Jump to content

Timp rămas până în 2025

La mulți ani tuturor!

100 sfaturi pe care un parinte ar trebui sa le dea copilului sau.


Lowley
 Share

Recommended Posts

UN COPIL ÎȘI ÎNCEPE VIAȚA CU MULT ENTUZIASM ȘI dra­goste infi­nită, dar fie­care parinte știe că nu există instruc­țiuni des­pre cum să-și cre­ască copilul.

Se spune că există două căi de ilu­mi­nare spi­ri­tu­ală: să te izo­lezi pen­tru două­zeci de ani într-o peș­teră, unde să medi­tezi sau să fii părinte. În mod sigur îți tre­buie matu­ri­tate, mult calm și răb­dare ca acel copil fru­mos să devină un adult echilibrat .

Băi­a­tul meu are aproape patru ani și acești ani au fost cei mai fru­moși din viața mea. Au fost tot­o­dată și cei mai soli­ci­tanți. Am făcut o groază de gre­șeli, am învă­țat pe măsură. Am luat idei de la alți părinți, unele au func­țio­nat, altele nu au fost prea inspirate.

M-am gân­dit să adun sfa­turi de creș­tere a unui copil, sfa­turi pe care le-am apli­cat deja sau pe care mi-ar plă­cea să le folo­sesc cân­dva. Unele sunt pen­tru copii de 2-3 ani, altele pen­tru ado­les­cenți. Unele sunt cla­sice, altele ar putea fi con­tro­ver­sate. Rămâne să alegi tu care ți se potrivesc.

parinte-copil.jpg

Parinte - copil: Ce ar tre­bui sa-l inveti pe copi­lul tau?

