Jump to content

Oprescu le-a cerut deputaţilor să adopte reguli clare în ceea ce priveşte adopţia câinilor


South NUTU
 Share

Recommended Posts

Oprescu le-a cerut deputaţilor să adopte reguli clare în ceea ce priveşte adopţia câinilor

 

 

09091849-699304356.jpg

 

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat luni în faţa deputaţilor din Comisiile juridică şi pentru administraţie că doreşte introducerea în legea câinilor comunitari a unor reguli clare în ceea ce priveşte adopţia câinilor.

 

 

"Apreciez celeritatea discuţiilor legate de acest lucru (legea câinilor - n.r.). Se petrece acest lucru după un accident tragic, pe care nimeni dintre cei care sunt afară nu şi l-au dorit. Vă vorbesc despre setul de amendamente care să poată să descătuşeze administraţiile locale şi să poată să dispară masa de câini de pe străzi", a spus Oprescu luni, în cadrul dezbaterilor din Parlament.

 

Edilul-şef al Capitalei a propus ca autorităţile locale să poată lua măsuri de urgenţă, cu avizul Autorităţii Sanitare Veterinare, dacă se constată că numărul de câini creşte semnificativ iar cetăţenii se află în pericol.

 

Un alt amendament susţinut de Oprescu prevede eutanasierea câinilor fără stăpân la şapte zile după ce sunt aduşi în adăpost şi identificaţi, dacă în acest termen nu sunt revendicaţi de nimeni sau adoptaţi.

 

Primarul general a mai propus eliminarea din textul legii a sintagmei "reîntoarcerea în teritoriu".

 

"A fost o cedare de-a lungul anilor a consiliilor locale la o înţelege şi la protocoale semnate cu partidele politice de-a lungul timpului. Reteritorializarea lor nu este în regulă", a afirmat Oprescu.

 

De asemenea, un alt amendament propus de primarul Capitalei prevede sancţiuni aspre pentru cei care abandonează câinii pe spaţiul public, faptă care ar putea fi considerată şi infracţiune.

 

Sorin Oprescu a mai explicat că a decis organizarea unui referendum, pentru că a constat o dualitate a bucureştenilor în ceea ce priveşte problema câinilor comunitari.

 

"Am convocat împreună cu Consiliul General acest referendum, pentru că am constat ca avem o dualitate - 90% dintre cetăţenii Bucureştiului doresc să nu vadă aceşti câini pe stradă, 10% vor şi sunt mai vocali", a adăugat Oprescu.

 

Deputaţii din Comisia juridică şi cei din Comisia pentru administraţie s-au reunit luni, în şedinţă comună, pentru a dezbate proiectul de lege privind câinii comunitari, la reuniune fiind prezenţi şi reprezentanţi ai ONG-urilor pentru protecţia animalelor.

 

Propunerea de lege pentru modificarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, iniţiată de senatorul Marius Marinescu, a fost adoptată cu 131 de voturi pentru, un vot împotrivă şi şapte abţineri.

 

Această lege conţinea mai multe prevederi declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională a României, un exemplu fiind faptul că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le puteau fi identificaţi stăpânii.

 

În varianta iniţială a legii, câinii periculoşi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau al căror aparţinător nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiaţi în termen de trei zile, după examinarea lor de către medicul veterinar. AGERPRES

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.