Jump to content

Personajele biblice, „mai interesante decât Harry Potter”


AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

Personajele biblice, „mai interesante decât Harry Potter”




O surprinzătoare provocare le este adresată copiilor britanici. Nu este vorba de vrăjitori, garderobe magice sau hobiți. Nici măcar de ecranizări animate. Noua provocare constă în citirea unui alt gen de povești, printre personaje fiind un șarpe vorbitor, un gigant sau un om care a trăit 969 ani. Pretenția campaniei este că aceste personaje nu sunt fictive, ci sunt reale.


Blx2Fbi.jpg



Părinții care s-au obișnuit să le citească celor mici povești de tipul Harry Potter sau Cronicile din Narnia sunt încurajați să revină la vechile povestiri din Biblie, ca parte a unei noi campanii care vizează un milion de tineri, informează The Telegraph.


Organizatorii au speranța că vor putea introduce noua generație de copii în tainele acelor povești biblice ce stârniseră în trecut interesul bunicilor lor. Temerea organizatorilor constă în faptul că ostilitatea sau neglijența părinților față de Biblie au implicații negative în ceea ce privește conștientizarea copiilor că arta, literatura și muzica europeană au avut la bază valorile biblice.


Campania, o inițiativă a Societății Biblice, nu are scopul de a promova o anumită învățătură religioasă, ci, pur și simplu, de a familiariza noua generație de copii cu dramele și aventurile conținute în Biblie. „În ciuda faptului că a fost cea mai vândută carte din lume, Biblia se confruntă azi cu cele mai mari provocări din Marea Britanie, din ultimele secole", a declarat James Catford de la Societatea Biblică.


Un sondaj inițiat de către organizatori a atestat faptul că povestirile biblice favorite sunt nașterea lui Iisus, urmate de Arca lui Noe și viața lui Iosif. Băieții și-au manifestat un interes crescut față de povestea lui David și Goliat. În schimb, fetele par a fi mai atrase de întâmplarea din Grădina Edenului, cu șarpele vorbindu-i Evei.


Cât se mai citește Biblia?


Motive pentru citirea Bibliei pot fi identificate fără prea mult efort. Cu toate acestea, lecturarea ei a scăzut semnificativ. Nu doar Anglia se confruntă cu această problemă. Potrivit unui sondaj de opinie, numai 20% dintre australienii care frecventează biserica citesc zilnic Biblia. De asemenea, un alt sondaj comandat de către Biserica Catolică, a relevat faptul că mulţi deţin o Biblie fără să o şi citească, predica rămânând principalul mijloc de meditație. Astfel, locul cel mai preferat pentru a cunoaște Biblia este parohia, afirmă 46% dintre intervievații din Spania, 42% din Franța și 39% din Italia.


Chiar dacă Biblia ocupă un detaşat loc I în topul celor mai citite cărţi din istorie, a pierdut din influență chiar și în țările considerate puternic religioase. Situația nu ar părea îngrijorătoare, uitându-ne la cifre. Aproape nouă din zece americani deţin o Biblie, conform unui sondaj Barna Group. Chiar și 59% dintre cei care sunt atei sau care nu sunt afiliaţi religios o au în posesie. Însă, alte date statistice evidențiază o discrepanță de ordin practic. Astfel, 58% afirmă că nu se inspiră deloc din Biblie atunci când iau decizii, iar 57% citesc Biblia de mai puţin de cinci ori pe an. Acesta este motivul pentru care Doug Birdsall, preşedintele Societăţii Biblice, a declarat că în cazul americanilor asistăm la un paradox: „Vestea bună este că Biblia este cel mai bun ghid pentru a trăi o viaţă morală. Vestea proastă este că mai puţin de jumătate dintre americani o citesc rar sau deloc."


Biblia, utilă doar în biserică?


Neglijarea familiarizării cu textul biblic nu provine doar din ignoranța proprie, uneori chiar teologia bisericii de apartenență descurajează un asemenea demers. Astfel, potrivit teologiei răsăritene, „Sfânta Scriptură nu ne poate călăuzi, ea singură, pe calea mântuirii... Pentru ca să ne fie spre mântuire citirea Bibliei, ea trebuie săvârșită în Biserică, unde Sfânta Tradiție ne păzește de toată înșelarea", afirmă site-ul Creștin Ortodox. Consecința firească a unei asemenea abordări constă într-o reducere a interesului față de studiul personal al Bibliei. Această perspectivă pare a fi în contrast cu ceea ce afirma Paul Evdochimov, ilustru teolog ortodox, care susținea importanța unei lecturi zilnice a Bibliei, argumentând cu un citat al Sfântului Ioan Gură de Aur: „Este greșeala voastră de a socoti că citirea Scripturilor nu îi privește decât pe monahi, în timp ce aceasta vă este mult mai necesară vouă, celor care vă aflați în mijlocul lumii."


Asemenea neclarități pot avea un rol important în menținerea unui interes scăzut față de Biblie. Ar putea aceasta explica și decadența existentă în societatea românească? 77% dintre respondenţii americani cred că valorile şi morala Americii sunt în scădere. O mare parte dintre aceștia sunt convinși că decăderea societăţii este legată de scăderea interesului pentru citirea Bibliei. De ce nu ar putea și România să își pună întrebări similare? Poate că acesta ar fi un pas important spre o redresare la care, în momentul de față, doar visăm. Cu siguranță, nu doar britanicii au nevoie de acest gen de provocări.



Sursa: CLICK

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.