Jump to content

Studiu: Cu cât suntem mai inteligenți, cu atât suntem mai puțin dispuși să credem în Dumnezeu

CRANKY
 Share

Recommended Posts

O meta-cercetare care a analizat rezultatele unor studii ce acoperă o perioadă de un secol arată că oamenii, cu cât sunt mai inteligenți, cu atât sunt mai puțin dispuși să creadă în Dumnezeu.

faithingodgivesstrength.jpg

Cercetarea a fost coordonată de Miron Zuckerman, psiholog la Universitatea din Rochester, care a examinat rezultatele a 63 de studii (între care unul datând din 1920), toate analizând corelația dintre inteligență și religiozitate. Majoritatea acestor studii au descoperit că oamenii erau cu atât mai puțin dispuși să fie religioși, cu cât erau mai inteligenți.

„Raportul dintre inteligență și religie este negativ", a apreciat Zuckerman, spunând că „am realizat asta într-o etapă foarte timpurie a studiului". Însă, spune coordonatorul, acest lucru nu înseamnă că numai oamenii nerozi cred în Dumnezeu, ci doar că persoanele inteligente ar putea avea mai puțină „nevoie" să creadă în Dumnezeu. „Este într-adevăr un mesaj greșit acela că dacă cred în Dumnezeu înseamnă că sunt prost", a spus Zuckerman. „N-aș paria pe asta, fiindcă aș risca să pierd o grămadă de bani".

În schimb, a mai spus autorul studiului, este posibil ca oamenii mai inteligenți să își împlinească anumite nevoi de bază (sau „funcții" în limbaj psihologic) în afara religiei. Aceste funcții includ stima de sine, simțământul apartenenței la o comunitate și sentimentul unui scop. „Noi zicem că e posibil ca un nivel ridicat de inteligență să răspundă acestor nevoi similar religiei."

Lillian Daniel, pastor congregaționalist comentează pe marginea acestui studiu spunând că „problema nu e că inteligența conduce la ateism, sau educația conduce la pierderea credinței. Ci eu cred că este o anumită presiune a grupului, care se exercită pe măsură ce cineva avansează pe scara educațională, și care te împinge să cataloghezi religia drept fundamentalism. Este una dintre ultimele prejudecăți acceptabile, într-un mediu care se mândrește cu faptul că este deschis la minte, conchide Daniel, citată de Religion News.

Edited by South PimP CrankY

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.