Jump to content

Timp rămas până la zilele B-Zone

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

La mulți ani B-ZONE!

V-am pregătit o mulțime de evenimente. Click aici

BOR ar putea agrea impozitarea, cu o condiție


RW DDonny
 Share

Recommended Posts

dreamstime_xl_27479722-1170x864.jpg

În răspuns la recentele discuții privind impozitarea veniturilor bisericilor, de către stat, odată cu revizuirea Codului Fiscal, Biserica Ortodoxă Română și-a comunicat deschiderea ață de discuții, cu o singură condiție.

 

Un comunicat al Bisericii Ortodoxe Române sintetizează nemulțumirea BOR cu privire la nivelul restrâns al retrocedărilor, dar și cu privire la o eventuală încetinire a activității pro-sociale a instituției, în cazul unei înăspriri a sistemului de impozitare. BOR transmite că:

„Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăților bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice”.

 

„Presiunea mediatică pentru o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a susţinerii activităţilor social-educaționale şi social-filantropice ale acesteia şi o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Române în societate. Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăților bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice. Până în prezent a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe Române numai o mică parte din proprietățile sale confiscate de regimul comunist. În concluzie, proprietățile şi veniturile bisericeşti sunt astăzi folosite pentru susținerea multiplelor activităţi derulate de Biserică în societatea românească”, mai spun reprezentanții Bisericii.

 

„Faptul că Biserica Ortodoxă Română este bine organizată şi are capacitatea de a-şi administra eficient proprietăţile trebuie apreciat şi promovat, iar nu invidiat şi denigrat. Cele aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.), pentru susţinerea cărora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susţinute în imensa lor majoritate tocmai din veniturile obţinute corect şi transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române. (…) Reamintim că statutul fiscal al Cultelor din România este similar cu cel din majoritatea statelor Uniunii Europene în care acestea sunt susţinute pentru contribuţia lor la viaţa societăţii”, se arată în comunicatul citat de Digi24.

 

Cea mai profitbilă eparhie BOR este Arhiepiscopia Bucureștilor, care a înregistrat în 2014 un profit de 1,67 milioane de euro. La polul opus se află eparhia Craiovei, care a înregistrat o pierdere de peste 2,3 milioane de euro. Nu toate eparhiile și-au depus însă bilanțurile. Și nici despre alte entități, strict economice, ale BOR nu există date financiare. Se știe însă despre agenția de turism BOR –Basilica Travel – că anul trecut ar fi avut un profit de circa 115.000 euro.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.