În această listă, vei des­co­peri 100 de idei și sfa­turi des­pre ce ai putea ca părinte să-l înveți pe copi­lul tău de acum (sau cel nenăs­cut încă) și cum să te asi­guri că va ajunge un adult res­pon­sa­bil și matur.
  1. Învață-l să fie meru cel care este el, iar nu cine ești tu: de ex. nu-i cere să devină vio­lo­nist, doar pen­tru că tu ai fi vrut să fii. La fel cu alte per­soane din antu­ra­jul său.
  2. Spune-i cât te bucură reu­și­tele sale și nu te con­cen­tra pe ceea ce nu a făcut bine.
  3. Cere-i păre­rea des­pre lucruri care sunt impor­tante pen­tru tine.
  4. Încurajează-l să pună între­bări și să dis­cute res­pec­tuos cu alți oameni - inclu­siv doc­to­rul, poli­țis­tul, pro­fe­so­rii sau orice altă pozi­ție impor­tantă. Cere-i să le res­pecte auto­ri­ta­tea, dar să nu se simtă infe­rior în fața ei.
  5. Învață-l că une­ori vei face gre­șeli. Când o faci, recunoaște-o.
  6. Când gre­șești față de el, cere-ți scuze. Cere-i să facă la fel când a greșit față de tine.
  7. Spune-i că este OK să facă gre­șeli, toată lumea gre­șește. Cere-i să și le asume și să le repare, cu aju­to­rul tău dacă e cazul. Ajută-l să repare ce a greșit.
  8. Învață-l să dea mâna ferm.
  9. Cere-i să pri­vească lumea în ochi atunci când salută sau vor­bește cu cineva. Obișnuiește-te să-l pri­vești când îi vorbești.
  10. Ești părin­tele său, nu pri­e­te­nul său. Dacă nu înțe­legi care este dife­rența din­tre cele două, gîndește-te ce debu­so­lat se va simți când pri­e­te­nul său îl va disciplina.
  11. Ești părin­tele său și pri­e­te­nul său. Pare că ar con­tra­zice pre­ce­denta, dar nu o face. Une­ori ești tătic, alte­ori ești tată. Une­ori ești mămică, alte­ori mamă. Copi­lul are nevoie de amân­două. Eu nu am înțe­les lec­ția asta până când mi-a des­chis ochii o prietenă.
  12. Respectă-ți par­te­ne­rul de cuplu, în pre­zența copi­lu­lui și în afara ei. Învață-l că într-un cuplu res­pec­tul reci­proc este esen­țial. Poate mai impor­tant ca dra­gos­tea.
  13. Învață-l că ora de somn este impor­tantă. Respectă-i-o și cere-i să o res­pecte și el.
  14. Învață-l cum să te sune la lucru. Răspunde-i întot­dea­una la tele­foane. Dacă e prea mic ca să sune, învață-l să ceară adul­ți­lor cu care stă (bunica, îngri­ji­toa­rea, mama, etc) să te sune. Răs­punde la telefoane.
  15. Cere-i să curețe după el. Dacă este prea mic, cură­țați împre­ună dez­or­di­nea pe care a făcut-o. Învață-l că el tre­buie să-și curețe. Sau măcar să ajute.
  16. Dacă a stri­cat ceva, cere-i să te ajute când repari. Chiar dacă asta înseamnă doar să-ți dea o șuru­bel­niță, învață-l că este res­pon­sa­bil pen­tru fap­tele sale. Spune-i că el a stri­cat și tre­buie să par­ti­cipe la repa­rare. Mi se pare ciu­dat să aud de situ­a­ții în care copii dis­trug întreaga casă, iar în timp ce părin­ții pun totul la punct, copii se uită la tele­vi­zor. Părin­ții devin ast­fel scla­vii copiilor.
  17. Învață-l să dea îna­poi lucru­rile împru­mu­tate de la alții. Și să-și ceară îna­poi lucru­rile pe care alți copii i le-au luat cu împru­mut. Explică-i că nu tre­buie să-i fie rușine pen­tru asta.
  18. Explică-i că jucă­ri­ile, dul­ciu­rile și orice alt lucru costă bani. Explică-i că mergi la lucru ca să câștigi bani (dacă ai o afa­cere, adap­tează). Nu îl lăsa să cre­adă că banii îi pri­mești în mod magic de la ban­co­mat. Copi­lul meu ajun­sese la un moment dat să cre­adă că ban­co­ma­tul este o mașină magică care pro­duce bani.
  19. Când mergi să plă­tești fac­turi ia-l cu tine. Explică-i că ai plătit curen­tul, gazul, rata la mașină, etc - cu cuvinte potri­vite vâr­stei sale. O carte foarte bună des­pre edu­ca­ția finan­ci­ară a copi­i­lor este Copil Bogat, Copil Isteț, scrisă de Robert Kiyo­saki. Citește-o.
