.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.