Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

Targul de Fete de pe muntele Gaina


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Desi pentru multi Targul de Fete de pe Muntele Gaina este poate cel mai cunoscut eveniment traditional din Romania, cati dintre noi stiu legendele care au stat la baza sa?

Motii povestesc ca, pe vremea cand se extragea aurul din Muntii Bihariei, o gaina de aur isi facuse cuib acolo. Atrasi de frumusetea sa nemaiintalnita, motii au incercat de multe ori sa o prinda, insa aceasta a fugit, luand cu ea si aurul din munte.

Desfasurarea evenimentului

Anual, in ziua de Sfantul Ilie (20 iulie) sau in prima duminică după ziua Sfantului Ilie, linistea de pe Muntele Gaina este intrerupta de „Targul de fete”, la care participa fetele de maritat si fetele mari, care vor să fie petite de feciori.
Pregatirea fetelor pentru aceasta sarbatoare poate dura ani de zile, deoarece ele trebuie sa aduca si zestrea, care este impachetata in lazi frumos sculptate cu motive traditionale.

 

Feciorii, insotiti si ei de familii, aduc tot ce au mai bun, în special un chimir frumos, plin de argint şi aur.
Momentul-cheie este reprezentat de targuirea fetelor. Fata aleasa este invitata la joc si apoi cantarita pe o scandura, la capatul celalalt fiind pusa zestrea.

 

Nu s-a intamplat niciodata ca vreo fata care a participat la acest targ sa nu isi fi aflat perechea, iar motii cred ca perechile care si-au unit destinele in acest loc „magic” au parte de fericire si noroc.
Targul a făcut posibila întalnirea şi casatoria tinerilor din zone indepartate, iar cununia se facea pe loc de catre preotii veniti special în acest scop. Ceremonia era insotita de cantece şi jocuri.

Targul de fete de pe Muntele Gaina in prezent

In prezent, Targul de fete se desfasoara in localitatea Avram Iancu si intr-o poiana de pe platoul muntos situat la 1.486 de metri altitudine, la intretaierea judetelor Alba, Arad, Cluj si Hunedoara.

El s-a transformat într-o mare sarbatoare folclorica, la care participa in special locuitorii din zona Muntilor Apuseni sau din judetele apropiate, insa la eveniment pot lua parte şi turistii veniti din toate colturile tarii care care au ocazia sa afle mai multe despre obiceiurile si traditiile acestor locuri.

 

Pregatirile pentru sarbatoare se realizeaza cu cateva zile inainte, iar plecarea spre munti are loc în jurul orei patru dimineaţa. Deschiderea evenimentului se face de catre vestitele tulnicarese de la Avram Iancu, urmand apoi programul artistic al participantilor .
Cu aceasta ocazie, se desfasoara concursuri de muzica si dans folcloric, expozitii de arta populara si gastronomie, la eveniment fiind invitati sa sustina recitaluri artisti consacrati de muzica populara .

 

Mesterii populari îşi prezinta în cadrul marelui targ produsele artizanale specifice zonei: vase si unelte de lemn pirogravate, ceramica de Bihor şi Zarand, tulnice, tesaturi populare de casă şi produse culinare.

 

Exista chiar si o competitie a valorilor taranesti reprezentative din cadrul targului, aceasta fiind urmata de premierea mesterilor castigatori.
Desi aceasta manifestare etno-culturala a fost atestata documentar în anul 1816, ea are probabil o vechime mult mai mare.
Targul de pe Muntele Gaina a fost inregistrat de Consiliul Judetean Alba ca marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si reprezinta un pol al turismului folcloric pentru judeţul Alba şi centrul Transilvaniei.

Purcedeti deci spre Tara Motilor pe culmea muntelui dragostei incarcat de legenda si traditie!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: http://www.infoturism.ro/atractii-turistice/targul-de-fete-de-pe-muntele-gaina/

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.