  20. Nu îi cum­păra tot ce îți cere, chiar dacă ți-o per­miți. Une­ori spune-i că nu aveți bani. Este bine să învețe că nu pri­mește 100% tot ce își dorește.
  21. Învață-l că nu există nimic gra­tuit. Totul are un preț, nu nea­pă­rat în bani.
  22. Învață-l să nu fie risi­pi­tor: să stingă lumina când iese din cameră, să nu arunce la gunoi lucruri bune. Sunt fapte mici, care vor con­sti­tui fun­da­ția viziu­nii sale de adult legat de ges­tiu­nea bani­lor și a resur­se­lor în general.
  23. Încurajează-l să eco­no­mi­sească: ia-i o puș­culiță și încurajează-l să pună bani deo­parte pen­tru o excur­sie, o bici­cletă sau ceva impor­tant. Pen­tru fie­care leu pus deo­parte, promite-i că îi vei da încă un leu, ca să-și poată plăti excur­sia. Respectă-ți promisiunea.
  24. Nu-i da voie să lovească alți copii, dacă nu a fost lovit.
  25. Învață-l să se apere și cere-i să o facă, dacă a fost lovit. Un sfat con­tro­ver­sat, dar rămân la păre­rea că dacă un alt copil îl lovește, tre­buie să se apere, iar nu să stea și să ia bătaie.
  26. Povestește-i de eroii noș­tri națio­nali. De la Regele Carol I, Ște­fan cel Mare, Mihai Viteazu, Regele Fer­di­nand, Avram Iancu, Regina Maria, artiști, oameni de ști­ință, spor­tivi, inven­ta­tori, etc. Învață-l că româ­nii au avut și au per­so­na­li­tăți deo­se­bite. Ori­cum va fi mai atras de Super­man, dar cel puțin seamănă-i ideea ero­i­lor noș­tri națio­nali. Vezi și lista cu cărți bio­gra­fice pen­tru alte idei.
  27. Arată afec­țiune par­te­ne­ru­lui de viață, de față cu el. Chiar dacă va spune că e scâr­bos, o să-i placă.
  28. Lasă-l să se mur­dă­rească. Hai­nele pot fi spălate.
  29. Reasigură-l că nu o să moară dacă a sân­ge­rat puțin.
  30. Ia-l cu tine la lucru din când în când. Du-l cu tine când ai de rezol­vat diverse pro­bleme - la piață, cum­pă­ră­turi, cro­i­tor, ședința de bloc, întâl­niri cu pri­e­te­nii. Explică-i ce s-a întâm­plat acolo. Când se poate, lasă-l să te ajute, chiar dacă o să dureze mai mult ast­fel. De exem­plu la piață să pună el în cân­tar fruc­tele. Am tes­tat și te asi­gur că va fi încântat.
  31. Dacă îi ceri ceva, tre­buie să faci tu însuți la fel. Exem­plul per­so­nal este mai puternic.
  32. Dacă ai făcut ceva ce i-ai cerut lui să nu facă, recunoaște-o. Dacă îi ceri să nu înjure, nu înjura nici tu. Dacă în tra­fic mai scapi 1-2 cuvinte nepo­tri­vite și îți spune că ai vor­bit urât, recunoaște-o și spune-i că ai greșit. Încearcă să te abții pe viitor.
  33. Asigură-te că știe că acasă este mereu în sigu­ranță.
  34. Nu îi acorda acces neli­mi­tat la tele­vi­zor și calculator.
  35. Nu îi cum­păra un ani­mal decât atunci când va fi pre­gă­tit să devină res­pon­sa­bil pen­tru el.
  36. Laudă-l când a rea­li­zat ceva. Pot fi lucruri mici, nu e nevoie să rea­li­zeze ceva fan­tas­tic. Laudă-i însă efor­tul, iar nu inte­li­gența.
  37. Nu tolera crize de iste­rie și ieșiri ner­voase. Nici la 3 ani, nici la 18. Când va fi adult nimeni nu i le va tolera.
  38. Nu-l lăsa să aban­do­neze când este des­cu­ra­jat. Ajută-l dacă e nevoie (dar nu îi rezolva tu pro­blema). Insistă mereu că el tre­buie să rezolvă, iar tu doar îl ajuți puțin.
  39. Încurajează-l să umble des­culț, când se poate.
  40. Învață-l să nu-i fie frică de ani­male, ci să le respecte.
  41. Nu accepta să rănească ani­ma­lele. Chiar dacă pare o biată pisică, accep­tând să o lovească, îl înveți că este în regulă să lovească fără motiv pe alt­ci­neva. Învață-l în schimb că fie­care viață este valoroasă.
  42. Dis­cută cu copi­lul des­pre ce vrea să devină când va fi mare. Nu de des­cu­raja de răs­pun­su­rile sale.
  43. Explică-i că un cuvînt dat este un aga­ja­ment luat. Și nu uita, el va urma exem­plul tău.
