Jump to content

Rahitismul


Ghambyt
 Share

Recommended Posts

In prezent si eu sufar de aceasta boala , poate si alcineva sufera si nu stie cum sa o trateze

 

Pentru a preveni şi trata rahitismul este nevoie de o alimentaţie foarte variată, bogată în principii nutritive de bază, în săruri minerale şi vitamine. Această alimentaţie având un rol foarte important în prevenirea şi tratarea acestei boli trebuie să înceapă încă din viaţa intrauterină.

Rahitismul este boala sugarului şi a copilului mic provocată de lipsa vitaminei D care duce la perturbarea metabolismului fosforului si calciului.

Rahitismul apare în perioada în care sugarul creşte intens, mai ales în primul an de viaţă, apărând la doar câteva săptămâni de când acesta s-a născut. Putem preveni boala, administrănd sugarului vitamina D încă din a 7 a zi după naştere şi până la vârsta de 2 ani.

Expunerea insuficientă la soare, naştere prematură, alimentaţie dezechilibrată, lipsa aerului curat, administrarea incorectă a vitaminei D, condiţiile de locuit, climatul ţării noastre, pigmentarea pielii, creştere intensă sunt câţiva din factorii care favorizează apariţia bolii.

Rahitismul se poate diagnostica la vârsta de 3-6 luni, iar în cazul în care boala nu este depistată, aceasta evoluează până când sugarul împlineşte vârsta de 2 ani.

 

Simptome ale rahitismului: deformări craniene, fontanele larg deschise, craniotabes, distorfie dentară, şanţ Harrison, mătănii costale, turtirea bazinului, scolioză, infecţii respiratorii, hernie ombilicală etc.

Pentru a vedea dacă copilul dumneavoastră suferă de rahitism, pediatru trebuie să îi facă o serie de teste: radiografie la încheietura mâinii, teste de calciu şi testul ce poartă denumirea de fosfază-alcalină.

 

Profilaxie: femeilor însărcinate li se va administra 1000-1500 UI vit D/zi;

- în cazul nou-născutului la termen se va administra din a ziua a 7 a 500-800 UI vit D/zi, iar în cazul prematurului se vor administra 1000 1500 Ui vit D/zi.

Până la vârsta de 7 ani, copilului i se va administra 400- 1000 Ui vit D/zi, dar doar în intervalul septembrie-aprilie.

În profilaxia rahitismului la copii, cele mai importante arme sunt: alimentaţia bogată în principii nutritive de bază şi foarte variată, expunerea la soare şi administrarea vitaminelor şi sărurilor minerale.

Pediatrii încurajează mamele să îşi alăpteze copiii cel puţin 5-6 luni de zile, iar alimentaţia mamei care alăptează trebuie să fie bogată în vitamina D (mâncare şi suplimente).Diversificarea să înceapă undeva pe la vârsta de 5 luni, ca la 8-9 luni, copilul să aibă o alimentaţie bogată şi variată care să conţină: carne, gălbenuş de ou,ficat, zarzavaturi, fructe. Cantitatea de lapte nu trebuie să depăşească 500 ml/zi , ţinând cont şi de derivatele laptelui: iaurt, brânză, unt, smântănă, telemea.

Trebuie să fiţi atenţi să nu depăşiti doza zilnică de vitamina D recomandată de medic, deoarece surplusurile dăunează grav. Pe lângă acest lucru, o atenţie specială o necesită menţinerea în alimentaţie a unui echilibru în ceea ce priveşte raportul dintre calciu şi fosfor ( vitamina D joacă un rol esenţial în absorbţia calciului şi fixării lui în oase precum şi a reabsorbirii fosforului de către rinichi). Orice crestere a cantităţii de fosfor duce la o eliminare crescută a calciului din intestin.

Are si cateva avantaje sa spun asa :

Poti manca orcie chiar orcie si nu te ingrasi

Edited by Ghambyt
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.