Jump to content

Moş Crăciun – obiceiuri şi tradiţii la noi şi în lume


fiendishfish
 Share

Recommended Posts

În fiecare an, aproximativ 400 milioane de oameni din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul. Tradiţiile legate de această sărbătoare diferă de la o ţară la alta, oamenii îşi împart cadourile în moduri diferite, până şi moşul are nume diferit de la ţară la ţară.

 

 

La noi, în general, Moş Crăciun este imaginat ca fiind îmbrăcat într-un costum roşu, având o barbă lungă şi albă şi locuind într-o ţară nordică (mai frecvent în Finlanda sau în Canada). Spiriduşii îl ajută la pregătirea cadourilor în atelierul Moşului. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni.

În Spania, Crăciunul ţine 14 zile, până la Bobotează. La miezul nopţii de Crăciun se slujeşte liturghia la capela palatului regal la care participă şi regele. Copiii spanioli pun în ghetuţe fân, sfeclă şi zahăr pentru cei trei cai ai moşului, pe care le aşează în geam. În tradiţia lor caii parcurg în fiecare an distanţa de la Betleempana în Spania. Dintre cei trei cai, Baltazar este cel care le aduce daruri copiilor.

mos-craciun-spania-1024x683.jpg

 

 

Crăciunul în Mexic ţine 9 zile. Străzile oraşelor sunt pline de cete de cântăreţi ţinând în mâini beţe lungi de lemn împodobite cu clopoţei şi lumânări, care se îndreaptă spre biserică. Unii copii se îmbracă în îngeri, alţii legaţi la ochi încearcă cu ajutorul beţelor să spargă figurine umplute cu dulciuri. Copiii aşteaptă sosirea lui Moş Crăciun sau a lui Quetzalcoatl, conducător legendar al Mexicului.

mos-craciun-in-mexic-1024x683.jpg

În Suedia, Moş Crăciun, Tomte, cu ajutorul unui pitic împarte daruri copiilor. Piticul este îmbrăcat în roşu şi are o barbă lungă şi albă, fiind un mare amator de orez cu lapte, mâncare tradiţională suedeză de Crăciun. De asemenea, există obiceiul ca darurile să fie pitite prin întreaga casă şi fiecare şi le caută şi le desfac cu multă plăcere.

mos-craciun-in-suedia.jpg

În Olanda, se spune că Moş Crăciun, SinterKlass, vine din Spania călare pe un cal alb şi aduce daruri copiilor pe care le pune în saboţii de lemn, alături de multe bomboane şi nuci. Copiii din Olanda au grijă ca ghetuţele să fie pline cu fân şi zahăr pentru căluţul moşului.

mos-craciun-in-olanda.jpg

În Marea Britanie, Moş Crăciun este îmbrăcat într-o pelerină roşie. Copiii din Anglia trimit scrisori moşului pe care nu le pun la poştă, ci le pun în sobă, şi de acolo Moş Crăciun le citeşte prin fumul care iese pe horn şi le îndeplineşte dorinţele. Există şi obiceiuri de a atârna ciorapi în jurul sobei.

mos-craciun-in-marea-britanie.jpg

În următoarea seară după Crăciun, în Italia copiii sunt vizitaţi de Strega Buffana, o vrăjitoare bună. Ea soseşte călare pe mătură şi împarte tot felul de bunătăţi celor cuminţi, iar celor răi le duce cărbuni.

mos-craciun-in-italia.jpg

Americanii îşi asează bradul

în apropierea sobei şi îl îmbracă cu şosete pe care Mos Crăciun să le umple cu daruri. Rudele şi prietenii îşi impart cadouri şi îşi trimit felicitări. Copiii se maschează şi pleacă să colinde, iar gazdele îi servesc cu dulciuri şi cu fructe.

mos-craciun-in-state.jpg

În Austria, moşul, Heiliger Nicolaus, împarte dulciuri, nuci şi mere copiilor pe 6 Decembrie. Pe 24 Decembrie copilul Iisus le aduce cadouri şi bradul de Craciun.

Copiii aşteaptă sa sune clopoţelul. Numai după aceea pot intra în cameră să împodobească bradul cu lumânări, dulciuri şi globuri.

mos-craciun-in-austria.jpg

Copiii din Franţa îşi pun pantofii lustruiţi în apropierea sobei, ca în noaptea de Crăciun moşul să le pună darurile. Copiii îşi desfac cadourile de Crăciun, dar adulţii trebuie să aştepte pâna de Anul nou.

mos-craciun-in-franta-1024x920.jpg

Copiii din Germania îşi fac lista de cadouri pe care o împodobesc cu desene şi o pun pe pervazul de la geam, presărând deasupra zahăr ca să nu o ia vântul şi să fie siguri că va fi găsită de Moş.

mos-craciun-in-germania.jpg

În Australia, sania moşului e trasă de opt canguri albi. Pe de altă parte, masa de Crăciun se ia în aer liber sau la malul mării.

mos-craciun-in-australia.jpg

Sursa: http://edu-news.ro/mos-craciun-obiceiuri-si-traditii-la-noi-si-lume/


 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.