  44. Băie­ții sunt pre­cum puii de leu - își arată afec­țiu­nea și prin luptă. Când te pro­voacă, acceptă-i provocarea.
  45. Când ani­ma­lul său moare, ajută-l să-l îngroape. Oferă-i o expli­ca­ție legat de asta. Vor­biți des­pre moarte.
  46. Cu pre­ca­u­ție, spune-i des­pre oame­nii răi și ce ar tre­bui să facă atunci când este abor­dat de cineva străin. Învață-l să fie puțin pre­caut. Explică-i că sunt atin­geri care nu sunt în regulă și să-ți spună ime­diat dacă s-ar întâmpla.
  47. Nu purta lup­tele lui.
  48. Încurajează-l să citească multe cărți. Când e mic citește-i tu însuți povesti pen­tru copii. Aces­tea îi vor forma o vastă cul­tură gene­rală, un voca­bu­lar bogat, o viziune diverse și com­plexă asu­pra lumii. Găsești idei de cărți care te dezvoltă în bibli­o­teca noas­tră vir­tu­ală - lista cu carti online gra­tis.
  49. Ai grijă să te vadă citind.
  50. Nu-i spune să nu plângă nici­o­dată. Întreabă-l în schimb de ce plânge și dis­cu­tați subiectul.
  51. Lasă-l să ter­mine ce are de spus. Știu că e greu, mie însumi mi se pare difi­cil, mai ales că fiul meu ar putea vorbi ore întregi fără între­ru­pere. Ideea este să arăți că este ascul­tat și că păre­rile sale sunt impor­tante pen­tru tine. Pune-i între­bări care să-i arate că-l asculți.
  52. Încurajează-l să înceapă o colec­ție - tim­bre, monede, abți­bil­duri, mași­nuțe, etc.
  53. Insistă să se spele pe mâini îna­inte de masă.
  54. Cere-i să stea pe scaun la masă când mănâncă. De pre­fe­rat cu tele­vi­zo­rul oprit.
  55. Du-l cu mașina la eve­ni­mente spe­ci­ale. Fii dis­po­ni­bil pen­tru el în ast­fel de momente, inclu­siv să-l iei cu mașina la ora sta­bi­lită. Du-i și pe pri­e­te­nii lui. Ast­fel vei avea oca­zia să-i cunoști.
  56. Încurajează-l să vor­bească des­pre visele sale, des­pre ce își dorește să facă în vii­tor. Povestește-i des­pre ale tale.
  57. Prezintă-l altor oameni pe care îi res­pecți. Descrie-i cali­tă­țile pe care le res­pecți la aceștia, ast­fel încât el să le poată modela.
  58. Nu îl cri­tica ca și ființă, fă obser­va­ții doar asu­pra com­por­ta­men­te­lor sale sau a lip­sei de efort: "Ai făcut/este dez­or­dine la tine în cameră", iar nu "Ești mereu dez­or­do­nat" sau și mai rău "Ești nesim­țit".
  59. Lasă-l să aleaga el bra­dul de Cră­ciun din piață. Chiar dacă nu va fi cel mai fru­mos brad, va fi cel ales de el.
  60. Implică-l în hobby-urile tale.
  61. Încurajează-l să cre­adă în Moș Cră­ciun. În iepu­ra­șul de Paște. În zâne și magi. Îi va dezvolta admi­ra­ția față de com­ple­xi­ta­tea lumii.
  62. Încurajează-l să fie pri­e­ten cu copii români, cu cei maghiari, turci sau cu copii chi­nezi care nu rup o vorbă în româ­nește. (Chiar s-a mutat o fami­lie de chi­nezi lângă noi și mă gân­deam că fiul meu va copi­lări împre­ună cu ei)
  63. Dacă îți vei petrece timp cu el și pri­e­te­nii săi atunci când este tânăr, nu va fii 100% reti­cent să iasă cu tine și pri­e­te­nii săi când va deveni adult.
  64. Dă-i o foaie mare de hâr­tie, pen­sulă și culori. Încurajează-l să mâzgă­lească. Explică-i că nu este Ok să facă ace­lași lucru pe pereți. O va face ori­cum. Acceptă asta.
  65. Cere-i să își facă temele sin­gur. Ajută-l, dar nu le fă tu.
  66. Verifică-i temele, împre­ună cu el. Nu îl lăsa să fie com­plet inde­pen­dent la școală. Spune-i și arată-i cât de impor­tante sunt pen­tru tine stu­di­ile sale.
  67. Învață-l că doar pen­tru că nu este cel mai bun, nu înseamnă că nu se poate distra.
  68. Povestește-i des­pre Dum­ne­zeu, Isus, Fecioara Maria, Moise. Începe asta de cînd este mic. Îl va ajuta să-și dezvolte viața spi­ri­tu­ală ca adult.
