Jump to content

Președintele Băsescu, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării

AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

Președintele Băsescu, amendat de Consiliul pentru Combaterea Discriminării

2YjhWTv.jpg

Președintele Traian Băsescu a făcut câteva afirmații controversate legate de romi. În consecință, a fost amendat de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu suma de 600 de lei. Unele dintre aserțiunile președintelui au fost că romii evită muncă și-și câștigă existența din furt, informează BBC.

Afirmațiile controversate au fost făcute de către președinte în cadrul unei conferințe ce a avut loc în Ljubljana în noiembrie 2010, cu privire la romii nomazi. El a declarat că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc și că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, adaugând că mulți dintre aceștia „trăiesc din ce fură".

„Foarte puțini vor să muncească, mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură. Iar dacă nu vom recunoaște cinstit și problemele pe care le are etnia însăși și problemele pe care le avem noi în a înțelege etnia, nu vom găsi soluția problemei. Eu am fost primar și am oferit locuri de munca romilor care se așezaseră în jurul Bucureștiului. Nu le-a plăcut. Au plecat în altă parte."
În primă fază acest caz a fost soluționat prin admiterea excepției de necompetență teritorială, afirmațiile fiind făcute în afara României. „Noi am soluţionat această petiţie în 2011 şi am mers cu soluţie de necompetenţă teritorială, în sensul în care declaraţiile au fost făcute în Slovenia, în cadrul unei conferinţe de presă care nu a fost transmisă în direct la TV sau radio. Noi am apreciat la acel moment că nu ar intra în competenţa noastră teritorială, din moment ce au fost făcute într-un alt stat", a afirmat Csaba Asztalos, președintele CNCD.
Hotărârea însă a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2013, iar CNCD au fost obligați să se pronunțe pe fond. Astfel, CNCD a hotărât că afirmația președintelui Băsescu reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al romilor.
Declarațiile de acest fel la adresa romilor nu sunt singulare. În luna ianuarie, în cadrul unei conferințe în Berlin, Traian Băsescu a afirmat că romii îi irită pe oameni cerșind și că sunt „probabil mai deranjanți decât un bancher care face să dispară zeci de milioane din bancă". De asemenea, președintele Băsescu nu este singurul oficial al statului care să facă declarații rasiste. Prim-miniștrii Ponta și Tăriceanu au prezentat și ei romii ca fiind infractori și antisociali.
Reclamația a fost depusă de asociația Romani Criss, o asociație care luptă pentru drepturile romilor din România. Tot ei au fost cei care au trimis în instanță prima hotărâre a CNCD-ului. Aceștia au declarat într-un comunicat de presă că sunt de accord cu soluția ulterioară dată de CNCD și că aceasta constituie o confirmare juridică a unei realități dure. „Rasismul la adresa romilor este prezent la cel mai înalt nivel al administrației publice. Și mai arată si cât de departe este România de valorile democrației și ale statului de drept ce respectă deminitatea umană."

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.