Jump to content

TEST în România cu noul Mercedes-Benz CLA. Prinţul clasei compacte


Conner Q
 Share

Recommended Posts

TEST în România cu noul Mercedes-Benz CLA. Prinţul clasei compacte

 

 

După testul în premieră cu noua compactă Mercedes-Benz CLA, a venit vremea să vedem cum se comportă fratele mai mic al lui Mercedes-Benz CLS pe drumurile din România. Detalii, în continuare.

test-romania-mercedes-benz-cla-200-front

 

Am condus, pe drumurile din România, noul Mercedes-Benz CLA. O maşină care a fost supranumită „baby CLS” datorită asemănărilor cu fratele mai mare din familia Mercedes-Benz - limuzina CLS.

Şi, la fel ca marele Mercedes-Benz CLS, noul CLA a fost aruncat în jungla pieţei auto cu un singur scop: să aducă bani. Dacă ne luăm după felul în care arată, succesul pare a fi garantat pentru micul coupe cu patru uşi bazat pe hatchbackul A-Class.

Nu mă pot ascunde după deget. Trebuie să spun că îmi place cum arată Mercedes-Benz CLA. Da, partea din faţă seamănă foarte mult cu fratele A-Class, dar în spate, formele care aduc aminte de berlinele postbelice au câştigat, în catalogul meu personal, foarte multe puncte.

Concurenţi

Aici, noul CLA îşi scoate la iveală asul din mânecă, fiindcă – cel puţin momentan – nu are nici un concurent direct. Motivul? Germanii îi spun „coupe compact cu patru uşi”, aşa că ar trebui să te obişnuieşti cu faptul că, deşi are patru uşi, e de fapt un coupe. Da, ştiu, e ciudat, dar asta e puterea marketingului. Pe lângă linia acoperişului, la impresia de coupe mai ajută şi geamurile fără rame ale uşilor.

test-romania-mercedes-benz-cla-200-15.jp

Până şi Borat ar spune „very nice”

Bineînţeles, dacă ne luăm după dimensiuni şi numărul de uşi, noul Audi A3 Sedan ar putea intra în acelaşi ring cu compacta cu stea în frunte, însă e suficientă o privire la designul fiecărei maşini pentru a-ţi da seama că, de fapt, cele două maşini nu prea au ce împărţi.

Interior

Dacă ai intrat vreodată într-un Mercedes-Benz A-Class din ultima generaţie, atunci n-o să ai parte de nici un fel de surpriză atunci când urci la volanul noului CLA. La fel cum partea frontală se aseamănă foarte mult între cele două compacte (fiind vorba despre aceeaşi platformă), aşa şi interioarele sunt trase, parcă, la indigo. Ceea ce nu e neapărat rău.

Materialele sunt de o calitate bună, iar întregul habitaclu are un design care duce cu gândul la navetele spaţiale desenate cu creioane colorate în copilărie. Singurele mele critici merg către pseudotableta de pe consola centrală, care dă impresia că a fost o idee târzie a designerilor şi inginerilor, dar şi către materialele plastice din zona genunchilor, care sunt prea tari.

test-romania-mercedes-benz-cla-200-18.jp

Scaune cu tetiere integrate, confortabile la drum lung

Scaunele sunt foarte confortabile, iar poziţia la volan este una destul de joasă, fapt care duce cu gândul la sportivitate.

În spate, pasagerii – chiar şi cei nu foarte înalţi – s-ar putea să reclame lipsa spaţiului pentru cap, din cauza liniei pe care o urmează acoperişul. Dacă ar fi vorba despre un sedan oarecare, ar fi o problemă, dar nu e un sedan oarecare. Aşa cum am spus şi mai devreme, CLA-ul trebuie văzut ca un coupe compact cu patru uşi, caz în care spaţiul disponibil pe bancheta din spate e decent.

De asemenea, tot designul e de vină şi pentru vizibilitatea perfectibilă în oglinda retrovizoare centrală, din cauza lunetei destul de înguste şi a stâlpilor groşi.

test-romania-mercedes-benz-cla-200-16.jp

Bancheta pare încăpătoare, dar spaţiul pentru cap e limitat

O surpriză plăcută mi-a apărut în faţa ochilor odată ce am deschis capota portbagajului. Deşi nu e foarte înalt, portbagajul se întinde destul de mult înspre faţă, astfel că volumul total este de 470 de litri, cu 45 de litri mai mare decât al lui Audi A3 Sedan.

Sistemul infotainment e destul de prietenos, mai ales dacă ai mai păşit vreodată într-un Mercedes-Benz. Conectarea telefonului mobil prin Bluetooth se face cu uşurinţă, iar sistemul de navigaţie e la curent cu majoritatea străzilor din România, mai puţin autostrada A3.Dar, până în momentul scrierii acestui text, nici una dintre maşinile pe care le-am condus în 2013 nu avea pe hartă autostrada A3, aşa că nu e nici o tragedie.