  69. Învață-l să se roage la Dum­ne­zeu. Încurajează-l să o facă. Chiar și atunci când Dum­ne­zeu îi va răs­punde la rugi cu un "Nu" .
  70. Învață-l să cre­adă că pri­mește în măsura în care a dat. În orice dome­niu al vieții.
  71. Iartă-i gre­șe­lile. Învață-l că ier­tînd pe cineva nu ești slab, nici fraier.
  72. Un copil își poate pierde lucru­rile. Un copil care și le pierde și nu-i sunt cum­pă­rate la loc, va învăța să nu le piardă.
  73. Insistă să-și ia un job de vară cât mai repede. Pro­ba­bil că nu va fi încân­tat de idee, insistă ori­cum să o facă. Dacă își dezvoltă de tânăr obi­ce­iul de a lucra, va avea un avan­taj ca și adult.
  74. Învață-l să nu facă pariuri pe care nu-și per­mite să le plătească.
  75. Învață cân­tece pen­tru copii și cântați-le împre­ună. Chiar dacă veți exas­pera vecinii.
  76. Măsoară-ți lim­ba­jul. Cuvin­tele dure nu mai pot fi luate îna­poi.
  77. Du-l într-un loc unde a avut loc o bătă­lie. Explică-i că mulți oameni au murit pen­tru liber­ta­tea țării.
  78. Dacă aveți drum în Bucu­rești, arată-i clă­di­rea Sena­tu­lui și a Came­rei Depu­ta­ți­lor. Explică-i pe scurt des­pre cum este con­dusă o țară. Folo­sește un lim­baj adec­vat, indi­fe­rent de păre­rea pe care ai putea-o avea față de sena­tori și deputați.
  79. Învață-l că e mult mai ușor să piardă încre­de­rea cuiva, decât să o câștige.
  80. Ajută-l să facă o listă cu oame­nii pe care îi admiră cel mai mult și vor­biți des­pre cali­tă­țile aces­tora. Nu te lăsa afec­tat dacă nu ești în listă.
  81. Întot­dea­una vor­bește pozi­tiv des­pre pro­fe­so­rii săi, de față cu el. Cere-i să pro­ce­deze la fel.
  82. Cere-i să pună îna­poi lucru­rile tale, atunci când ți le ia. Pro­ce­dează la fel cu lucru­rile lui.
  83. Învață-l să nu se urce nici­o­dată într-o mașină con­dusă de cineva care a băut.
  84. Nu-i citi jur­na­lul per­so­nal. Nici­o­dată!
  85. Acceptă că nu îi vei putea repara inima rănită. O poți doar alina.
  86. Învață-l să-și sta­bi­lească obiec­tive și să lucreze pen­tru a și le rea­liza. Începe cu lucruri mici.
  87. Pre­tinde ca res­pec­tul tău să fie câști­gat, meri­tat. El nu este implicit.
  88. Arată-i ce și cum poate învăța din eșecuri.
  89. Nu uita că el te va urmări cum îți tra­tezi părin­ții. Și va pro­ceda la fel cu tine, când va fi adult.
  90. Povestește-i cine au fost buni­cii lui (dacă nu mai tră­iesc). Dacă da, încurajează-l să petreacă timp cu ei, tre­când peste orice fric­țiuni ai putea avea cu aceștia.
  91. Nu-l aco­peri când a făcut gre­șeli. Va învăța că poate scăpa. Cere-i ime­diat să-și asume res­pon­sa­bi­li­ta­tea pen­tru fap­tele sale. Nu te pro­cupa de sen­ti­men­tele sale, confruntă-l. Iar după ce inci­den­tul s-a rezol­vat, treci peste el.
  92. Nu-l cri­tica în fața pri­e­te­ni­lor săi.
  93. Nu-i pune un tele­vi­zor în cameră.
  94. Învață-l să fie punc­tual și să anunțe dacă întâr­zie. Întotdeauna.
  95. Nici­o­dată să nu-i per­miți să-ți răs­pundă obraz­nic. Nici ție, nici soțului/soției.
  96. Învață-l să folo­sească un deo­do­rant. Și întreaga casă îți va mirosi mai bine.
  97. Învață-l că nu există obiect care să merite să fie furat.
  98. Încurajează-l să-și asculte ins­tinc­tul. Dacă ceva pare în nere­gulă, pro­ba­bil așa este.
  99. Învață-l că își poate depăși frica doar tre­când prin ea.
  100. Spune-i cât mai des "Te iubesc".



Sursa -> http://florinrosoga.ro/blog/100-lectii-parinte-copil/

Link to comment
Share on other sites

Niste sfaturi excelente ! Cred ca orice parinte ar trebuii sa ii ofere aceste sfaturi copilului sau,astfel depresia ar scadea vizibil,deoarece majoritatea oamenilor sufera de depresie deoarece familia nu este alaturi de ei la greu.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.