Jump to content

Timp rămas până la Black Week

Pentru detalii complete despre promoție click aici

Black Week a început!

Pentru detalii complete despre promoție click aici

Cazul Kelly: marșuri de simpatie pentru o soție criminală


AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

Cazul Kelly: marșuri de simpatie pentru o soție criminală

dreamstime_xxl_39335068-1170x1170.jpg

Închisoarea nu este niciodată ceva de dorit, însă pentru unele persoane se poate dovedi salvatoare. Un caz surprinzător din Statele Unite ale Americii ridică întrebări cu privire la efectele privării de libertate.

Era ziua de luni, ora 19:00. Pentru Kelly Gissendaner, mamă a trei copii, urma un moment fatidic. Era programată să fie executată și să devină, astfel, prima femeie care a primit pedeapsa cu moartea în statul Georgia în ultimii 70 de ani.

O mulțime de susținători erau adunați în fața închisorii. Kara Tragesser, o fostă deținută și colegă cu Kelly, s-a alăturat grupului care a început să cânte un cântec religios. Kelly li s-a alăturat la telefon. Afară ploua, dar mulțimea refuza să se miște. A sosit și ora 19. Toți au plecat capetele în rugăciune în speranța unui miracol. Așteptau totuși să audă vestea tristă a decesului celei pe care o susțineau.

Anunțul a venit, dar nu cel așteptat. Surprinzător,
execuția a fost amânată din motive de „precauție”, după ce autoritățile penitenciarului au sesizat că substanța letală nu părea să fie foarte limpede. Aceasta era a doua amânare. Prima execuție fusese programată pe 15 februarie, însă a fost amânată din cauza vremii nefavorabile.

 

 

Amprenta lui Dumnezeu

Pentru cei din stradă, aceste amânări repetate nu erau simple defecțiuni de ordin tehnic. Înfruntând ploaia și răcoarea serii, ei nu puteau accepta decât o singură explicație: intervenția miraculoasă a lui Dumnezeu.

„Cred că fiecare dintre noi își dorește mult să beneficieze de un miracol. Și atunci când vrei asta și nu se întâmplă ești dezamăgit”, a declarat Tragesser pentru Huffington Post. „Dar acum am simțit că Dumnezeu este real.”

Aceeași concluzie a fost susținută și de Jim Wallis, președintele unei organizații creștine preocupate de justiția socială. Această dublă amânare „ar putea fi maniera lui Dumnezeu de a acorda mai mult timp celor care încearcă să salveze viața lui Kelly”.
Originea simpatiei

În 1998, un juriu a găsit-o vinovată pe Kelly de complicitate la moartea soțului ei. Ulterior a fost condamnată la moarte. În anii petrecuți în închisoare, a finalizat un program de studii teologice și a devenit chiar un fel de consilier spiritual pentru colegii deținuți. Gissendaner a știut să le ofere speranță deținuților, „mai bine chiar decât ofițerii de corecție sau capelanii”, a spus Tragesser.

Dr. Jennifer McBride, cea care i-a fost ghid spiritual lui Kelly în anii de detenție, a declarat că aceasta rămâne un caz exemplar de credincioșie și „că se roagă pentru copiii ei și pentru toți cei care au fost răniți de crima pe care a săvârșit-o”. (Vezi declarația video.)

„Sper că povestea lui Kelly le va arăta oamenilor din întreaga țară că transformarea personală chiar este o realitate”, a declarat Wallis. În opinia sa, pedeapsa cu moartea este greșită, pentru că minimalizează „oportunitatea pocăinței și a transformării”.

O poziție interesantă a fost exprimată de rabinul Peter Berg, din Atlanta, care susține că e imperios necesar ca situația lui Kelly să fie tratată în egală măsură cu dreptate, dar și cu milă. Astfel, „este drept ca Kelly să își petreacă restul vieții în închisoare. Dar apare mila atunci când este lăsată să trăiască.”
Când oamenii apreciază schimbarea

Situația lui Kelly ar putea fi analizată din cel puțin două perspective. Una este condiționată de reacția mai mult decât favorabilă a opiniei publice. Diverse comunități religioase s-au mobilizat formând grupuri de rugăciune în seara execuției. A doua zi, după amânarea execuției, o campanie puternică prin care se solicita comutarea pedepsei cu moartea în închisoare pe viață a strâns, doar în cursul dimineții, peste 80.000 de semnături.

Pare destul de ciudat ca un criminal să beneficieze de această clemență din partea publicului larg. De exemplu, pentru un observator din România, această poziționare nu este chiar ușor de descifrat. Deși presa autohtonă acordă o atenție sporită numeroaselor arestări din ultima perioadă, motivația mediatizării este cu totul diferită față de cea din Georgia. Nu declarațiile incendiare, nici notorietatea publică, nici statutul social nu au contribuit la compasiunea acumulată în jurul lui Kelly. Profundul regret (atât cât poate fi el intuit) și transformarea vieții lui Kelly, după cum confirmă apropiații, au fost criteriile esențiale în funcție de care oamenii s-au mobilizat în favoarea ei.
Când Dumnezeu intervine în scenariu

De aici derivă și a doua perspectivă a analizei. Au trecut 17 ani de la crima pe care Kelly a recunoscut-o, iar ea nu mai pare să fie aceeași persoană. A ajutat-o închisoarea în această transformare? Sau intervenția miraculoasă divină? Dacă una a condiționat-o și a facilitat-o pe cealaltă?

O temă similară apare în ecranizarea românească Binecuvântată fii, închisoare! Filmul, bazat pe fapte reale, ne familiarizează cu viața dură a României staliniste. Nicoleta, o tânără intelectuală, a fost arestată din rațiuni politice. În celula rece a întrezărit puterea credinței. Când Dumnezeu atinge ființa umană, orice este posibil. Întâlnirea cu divinitatea i-a oferit protagonistei libertatea și curajul mărturisirii noilor repere existențiale. Chiar dacă detenția are resorturi diferite în cele două situații (aflate la mare distanță în timp), atât Nicoleta, cât și Kelly au un destin comun. Ambele descoperă lumina în întuneric. Una are un trecut pe care are motive să îl regrete, cealaltă are doar un prezent pe care trebuie să și-l construiască. Nu biografia lor contează, ci modul în care au încercat și reușit să își exploreze interiorul.

Dincolo de controversele de ordin juridic și moral ale pedepsei capitale în cazul lui Kelly, pe fond problema esențială ține de ceea ce se poate întâmpla cu viața unui om atunci când își regretă deciziile și se întâlnește cu Dumnezeu. Aceasta nu înseamnă că trecutul poate fi ignorat. Faptele rămân și consecințele, de asemenea. Interesant este că nimeni nu a solicitat eliberarea lui Kelly. Nu au fost intervenții care țin de abilitatea avocaților în această direcție. Kelly este convinsă că a greșit și trebuie să plătească pentru aceasta. Însă nu cu viața.

 

 

Sursa

Edited by neXt Shadow
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.