Jump to content

Ce avantaje ai dacă donezi sânge


AIM Shadow
 Share

Recommended Posts

Ce avantaje ai dacă donezi sânge

646x404.jpg

Ce avantaje ai dacă donezi sânge. Oamenii care donează sânge cu regularitate îţi reduc riscul de a dezvolta boli grave şi de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Şi avantajele nu se opresc aici.

Dincolo de dimensiunea profund umană, donarea sângelui vine cu avantaje substanţiale şi numeroase pentru cei care fac acest lucru în mod regulat.

 

Pe teritoriul României, donatorul de sânge este încurajat să facă acest gest caritabil prin recunoaşterea lui şi, prin urmare, i se acordă o serie de drepturi şi înlesniri.

 

Conform Hotărârii Guvernului nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge, orice persoana are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sânge. Pe tot parcursul derulării procedurii de selecţie ca donator de sânge, persoana care participă la aceasta are dreptul să primească explicaţii privind scopul şi rezultatele interviului, examenelor şi testelor care i se efectuează.

 

Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuat în mod gratuit.

 

Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni.

 

Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri creşte. De exemplu, dacă omul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

 

"Organismul este un mecanism extrem de complex şi întotdeauna când se întâmplă ceva, imediat toate sistemele de apărare intră în alertă şi se mobilizează pentru a restabili echilibrul de funcţionare şi a corecta ceea ce a fost dat peste cap. În cazul nostru, măduva înlocuieşte sângele extras cu elemente tinere, ceea ce nu e deloc rău, ba dimpotrivă”, a explicat Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Bucureşti."

 

Ce avantaje ai dacă donezi sânge. Riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%

 

Studiile au arătat că donatorii de sânge fideli au o incidenţă de infarct cu mult mai mică decât persoanele care nu donează sânge. În plus, în cazul lor, riscul de accident vascular scade cu 30%. Şi acest lucru este firesc, deoarece vâscozitatea sângelui nu creşte. Luând sânge din trei în trei luni, organismul înlocuieşte periodic masa de sânge şi în felul acesta nu-l lasă să se îngroaşe. Practic, dispar condiţiile care favorizează formarea trombilor (n.r. – cheagurilor)”, a completat medicul.

 

Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum:

 

• 7 tichete de masă

• zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării

• decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui.

• reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

 

Ce avantaje ai dacă donezi sânge. Cât sânge donăm la o recoltare?

 

La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâani.

 

În ceea ce priveşte siguranţa donatorul de sânge, iată ce trebuie să mai ştii:

 

- Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă.

- Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri.

- Senzaţia de leşin sau oboseală după donare este foarte rar întâlnită.

- Poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine.

- Înaintea donării ţi se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate şi ţi se va face un mic examen medical ce include hemoglobina, pulsul şi tensiunea.

- Rezultatele testelor sunt confidenţiale.

 

 

 

Sursa



Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.