Jump to content

Cele mai apreciate statiuni balneare romanesti


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Daca va doriti un sejur de relaxare, in care sa eliminati efectele nocive ale unei vieti petrecute in mediul urban, sinonima cu stresul si poluarea, nu stati prea mult pe ganduri si alegeti una dintre statiunile balneare din Romania.

Este invechita conceptia ca statiunile balneoclimaterice sunt destinate doar persoanelor de varsta a treia venite aici sa isi trateze diverse afectiuni. Unele statiuni in plina dezvoltare sunt destinate tuturor categoriilor de varsta, avand nu doar zone de tratament, ci si de relaxare. Spre exemplu: Baile Felix sau 1 Mai sunt dotate cu stranduri si piscine cu apa termala, Sovata sau Baile Tusnad au partii de ski.

Cati dintre voi stiu ca izvoarele minerale din unele statiuni au fost cunoscute si folosite in scopuri curative inca din perioada romana?
Pentru a va ajuta sa luati o decizie in acest sens iata cateva dintre cele mai apreciate statiuni balneare ale Romaniei:

Baile Herculane
1323944244_665fa50073d2100.jpg
Baile Herculane (jud Caras- Severin, aflata in SV tarii, pe valea Cernei, la 19 km de Orsova) este cea mai veche statiune balneara din Romania si una dintre cele mai vechi din lume, fiind atestata documentar in anul 153 e.n. Puterea tamaduitoare a izvoarelor termale de aici a fost descoperita inca din perioada in care romanii construiau primele castre in Dacia,in prezent statiunea fiind renumita in toata lumea (denumirea sa provine de la zeul Hercule).

Principalul factor terapeutic al statiunii este reprezentat de izvoarele sulfuroase, termo-minerale si cloruro-sodice, indicate atat pentru tratamentele de cura externa cat si pentru cele de cura interna. In cura externa ele sunt folosite pentru tratarea unor boli de piele; boli ale sistemului nervos periferic; boli ale aparatului locomotor; intoxicatii cu plumb si alte metale grele; boli ale aparatului respirator; afectiuni ginecologice; in cura interna: boli ale tubului digestiv si ale glandelor anexe; boli de nutritie; unele boli ale rinichilor si cailor urinare.

Pe langa proprietatile curative ale izvoarelor termale din zona, turistii pot admira si peisajul de o frumusete rara, de aici putand fi realizate excursii si drumetii pe diferite trasee turistice. Toate acestea pot determina orice turist sa revina aici, devenind client fidel al hotelurilor, motelurilor si pensiunilor din zona.

Calimanesti - Caciulata
1323944567_a96628535eae4cd.jpg
Calimanesti – Caciulata (jud Valcea, la 18 km nord de Ramnicu Valcea) este considerata perla statiunilor balneoclimaterice de pe valea Oltului, fiind renumita pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul sau si pentru multitudinea punctelor de interes turistic din zona. Se incadreaza in categoria statiunilor balneare de interes general din Romania (conform Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie).

Factorii naturali de cura sunt reprezentati de apele minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene folosite in tratarea unor afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice); afectiuni hepatobiliare; afectiuni renale şi ale cailor urinare; afectiuni metabolice şi de nutritie (diabet zaharat, obezitate); afectiuni reumatismale inflamatorii (artroze); afectiuni neurologice periferice; afectiuni respiratorii, afectiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).

Baile Govora
1323944695_0434dc1b9dff927.jpg
Baile Govora reprezinta una dintre cele mai bogate statiuni în ape iodurate si bromurate din Europa, iodul si bromul avand origine organica.
Factori naturali de cura: ape minerale de mare concentratie, iodurate, bromurate, sulfuroase, clorurate, sodice, hipertone folosite in afectiuni respiratorii sau reumatismale.In tratarea afectiunilor respiratorii sunt utilizate proceduri precum: ultrasonoaerosoli, pulverizatii, inhalatii cu ape minerale, electroterapie, kinetoterapie.

Baile Felix
1323944903_4a3a0bf930e0106.jpg
Baile Felix - la 8 km S de Oradea, una dintre cele mai renumite statiuni balneare din Romania, cunoscuta inca de pe vremea romanilor. Aici exista o bogata baza de tratament ce cuprinde: bai calde cu ape minerale în cazi si bazine, instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, bazine cu apa minerala termala pentru kinetoterapie, instalatii pentru electro si hidroterapie, sauna, instalatii de aerosoli si inhalatii, piscine acoperite si in aer liber cu apa minerala termala (functioneaza permanent), sali de gimnastica medicala.