 

Ţinută de drum, performanţe

În prezent, oferta Mercedes-Benz România cuprinde şapte motorizări pentru noul CLA, dintre care trei diesel şi patru pe benzină. În cazul maşinii de test, a fost vorba despre un Mercedes-Benz CLA 200 cu motor pe benzină de 1,6 litri care produce 156 CP şi 250 Nm. Puterea e trimisă către roţile din faţă prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu şase trepte.

La prima impresie, e un motor mic, de unde şi răspunsul „decât atât?” primit de la un angajat al unei spălătorii auto după ce i-am spus cât de mare e „uzina” de sub capotă. Dar, crede-mă, motoraşul acesta de 1,6 litri se comportă excelent.

Cuplul se simte încă de la 1.500 rpm, iar distribuţia puterii este liniară pe toată plaja de turaţii. Mai mult, de pe la 3.000 rpm începe să se audă un zumzet extrem de plăcut din compartimentul motor, ceea ce duce, inevitabil, la un mic zâmbet schiţat în colţul gurii. Depăşirile se fac cu uşurinţă, iar în traficul urban nu trebuie să treci de 3.000 rpm ca să faci faţă.

Cutia manuală cu şase trepte este foarte precisă, cu rapoarte bine gândite, care nu o să te pună în încurcătură.

test-romania-mercedes-benz-cla-200-27.jp

Suspensia, deşi destul de tare cu jante de 18 inci, oferă călătorii confortabile şi, în acelaşi timp, ţine în frâu ruliul maşinii atunci când în faţa ta se întind viraje necirculate. CLA-ul se aşează foarte bine pe drum şi îţi dă o impresie puternică de siguranţă. De altfel, maşină nu prea dă semne de subvirare, nici măcar atunci când e dusă la limită. În schimb, s-ar putea să te trezeşti că anvelopele au ajuns la capătul puterilor în ceea ce priveşte aderenţa.

Direcţia este precisă, destul de rapidă şi oferă o doză suficientă de feedback.

Cu toate că are valenţe sportive, compacta germană este foarte silenţioasă şi rămâne axată pe confort. Atât de silenţioasă, încât te simţi izolat de tot ce te înconjoară, chiar şi la viteze de autostradă.

Conform datelor tehnice, acceleraţia de la zero până la 100 km/h durează 8,6 secunde. Nu e cine ştie ce performanţă, dar senzaţiile pe care ţi le oferă coupe-ul cu patru uşi nu se compară cu cifrele plictisitoare din fişa tehnică. Altfel spus, este o maşină plină de viaţă.

Consum

Aceleaşi date tehnice promit un consum mediu teoretic de 5,5 l/100 km. Dar, ca de obicei, socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Cu alte cuvinte, computerul de bord a afişat un consum mixt de 8,7 l/100 km după mai multe drumuri parcurse prin Bucureşti, prin apropierea capitalei şi pe autostradă. La viteze de aproximativ 130 km/h, consumul se stabilizează undeva între 7 l/100 km şi 9 l/100 km.

Este o diferenţă destul de mare faţă de cifrele oficiale, însă trebuie să recunosc că am condus mai puţin economic şi mai mult sportiv. În plus, maşina se afla încă în perioada de rodaj. Astfel, cred că valoarea consumului mediu poate ajunge şi sub 7 l/100 km dacă se conduce oarecum normal, iar maşina nu se mai află în perioada de rodaj.

Concluzii

Mercedes-Benz CLA este o maşină foarte frumoasă, confortabilă, care se conduce foarte bine. Mai mult, portbagajul destul de mare şi spaţiile de depozitare din interior fac din CLA o maşină care poate fi folosită fără probleme în fiecare zi, cu observaţia că bancheta din spate este, totuşi, prea mică pentru doi sau trei adulţi înalţi.

Altfel spus, noul Mercedes-Benz CLA este prinţul clasei compacte – e frumos, e carismatic şi n-o să mai găseşti pe nimeni altcineva care să-i semene.

 

test-romania-mercedes-benz-cla-200-28.jp

În România, preţurile pentru CLA încep de la 30.244 de euro pentru varianta de bază CLA 180 cu motor pe benzină de 1,6 litri. Cel mai ieftin diesel e CLA 180 CDI, care porneşte de la 32.289 de euro şi vine cu un propulsor care produce 109 CP, în vreme ce cel mai scump CLA vine în varianta CLA 45 AMG, care începe de la 58.435 de euro.

Mercedes-Benz CLA 200

Motor: benzină, 1.595 cmc

Putere maximă: 156 CP/5.300 rpm

Cuplu maxim: 250 Nm/1.250 rpm

Cutie de viteze: manuală cu şase trepte

Tracţiune: faţă

Acceleraţie 0-100 km/h: 8,6 secunde

Viteză maximă: 230 km/h

Volum portbagaj: 470 litri

Consum mixt teoretic: 5,5 l/100 km

Preţ de bază: 30.244 euro cu TVA inclus

Preţ model testat (fără opţionale): 33.220 euro cu TVA inclus

 

sursa: http://www.promotor.ro

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.