Jump to content

Timp rămas până la zilele B-Zone

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

La mulți ani B-ZONE!

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

În căutarea copilului perfect


RW DDonny
 Share

Recommended Posts

dreamstime_xl_57089200-1170x779.jpg

O rețea de clinici de fertilitate din sudul Californiei, Statele Unite, le permite părinților să hotărască sexul copilului printr-o procedură numită „echilibrare a familiei”, sau „selecție nemedicală a sexului”. Unul din cinci cupluri care ajung la HRC Fertility, o rețea de clinici de fertilitate din sudul Californiei, apelează la tratamentul in vitro nu pentru a avea un copil, ci pentru a alege sexul copilului, informează The Wall Street Journal.

 

În acest scop, femeile trec printr-un proces de fertilizare artificială pentru a crea embrioni ce sunt testați genetic înainte de a fi implantați (procedură denumită „diagnostic genetic preimplantare”). Deși aceste teste se realizează mai ales pentru semnalarea bolilor genetice, ele pot, de asemenea, identifica sexul embrionului. Doar puține ţări permit efectuarea în legalitate a controversatei proceduri, care costă între 15.000 și 20.000 de dolari pentru fiecare încercare.

 

Organizațiile medicale și specialiștii în fertilitate nu au ajuns la un consens cu privire la latura etică a practicii. În timp ce Societatea Americană de Medicină Reproductivă spune că medicii „nu au obligația etică de a pune sau de a nu pune la dispoziția pacienților metodele nemedicale de selecție a sexului”, Comitetul de Etică al Congresului American al Obstetricienilor și Ginecologilor se opune procedurii.

 

Aproximativ 42% dintre clinicile din Statele Unite care realizează diagnosticul genetic preimplantare ar face-o pentru selecția nemedicală a sexului, conform unui studiu online realizat în anul 2008 de jurnalul Fertility and Sterility, citat de The Wall Street Journal. Și circa 90% dintre pacienții care au apelat la cele trei centre ale Institutelor de Fertilitate nu au probleme de fertilitate, ci urmăresc echilibrarea familiei, a spus Jeffrey Steinberg, director medical al acestora. Centrele sunt cunoscute pentru serviciile de alegere a sexului copilului și nu impun restricții nici măcar în cazul femeilor aflate la prima sarcină, a mai spus acesta pentru publicația citată.

 

În țări precum India și China este obişnuit avortul în cazul în care fătul se dovedește a fi de sex feminin, ceea ce a dus la un procent mare de bărbați. În plus, există preocupări cu privire la faptul că alegerea sexului copilului poate pune o povară asupra copilului născut ca urmare a folosirii procedurii și îi poate afecta dezvoltarea psihologică.

Dincolo de problemele de natură etică ce apar în cazul tuturor procedurilor de fertilizare și în special în cele de fertilizare in vitro, principalele îngrijorări cu privire la selecția sexului copilului se referă la apariția unui dezechilibru de sex și la întărirea stereotipurilor discriminatorii și sexiste față de femei și subaprecierea acestora, se precizează într-un material al Organizației Mondiale a Sănătății.
În plus, „atunci când tratezi o persoană fertilă pentru a produce ceva ce îți dorești, nu pentru a trata o boală, deschizi ușa eugeniei”, este declaraţia făcut de dr. Arthur Caplan, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din New York, citat de The Wall Street Journal.

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.