Efectele benefice ale apelor termale sunt folosite pentru urmatoarele afectiuni: afectiuni reumatismale inflamatorii (poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta), afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza), afectiuni reumatismale abarticulare, afectiuni post-traumatice, afectiuni neurologice periferice, afectiuni neurologice, afectiuni ginecologice, afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine).

Baile 1 Mai
1323945121_5354cf65cda0303.jpg
Baile 1 Mai – la 8 km de Oradea si 2 km NE de Baile Felix. Bazele de tratament care se intalnesc aici cuprind: instalatii pentru bai cu apa minerala termala, strand cu apa minerala termala, sali de gimnastica.

Covasna
1323952073_a05b42a33335050.jpg
Covasna (la 31 km de Sfantu Gheorghe si 60 km de Brasov) reprezinta o statiune balneara de renume international. Aici se gasesc izvoare minerale, namol mineral si mofete (emanatii de dioxid de carbon), ca urmare a mineralizarilor din perioada post-vulcanica. In zona exista peste 1500 de izvoare minerale, iar mofetele, cu o valoare terapeutica deosebita sunt raspandite pe o suprafata de 40 ha. Printre instalatiile de tratament de care dispune se numara si cele pentru mofete, cele pentru bai calde cu ape carbogazoase, cele pentru aerosoli si inhalatii, impachetari cu parafina. In zona se afla un spital cu profil cardiologic si doua sanatorii pentru copii (tratamentul sechelelor de reumatism cardiovascular si sechelelor de hepatita).

Sovata
1323953077_62af1c07f9993fb.jpg
Sovata situata la cca 15 km de Targu Mures, a fost mentionata ca loc de cura inca din 1597. Statiunea detine factori curativi de mare eficienta, legati de prezenta lacurilor helioterme din zona. Cel mai cunoscut este Lacul Ursu, care prezinta si el fenomenul de heliotermie (fenomenul consta in stratificareaa termica a apei concomitent cu cresterea concentratiei sarurilor spre adancime pana la un anumit nivel de 3 m, dupa care se inregistreaza valori mai reduse si constante. Astfel, vara la o adancime de 1.5-2m apa lacului va inregistra o temperatura de 30-40 grade).

Turistii care vor sa isi petreca un sejur aici au la indemana multiple posibilitati de recreere sau refacere. Statiunea dispune si de o partie de ski, pentru impatimitii sporturilor de iarna.

Borsec
1323955133_50e12cca41b8da8.jpg
Borsec (jud. Harghita, la 20 km de Toplita) este o statiune balneoclimaterica cu traditie, situata intr-un cadru natural pitoresc. Apele minerale din zona au fost recomandate pentru actiunile lor tamaduitoare de catre medicul italian Burcello inca din 1594. Recunoasterea internationala a calitatilor terapeutice a apelor sale minerale a fost confirmata prin acordarea unor importante distinctii (la Paris, Viena, Berlin, Trieste).

Vatra Dornei
1323955290_62af1c07f9993fb.jpg
Vatra Dornei (la 105 km de Suceava, 40 km de Campulung Moldovenesc) - reprezinta o statiune de tratament de interes national, fiind supranumita si “Perla Bucovinei”. Apele de aici sunt indicate in tratarea unor afectiuni precum: boli reumatismale degenerative si diartritice, stari posttraumatice, boli ale sistemului nervos periferic si central, boli endocrinologice, boli ginecologice, boli respiratorii, tulburari nervoase şi de metabolism, tulburari digestive, boli ale sangelui
Statiunea Vatra Dornei cuprinde nu doar izvoare cu ape minerale si baze de tratament,ci si o partie de schi.

Baile Tusnad
1323956320_e0a99f07e358c26.jpg
Baile Tusnad - renumita statiune balneara aflata la poalele masivului vulcanic Harghita. Statiunea, denumita si “Mica Elveţie”, beneficiaza de un aer ozonat, iar baza sa de tratament cuprinde instalatii moderne pentru bai, bai carbogazoase calde, electroterapie si hidroterapie, masaj.

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/cele-mai-apreciate-statiuni-balneare-romanesti/

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.