Jump to content

Traditii si obiceiuri de Craciun in jurul lumii


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

Bucuria Craciunului este la fel in orice tara si incalzeste sufletele tuturor, indiferent de limba vorbita sau de educatia primita. Cu toate acestea, Craciunul se sarbatoreste in mod diferit pe glob, existand obiceiuri si traditii variate, in functie de specificul fiecarei zone.

Bradul de Craciun, cadourile care se ofera cu aceasta ocazie si traditionala masa cu bucate delicioase sunt elemente comune in majoritatea tarilor din lume.

Cu toate acestea, felurile de mancare servite familiei si celor apropiati variaza, de la “cougnou”, o painica dulce si pufoasa, in Belgia, pana la “rosolli”, o salata specific finlandezilor, plina de legume asortate cu bucati de hering si somon afumat.
Portughezii obisnuiesc sa aseze pe masa traditionala farfurii si tacamuri suplimentare, pentru sufletele celor decedati. Farfuriile se umplu cu bucate, cu scopul de a-i multumi pe cei morti, si pentru a obtine binecuvantarea acestora pentru anul urmator.

Francezii il asteapta in Ajun pe “Père Noël”, care le pune cadouri micutilor in ghetute, la fel cum face Mos Nicolae in Romania. Prajitura traditionala pentru locuitorii Frantei este “Bûche de Noel”, plina de ciocolata si parfumata cu cele mai bune esente, sub forma de buturuga.

In Germania se obisnuieste ca fiecare famillie sa aiba un “Adventskranz”, adica o coronita impletita si impodobita cu frunze, in care ard patru lumanari.
Advent inseamna “venire” si marcheaza cele patru saptamani care trec pana la Craciun. In fiecare duminica a perioadei se stinge cate o lumanare.

De asemenea, cele mai multe familii germane isi decoreaza casa cu un staul in miniatura, unde se afla statuete care ii reprezinta pe Maria, Iosif si pe pruncul Iisus, inconjurati de mici statui cu animale.

Traditia bradului impodobit incepe la Riga, in 1510
In Letonia, Mosul vine zilnic, o data pe zi, timp de 12 zile, incepand cu seara de Ajun, aducand de fiecare data cadouri, si asezandu-le cu grija sub brad. De altfel, primul bradut impodobit cu aceasta ocazia a fost in Letonia, traditia continuandu-se si raspandindu-se si la celelalte state ale lumii.
Locuitorii Letoniei savureaza de Craciun fripturi de porc, cu sos, mici placinte aromate si varza calita cu carnati.

O masa copioasa servesc si finlandezii care mananca un fel preparat din ficat, morcovi si cartofi, copt alaturi de sunca sau carne de curcan. Salata de ciuperci, sau salata rosolli, preparate din multe legume, uneori si mar sau bucatele de hering ori somon sunt alte bucate specifice pentru masa finlandezilor. Rosolli este servita impreuna cu un dressing pragatit din frisca, sare, otet si sfecla rosie, pentru un plus de culoare.

Finlandezii sunt convinsi ca Mosul traieste in muntii Finlandei, mai exact in lantul muntos numit Korvatunturi, la nord de Cercul Polar. Copiii de pe tot mapamondul ii scriu Mosului scrisorele pe care le trimit in Laponia, o regiune din nordul Europei, care se intinde pe suprafata a patru state, inclusiv Finlanda.
Autoritatile au speculat potentialul turistic si au construit un parc tematic, destinat Craciunului.

Un meniu mai usor decat finlandezii au ungurii care se bucura de peste proaspat, asezonat fie cu orez, fie cu cartofi.
Gospodinele coc placinte, pateuri si alte produse de patiserie dulci, pentru desert.
Potrivit unui obicei local, familiile din Ungaria atarna in bradul de Craciun bomboane si mici ciocolate, invelite in staniol sau in poleiala aurie, ambalate special pentru a fi atarnate langa globulete si celelalte decoratiuni din bradut.

Craciunul la 30 de grade - Temperaturile ridicate specifice pentru Noua Zeelanda si Australia atrag numerosi turisti dornici sa petreaca sarbatoarea Craciunului in alt decor, total diferit de cel cu care au fost obisnuiti din copilarie.
Plaja, cerul senin si atmosfera calda nu rapesc nimic din farmecul Craciunului, chiar daca el coincide cu vacanta de vara. Avand in vedere ca in Noua Zeelanda nu cresc brazi, copacul decorat se numeste “Pohntokawa”.
Australienii sarbatoresc Nasterea Domnului cantand colinde, pe plaja. Evenimentul este cunoscut sub denumirea de “Carols by Candlelight”.
1290678622_24e1242b0c89822.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.